Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Az öltözetről


A mindenkori öltözetünk döntő módon befolyásolhatja a túra sikerét, ezért fontos komoly figyelmet fordítani az egyes darabok kiválasztására. Mivel a közmondásos halnak is a fejénél kezdődnek a problémák, mi is innen fogjuk kezdeni.

Sapka:
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha jól fel vagyunk öltözve, nem sokat számít, hogy van-e valami a fejünkön vagy sem, úgy sem fogunk fázni!
Az e területen végzett kutatások viszont kimutatták, hogy a szervezet teljes hőveszteségének mintegy 30 %-a a fedetlen fejen  keresztül távozik. Épp ezért nem árt fokozott figyelmet szentelni a fejfedőnk kiválasztására, kiváltképp téli körülmények között. Télen vagy nyáron, egy napellenzővel ellátott sapka nem csak a szemünket fogja védeni a napsugaraktól, hanem zordabb időben a csuklyát is megakadályozza, hogy a szemünkre csússzon. Hidegebb körülmények közé szükséges a gyapjú vagy polár sapka, viharos napokon vagy hideg éjszakákon pedig egy jó minőségű maszk.

Aláöltözet:
A napjainkban forgalomban lévő aláöltözetek anyaga polieszter, polipropilén vagy más szintetikus anyag. Közös tulajdonságuk, hogy könnyűek, vékonyak és többnyire antibakteriális hatásúak, ami a hegyitúrák korlátozott tisztálkodási körülményei közepette nem egy elhanyagolandó szempont.
Ezen anyagok közül is kiemelkedik az x-static, amelynek elemi szálai 3% ezüstöt tartalmaznak. Az ezüst megöli a szagképző baktériumok és gombák 99,9%-át egy órán belül. Hatása a használat és mosás során nem gyengül, kivételes tulajdonságainak köszönhetően télen meleg, nyáron viszont hűt. A régebben használatos pamuttal vagy gyapjúval ellentétben, különleges szövésük által a verejtéket nem szívják magukba, hanem elvezetik a test felszínéről és kifelé továbbítják.
Melegebb körülmények között a legtöbbjük önállóan is hordható, télen vagy hidegebb őszi-tavaszi napokon pedig polárral, valamint vízhatlan és szellőző kabáttal-nadrággal viseljük. Tartsuk szem előtt, hogy egyetlen rosszul megválasztott réteg romba döntheti az egész öltözködési technikánkat, ezért vásárlásnál eszerint válasszuk ki az egyes darabokat vagy mondjuk meg az elárusítónak, hogy már milyen darabokkal rendelkezünk és, hogy amit vásárolni szeretnénk kompatibilis-e ezekkel. Ami a tisztításukat illeti, akár kézzel vagy géppel nagyon könnyen moshatók és értelemszerűen gyorsan száradnak. Válasszunk testhezálló méretet, mert csak így fogja maradéktalanul ellátni a feladatát.

Kabátok:
A jó kabát legyen vízálló, kopásálló, lélegző anyagból. Nem árt, ha kivető a bélése és több, praktikusan elhelyezett zsebet találunk rajta. A modern kor outdoor kabátjai minden további nélkül meg is felelnek ezen követelményeknek. Vásárlásnál legyünk figyelemmel a méretre, hogy szükség esetén kellő rétegben vehessünk alája más ruhadarabokat, anélkül, hogy akadályozna a mozgásban, de azért ne legyen bő sem. Legyen egy jó kapucnija, mely eső vagy hó esetén madzaggal behúzható. A kapucni arckivágását merevítő, beépített drótdarab kitűnő szolgálatot tehet szélsőségesebb körülmények között. A cipzárak erősek és könnyen ki-be húzhatóak legyenek,a csuklórész pedig legyen állítható.

Szélsőséges téli körülmények közé vigyünk magunkkal pehelykabátot.

Nadrágok:
Nyári körülményeknek megfelelően választhatunk a klasszikus pamut, vászon vagy a modernebb szintetikus anyagokból készült nadrágok között. Fontos szempont a jó szellőzés, rugalmasság, könnyű száradás. Túrázhatunk rövidnadrágban, de minden eshetőségre vigyünk magunkkal egy tartalék pár hosszúszárú, szélálló nadrágot is. Téli túrázás esetén csak a vízhatlan, gore-tex vagy hasonló alapanyagú nadrágok jöhetnek szóba.
A külső oldalon végigfutó, fentről lefele működő cipzárak jól jöhetnek nemcsak szellőzés szempontjából, hanem a bakancs lehúzása nélküli levetésnél-felvevésnél is. Fontos szempont a cippzár eljegesedését, valamint a beázást gátoló ráhajtás és a magasított derék, amely kényesebb testrészeinket hivatott megvédeni a kihűléstől.
A méret megválasztásánál gondoljunk az aláöltözetre is. Nem szabad akadályozzon a mozgásban, a magas fellépésekben.

Zoknik:
Bár jelentéktelennek tűnik, a tapasztalat azt mutatja, hogy egy túra sikere sok esetben egy jól vagy rosszul megválasztott zoknin is múlhat. Napjainkban a kereskedelemben kapható zoknik, úgy hőtároló, mint a szabad mozgás biztosítása szempontjából megfelelnek az elvárásoknak, a vásárló dolga csak annyi, hogy pontosan meghatározza, télen vagy nyáron, könnyebb vagy hosszú, kitartó gyaloglást feltételező túrákon fogja használni őket. A láb anatomiai tulajdonságait messzemenően figyelembe vevő, jobbas-balos kivitelben készített zoknik valódi segítséget nyújtanak a kimerítőbb túráinkon, ugyanakkor megerősített sarok, illetve lábfej részeik megóvják lábunkat a feltöréstől. A főleg télen használt magasított szárú bakancsok esetében a zokni szára legalább 8-10cm-rel legyen hoszszabb a bakancs száránál, ellenkező esetben a nyelv vagy a szár felső része nagyon kellemetlen horzsolásokat okozhat. A hegymászók többsége egy vékonyabb alsó és egy vastagabb felső pár zokni együttes viselésére esküszik, a lényeg, hogy ne tömjük ki túlságosan a bakancsot, mert nemcsak kényelmetlenné vállik, hanem a lábunk is könnyebben megfázik benne. Nagyon vigyázzunk az esetleges gyűrődésekre, mert holtbiztos, hogy hosszabb távon feltöri a lábunkat, ami egy jól indult túra végét jelentheti.

 

Google
 

 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.