Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
       
   
   
 
   
   
   
   
   

 

   
 
 
       
Keleti Kárpátok
 
 
 
   
 
   
       
   
Déli Kárpátok
   
   
   
 
   


Erdélyi Túrák a Facebookon

     
   
   
   
   
       
   
   
   

       
   
 
   
   
   
   
   
   
 
   

 

Anda Pension and Restaurant

IP 

 

 

english română magyar
   
 
Retyezát - Bukura-csúcs
 
 
 

Túrák, programok - 2019

Csak egyedül tudnék jönni, de szeretnék résztvenni a túrán. Meg lehet oldani? Sajnos mi csak ketten vagyunk a férjemmel, tudnánk-e csatlakozni egy csoporthoz? Ime néhány kérdés, amely nagyon gyakran felbukkan a postafiókunkba érkező e-mailekben. Igen, lehet! Alább azon túrák felsorolása látható, amelyek szervezés alatt állnak és nagyon nagy valószínűséggel indulni is fognak, tehát lehet csatlakozni. Ha nem találtál elsőre neked valót, nézz be újra néhány nap múlva, mindig lesz valami újdonság. Az itt felsorolt túráktól, programoktól függetlenül természetesen továbbra is lehet nevezni bármilyen más időpontra vagy útvonalra. e-mail

 

Hová megyünk?

Mikor megyünk?
Túraleírás link:
     
Kelemen-havasok
  • június 12-14
Kelemen-havasok

Egyeskő


Istenszéke
  • szeptember 1-3
     

Gyilkostó környéke, Mária-kő

Mária-kő

Vargyas-szoros- Orbán Balázs barlang

Fogarasi-havasok gerinctúra
Urlea-Moldoveanu-Balea-Negoi-Feleki-tó
Hét-létrás vízesés
Hétlétrás vízesés
Bucsecs hegység, Omul-csúcs
Omul-csúcs

Vártető, Szent-Anna tó,

 
Hargita túra
  • május 5-6
  • május 29-30
  • augusztus 2-5
Hargita
Retyezát
Retyezát
 
 

Ez az útvonal kiváló lehetőség arra, hogy bárki belekóstolhasson a magashegyi túrázásba. A helyszín könnyen, aszfaltozott úton közelíthető meg, és mindössze 3-4 óra alatt bejárható. Az élmény viszont vetekedik a magashegyi expediciózással.

Retyezát - a nagy élmény! Nincs az a túrázó, aki legalább egyszer nem szeretne eljutni ide. A túra lehet 4 vagy 5 napos, bejárjuk a központi Retyezát minden híres-neves csúcsát, tavát és gleccserkatlanát.

Vannak csúcsok, amelyek egyszerűen nem hiányozhatnak egy túrázó tarsojából. Ezek egyike természetesen a 2535 m-es Negoi, a Fogarasi-havasokban. A Baleatól indulva bejárható egy napban oda-vissza.

     
   
  • Erdély hegyei nagyrészt megmaradtak természetes vadságukban ( hasonlítva például a Tátrával vagy az Alpokkal). Ez viszont jól is van így, mivel egyrészt elriasztja a túl nagy emberáradatot, másrészt nincs agyonszabályozottság, ami minden valamirevaló természetjárónak, hegymászónak a háta közepén jön ki. Turistajelzések vannak, de soha nem tudhatod biztosan, hogy a térképen feltüntett jelzés egyezik vagy sem a terepen találhatóval. Átfesthették, tarvágás tüntethette el, kulcsfontosságú, jelzéssel ellátott fát vághatnak ki, a tisztások jelzést hordozó fémoszlopai pedig más célt szolgálnak, például a pásztorszállás tetejét támasztják. Tehát nincs más megoldás, mint az alapos terepismeret és a fejlett tájékozódási képesség.

  • medvék vannak, nem is kevés, és ha nem szakszerűen kezeljük a helyzetet, valóban veszélyesek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy akkor be sem tesszük a lábunkat az erdőbe, ha kedvük szottyan, úgy is meglátogatnak a saját udvarunkon is. Általános, minden esetben működő szabályok nincsenek, de egy 2o-3o éves erdőjáró tapasztalattal rendelkező túravezető az adott esetben pontosan fogja tudni mit kell tennie, illetve nektek mit kell tennetek.

  • sűrűn meg szokták kérdezni a túravezetőinktől, hogy találkoztak-e már medvével. Erre csak egy másik kérdéssel lehet érdemben válaszolni: sikerült-e valakinek mondjuk Pesten úgy leélnie 3o évet, hogy nem találkozott villamossal?
  • a medvéknél nagyságrenddel nagyobb problémát jelentenek a sok esetben borjú nagyságú, rendkívül agressziv, 8-1o-es falkákban támadó pásztorkutyák. A pásztor néha rájuk szól és megállítja őket, de legtöbbször csak nézi és remekül szórakozik. A hivatalos válasz az, hogy ha megállítja őket elbátortalanodnak. és a tolvajra sem fognak rárontani. Törvény természetesen létezik erre is, de ki tartassa be a hegy tetején, ha sok esetben rendfenntartóink a városok utcáin sem tudnak érvényt szerezni neki. A megoldást ebben az esetben is egy tapasztalt túravezető jelenti, aki idejében megállítja a rohamot. Ez itt nem túravezetői önfényezés, hanem maga a egyszerű igazság.

A klasszikus útvonaltól eltekintve, észak fele indulunk a Gyöngykút irányába. A csúcsot az északnyugati oldalról közelítjük meg. majd a keleti oldalon, járatlan vadonban ereszkedünk le. A túra összeköthető a Szökő-vízesés túrájával.

A főgerinc ösvényén indulunk, majd kb. egy órás kitérőt teszünk a vízeséshez. Visszatérve a főgerincre, újabb egy óra alatt elérjük a Madéfalvi Hargita másodcsúcsát, az 168o m magas Csompoly kilátót. Innen visszatérhetünk a már megtett útvonalon, vagy folytathatjuk a túrát Hargitafürdőre.

A főgerinc útvonalának harmadik szakasza. Viszonylag könnyű útvonal, helyenként szép kilátással a Csíki-, illetve az Udvarhelyi medencére. Menetidő 3-4 óra, nem igényel különösebb erőnlétet.

     

Hargitafürdő látványos körtúrája, az útvonal a Pókát panziótól indul, majd felkapaszkodik a Szeles-vésze ( 1488 m) kilátópontra. Utunkat a Gyérfenyő teteje irányába folytatjuk, majd megérkezünk a Bagolykő 1679 m-es tetejére. A körtúra Hargitafürdőre visszaereszkedve ér véget.

A gerinctúra második szakasza. Nagyon szép kilátás a Bánya-tetőről, gyönyörű páfrányosok, törpeborókások váltogatják egymást. Az útvonal számos málnást, afonyást is érint, így több kisebb-nagyobb szünettel számolunk a 3-4 órás menetidőben.

Megcsináltuk! Körülbelül 72 kilométert gyalogoltunk 4 nap alatt. Büszkén és fáradtan pózoltunk Tusnádfürdőre érkezésünkkor. Nagyszerű érzés volt.
Én nagyon örülök, hogy mindenkinek sikerült, és ez a kis kóstoló Erdélyből sok jó ötletet és lelkesedést ad a további túrákhoz. Petrovszki Ági - Budapest

     
 

A hegység klasszikus, legtöbbet járt útvonala. Először kb. 1,5 órás kapaszkodóval az Egyeskő menedékházat érjük el. Igény szerint - kábelekkel biztosított útvonalon - megmászható a sziklapillér teteje is. A főcsúcs ( Nagy-hagymás, 1796 m) oda-vissza 3 óra alatt járható be. A túra összhossza 6-7 óra.

Hasonlóan a Nagyhagymáshoz, a hegység egyik legnépszerűbb útvonala. A főcsúcs tiszta időben páratlan kilátást biztosít minden irányban, a Hargitától a Gyimesekig, a Csalhótól a távoli Kárpátkanyarig. Mivel közel 1oo méterrel alacsonyabb és közelebb van a menedékházhoz, ez a részleges gerintúra könnyebb útvonala.

A túra Csíkszentdomokos végétől, a Gálkút nevű eltérőtől indul. Áthaladunk a Terkő-nyergen, érintjük az Öcsém-tetőt ( 1707 m, a Hagymás-hegység második legmagasabb csúcsa), majd beereszkedünk az Egyeskő menedékházhoz. Pihenőkkel 5-6 órás menetidő, a hegység egyik legszebb túraútvonala.

 

A páratlan szépségű mészkőhegység középső részét járjuk be a Pongrác-tető, Cofronka, Fehér-mező, Nagyhagymás, Egyeskő útvonalon. Viszonylag kevés emelkedővel tarkított, de kitartó gyaloglást igénylő túra. Menetidő a menedékházig 6 óra, Balánbányáig kb. 8 óra.

A hegység legkönnyebb túraútvonala, kevés emelkedővel, többnyire szintben halad, majd a Fehérmezőtől folyamatosan lejt Gyilkostó üdülőtelepig. A gerincszakaszon mindvégig nagyon szép kilátásban gyönyörködhetünk, úgy a Gyergyói-medence, mint Gyilkostó irányába.

2 napos túra, egy éjszaka pihenővel az Egyeskő menedékházban. Az első szakasz Gálkút, Öcsém, Egyeskő, a második szakasz Nagyhagymás, Fehérmező, Pongrác-tető. A hegység legszebb látnivalóit járjuk be délről északnyugatra haladva, szavatoltan életre szóló élmény.

 
 

Tusnádfürdőről induló túra, érinti a Vártető nagyon látványos kilátóit, majd a Kis-Csomád nyergén át a Szent-Anna tóhoz érkezik. Erőnlét függvényében választható a fürdővárosba való gyalogos visszatérés, vagy a gépkocsival történő visszavonulás.

A Szent-Anna tótól indulunk, elhaladunk a Mohos-tőzegláp mellett, érintjük a Buffogó-tőzeglápot, a Büdös-barlangot
( kénkipárolgás, mofetta), majd Bálványosra érkezünk. Könnyű, nagy szintkülönbségek nélküli útvonal.

A Tusnádfürdőt nyugatról övező Dél-Hargita legszebb kilátópontjait járjuk körbe. A Sólyomkő megmászása után a Bánya-patak völgyébe ereszkedünk, majd felmászunk a Toronykövekhez is, hogy más szögből, már-már légi perspektívából csodálhassuk meg a tusnádi szorost.

     
 
A túra a szurdok északi végétől, a Vargyas-patak mellől indul. Ide Homoródalmásról lehet eljutni ( itt kell találkozni a túravezetővel is), nemrég feljavított, jó állagú földúton. A gépkocsikat a híd mellett hagyva, két lehetőség közül választhatunk: a Tatár-kápolna irányába indulva, majd viszonylag meredek ereszkedőn lejutva a szurdok aljára ( rövid, kábellel biztosított szakaszok, tériszonyban szenvedőknek nem ajánlott), vagy a patak mentén indulva, tucatnyi függőhíd segítségével jutni el a szoros kijáratához. A barlang körülbelül a szurdok felénél található, a visszaút mindkét változat esetében a patak mentén történik. Könnyű, nagyon látványos túra.
 
 

(...) Bórókás, törpesásos erdőben kapaszkodunk fel a Mária-kő déli oldalán, majd 20 perc múlva érkezünk meg a Mária-kő főcsúcsára (1125 m).
A mélyen alattunk dübürgő Békás-folyó, a szemközt emelkedő Oltárkő, valamint a sok kisebb-nagyobb csúcs páratlan látványt biztosít.

Dédabisztra helységből indulunk az Ursu-patak mentén, majd árnyas bükkerdőben kapaszkodunk ki a gerincre. Utunk kisebb-nagyobb emelkedőkkel, néhány helyen szintben haladva közelíti meg az 1382 m magas sziklás-erdős fennsíkot. Pihenés. étkezés után meglátogatjuk a keleti, majd az északnyugati, lélegzetelállító kilátást biztosító kilátókat.
A tandem siklóernyő egy a szokásosnál nagyobb teherbírású, kétüléses siklóernyő. Az utasnak egy rövid eligazításon túl semmiféle előképzettségre nincs szüksége, ezért a tandemrepülés kiválóan alkalmas sétarepültetésre. Siklóernyős repüléssel megajándékozhatod a párodat, gyerekeidet, barátaidat is. Akár egy különleges szülinapi ajándék is lehet.
   

"Nemsokára ritkulni kezdtek a fák. Napfényes, zöld világosság jött szembe velük, és egyszerre csak kitárult a funtineli tisztás. Nagy, széles, füves térség a hegyek laposán. Körülötte évszázados bükkfák. És a fák feje fölött messzire elláthat a szem, föl a Pietroszig, amerre a pláj vonul tovább, a Kelemenig, át a görgényi hegyekre (...)"
Retyezát - a nagy élmény! Nincs az a túrázó, aki legalább egyszer nem szeretne eljutni ide. A túra lehet 4 vagy 5 napos, bejárjuk a központi Retyezát minden híres-neves csúcsát, tavát és gleccserkatlanát.
Az itt felsorolt túrák általában 3-4 nap alatt járhatóak be, és jó fizikai felkészültséget, teherbíró képességet igényelnek, anélkül azonban, hogy egy jó kondiban lévő, egészséges ember ne tudná minden különösebb probléma nélkül teljesíteni.
 
 

 
 
 

Vendégeink írták:

Felejthetetlen hetet töltöttünk Önöknél Gyergyószentmiklóson. A kis csapat nevében szeretném megköszönni az ajánlásait, rendkívül elégedettek voltuk a Gondűző Panzió csapatával és a túravezetéssel. Az ételek nagyon ízletesek és bőségesek, a felszolgálók kedvesek és udvariasak voltak.

Csergő Ottó túravezetővel gyöngyörű helyeken voltuk, minden nap hihetetlen élmény volt a csapat valamennyi tagjának. Csodás időjárással ajándékozott meg a természet bennünket, fantasztikus, ugyanakkor erőpróba volt mindannyiunk számára a túra. Ottó a túrák során rendkívül segítőkész volt, rengeteg hasznos információt osztott meg velünk. Élmény volt hallgatni a történeteit, sokszor visszaemlékezünk kedves humorára. Valamennyi kívánságunkat teljesítette a túrák során, nagyon alkalmazkodó és udvarias volt velünk szemben.

Hálásak vagyunk a gyönyörű kirándulásért és az ajánlásokért! Munkájukhoz további sok sikert, örömet és Isten gazdag áldását kívánom!

Üdvözlettel: Sipos-Szegedi Erika

 
 
 
 
 

Petrovszki Ági - Budapest
Hargita gerinctúra
- élménybeszámoló

Előrejelzés esőt ígért, de mi úgy éreztük, hogy mindenre fel vagyunk készülve. Mint a városból kiszabadult gyermekek vetettük magunkat az áfonya bokrokra és szamócára, ami lilára színezte kezünket-szánkat.  Vicces volt és rém randa.
Alig hagytuk el Libán-tetőt, forráshoz értünk. Mi, akik már a palackos vízben sem bízunk, minden félelmünket félre dobra meregettük kulacsunkat a vályúba. Borvizet ittunk. Kellemesen szénsavas, kicsit vasas, és nagyon friss. Vulkanikus hegyvonulat ajándéka Hargitán, hogy lépten, nyomon borvíz források fakadnak.
Elvarázsolódtunk a levegő tisztaságától, a fenyves méltóságától. És élveztük szabadságunkat, hogy elég bátrak voltunk útra kelni, és egy rövid időre magunk mögött hagyni a civilizációt, a mindennapi kötelességeket és a felelősséget (négyen összesen 13 gyermeket).

 
 
   
 

Mert szükséged van valakire, akire számíthatsz egy olyan környezetben, amelyben nem vagy éppen otthonos vagy mert ki szeretnéd próbálni a képességeid egy nehezebb túrán, de nem találsz erre alkalmas partnert. Mert mostanig csak nyáron voltál a hegyekben, de vonz a téli hegymászás is, nem nagyon ismered Erdély hegyeit vagy mert egyszerűen nem akarsz egy nagyobb csoporttal menni, de egyedül sincs kedved elindulni.

Mindehhez szükséged van egy vezetőre, aki bármilyen körülmények közt feltalálja magát a hegyek sokszor zord világában. Ha látni szeretnéd  Erdélynek azt az arcát, amely a gépkocsi vagy a vonat ablakán át csak távoli tűnemény, ne habozz, telefonálj vagy küldj egy e-mailt, mi bármikor a rendelkezésedre állunk! Az általad választott útvonalat, igényeket és opciókat szem előtt tartva, mindennemű előszervezést elvégzünk, a te dolgod csak az, hogy gyalogolj, hegyre mássz, sílécen száguldj vagy tekerd a montit, gyönyörködj a tájban és élvezd az életet!

 
 
     
 
.:: copyright © 2004 -2017. www.transylvanian-adventures.com ::.