Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
       
   
   
   
   
   
   
   


Anda Pension and Restaurant


   
       
Keleti Kárpátok
   
   
       
   
Déli Kárpátok
   
   
   
   

     
   
   
   
   

       
   
   
   

       
   
   
   
   
   
   
   
   

IP 

Online Users


 


 

 

 

english română magyar

 

 
 
 

Közepes nehézségű, különösebb fizikai felkészültség nélkül bejárható, rendkívül látványos útvonal

Összepakoljuk a napi felszerelésünket, kerékpárjainkra ülünk és nekivágunk az környék egyik legszebb kilátásával kecsegtető túránknak. A szűk völgyben, fenyők takarásában megbúvó kis hétvégi házak között haladunk, majd lassan ezek is elmaradoznak. Jobbról-balról ősfenyves szegélyezi egyre emelkedő utunkat.

A völgy lassan kitárul és nemsokára megérkezünk a Kovácspéter-hágóba. Itt föltétlen megéri megállni néhány percre, és nem csak azért, hogy kifujjuk magukat.

A széles nyeregben számos kaszásház áll, jobbra egy kis kápolnát is felfedezünk, majd az is kiderül, hogy bizony itt állandó lakosság is van, igaz nem nagy számban. Néhány család lakik itt, akik úgy gondolták, hogy elegük van a rohanó, testet-lelket nyomorító lenti világból, és nemes egyszerűséggel elvonultak a természet e majdnem érintetlen zugába. 2002-ben itt forgatták a Pejkó című magyar film több jelenetét is, B. Nagy Tibor rendezésében.

A gyönyörű tanyavilágot csodáló szem azonban előbb-utóbb a szemközt elterülő, mély völgy túlsó oldalán tornyosuló sziklákra fog szegeződni. A Hagymás-hegység középső vonulatát látjuk, jobbról maga a névadó csúccsal, az 1792 m magas Nagyhagymással. Tőle balra a Vereskő sziklafalán időzik el a tekintet, majd a Fehér-mező és a Patkókő látványa nyűgöz le.

Nehezen lehet ettől a látványtól elszakadni, de a lassan hanyatló Nap, valamint a lefele száguldás páratlan élménye mégis indulásra késztet. Utunk nagy szerpentinekben kanyarog lefele, immár az itt születő Olt folyó völgyében. Tanyák, hétvégi házak maradnak el mellettünk, a patakból lassan folyóvá cseperedő Olt vidáman csobog mellettünk. A lebukó Nap vörösre festi fölöttünk a Nagyhagymás falait, miközben a Balánbánya vízellátását biztosító mesterséges tó partján robogunk célunk felé.

Innen már csak néhány kilóméter, és megérkezünk az egykori bányaváros amúgy jól karbantartott főutcájára, ahol a minket hazaszállító járműveink és egy-két üveg jéghideg sör vár ránk.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 30 EUR/fő. 16 év alatt 20 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 100 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre. Tartalmazza a túravezetést, a védősisakot, és a kerékpárok bérlési díját. Nem tartalmazza a gépkocsival megközelítés díját, amellyet igény szerint úgyszintén biztosítunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
.:: copyright © 2004 -2011. www.transylvanian-adventures.com ::.