Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyári túrák

"Nem kell világhírű természetjárónak lennünk ahhoz, hogy a természettel való találkozást megvalósítsuk. Mindenki megkeresheti képességei szerint a maga Mont-Blanc-ját, és ugyanolyan örömben lesz része, mintha az igazit hódította volna meg. A győzelem azonban véges, mert rövid pihenő után mindig vissza kell térni a hegy aljába. A megérkezés is egyféle örömmel tölt majd el. Gazdagabbaknak érezzük majd magunkat - a siker élményével és hitével gazdagabbnak. Mert aki egyszer megpróbálta, már képes hinni a következő alkalom újabb sikerében. "

Zsigmond Enikő

Válassz túrát magadnak:

Az itt felsorolt túrák általában 3-4 nap alatt járhatóak be ( a Fogarasi-havasok gerinctúrája az egyetlen, amely időben meghaladja az egy hetet), és jó fizikai felkészültséget, teherbíró képességet igényelnek, anélkül azonban, hogy egy jó kondiban lévő, egészséges ember ne tudná minden probléma nélkül teljesíteni. A túrák nincsenek időponthoz kötve, előzetes egyeztetés alapján, a túravezetők lekötöttségétől függően, az általatok igényelt időpontban indulnak. Azon túrázók esetében, akik nem rendelkeznek saját gépkocsival és vonattal, repülővel, vagy busszal érkeznek Erdélybe, vállaljuk a szállítást a túra kiinduló pontjáig, illetve onnan vissza az általatok megjelölt állomásra, reptérre, stb. Igény esetén (ahol ez lehetséges), szállást és étkezést is biztosítunk. Plusz információk e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen kaphatók.

A magasságot és az éghajlati viszonyokat figyelembe véve, ezen túrák esetében a szükséges felszerelés a következő:

  • 50-70 literes, jó minőségű hátizsák, esetleg egy 15-20 literes kiszsák is, abban az esetben, ha központi táborhelyről rövidebb, egynapos körtúrák szerepelnek a programban.
  • vízhatlan bakancs vagy túracipő, több rend cserezokni, vízhatlan öltözet, polár felső, vékonyabb sapka és kesztyű.
  • sátor, hálózsák, derékalj, főző és edénykészlet, élelem, kulacs.
  • túrabotok

Hogy pontosan mi is szükséges mindebből egy adott túra esetében, azt e-mailben vagy telefonon fogjuk egyeztetni. A túravezetőnek jogában áll, hogy a nem megfelelő felszereléssel érkező túrázót, annak saját egészsége és testi épsége érdekében, kizárja a csapatból.

Kelemen-havasok gerinctúra: Maroshévíz - Rekettyés-tó - Pietrosz-csúcs (2102 m)

Első nap: Maroshévíz - Rekettyés-tó, 20 km, 4 óra

Második nap: Rekettyés-tó-Pietrosz ( Nagy-Köves)-csúcs, 11 km, 5-6 óra.

Harmadik nap: Rekettyés-tó - Maroshévíz

A túra nincs időponthoz kötve, előzetes egyeztetés alapján, a túravezetők lekötöttségétől függően, az általatok igényelt időpontban indul!

Maroshévízről fogunk indulni Borszék irányába, majd 9 km megtétele után, rátérünk a Lomás patak mellett haladó erdőkitermelő útra. Eddig gépkocsival érkezünk. A Mocsáros érintésével érjük el a Rekettyés-tavat, amelytől nem messze található első napi táborhelyünk.

Sátrazásra a Rekettyés-csúcs alatti táborhely ajánlott, de lehetséges a meteorológusok háza melletti menedékházban éjszakázás is. Második nap fogjuk meglátogatni a Kelemen-havasok fő csúcsait. A szinte teljesen elbányászott Román Negoi kivételével, a többi csúcs kivételesen szép látványt nyújt, így a Kis-Köves, a Magyar Negoi és végül a 2100 m magas Nagy-Köves csúcs.

Harmadik nap a felmeneti útvonalon, a Lomás patak mentén fogunk a gépkocsihoz megérkezni.

Szállás  sátorban vagy menedékházban. Túradíj: 80 euro/fő sátorral, 100 euro/fő menedékházban. Kevesebb, mint 4 résztvevő esetében, összben 240 euro. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet.


Hargita hegység: Csíkmadaras - Madarasi-Hargita csúcs(1801 m) - Hargitafürdő

Első nap: Csíkmadaras-Madarasi-Hargita csúcs(1801 m)-Madarasi-Hargita menedékház

Második nap: Madarasi-Hargita menedékház Hargitafürdő.

A túra nincs időponthoz kötve, előzetes egyeztetés alapján, a túravezetők lekötöttségétől függően, az általatok igényelt időpontban indul!

Madaras községből indulunk, majd a festői szépségű Kis Madaras-patak, illetve a Szökő-patak mentén, csodálatos fenyvesek között haladunk. Az erdőhatár közelében, nagyjából 1700 m magasságban érkezünk meg a Szökő-patak lápos forrásvidékére, majd innen kapaszkodunk ki az 1801 m magas Madarasi-Hargita-csúcsra.

A semmihez sem fogható panorámában való gyönyörködésnek rendszerint a metsző szél vet véget, így hát egy jól sikerült túranap tudatában vesszük az irányt a menedékház felé, ahol kellemes környezetben vár ránk a jól megérdemelt vacsoránk és az éjszakai szállásunk.

A második nap reggelén, rövid emelkedőn kapaszkodunk vissza a tegnap már meglátogatott nyeregbe, majd egy hosszú, lankás ereszkedőn indulunk el Hargitafürdő irányába. Havasi legelőkön haladunk, ősfenyveseken vágjuk át magunkat, vulkanikus eredetű sziklakibukkanásokat kerülgetünk, mígnem a Rákosi-, Madéfalvi-, Csicsói-Hargita csúcsok érintésével megérkezünk Hargitafürdőre.

Szállás menedékházban. Túradíj: 80 euro/fő. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki. Magába foglalja a szállást, egy vacsorát és egy reggelit, a teljes körű ügyintézést és a túravezetést. Kevesebb, mint 3 résztvevő esetében, összben 200 euro. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet.


Balea-tó - Paltinu-nyereg (2350 m) – Laica csúcs (2397 m) – Kalcun-tó (2135 m) - Negoi-csúcs ( 2535 m) és vissza.Táv: kb 15 km, szint: fel 700 m, le 800 m, menetidő: 8-9 óra.

Túránk a hegység második legmagasabb csúcsára vezet. Akárcsak az alább leírt túra esetében, a kiinduló pontot gépkocsival, a Transzfogarasi műúton közelíthetjük meg. A Fogarasi-havasok gerinctúrájának egy része, ezért az átlagos gyalogtúráinkhoz viszonyitva nehezebb. A magashegységekben előforduló zord időjárás is nehezítheti a túrákat. A gyalogtúra alatt elengedhetetlen a magabiztos koordináció, a szédülésmentesség és helyenként szükséges a kézhasználat is. A Fogarasi-havasok változékony éghajlata miatt fontos a jó minőségű esőnadrág, esőkabát és túrabakancs is.

A gerinc fűrészfogszerű, így elég komoly erőfeszítésre kell számítani. Van lehetőség a túra 2 napra való felosztására is, ebben az esetben számítani kell a Kalcun-tavi menedékben ( nyáron zsúfolt szokott lenni) vagy sátorban alvásra.

Túradíj: 25 euro/fő. Kevesebb, mint 5 résztvevő esetében, összben 120 euro. A túravezetésen kívül tartalmazza a túravezető oda- és visszautazási költségeit is. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet.

Balea-tó körtúra: Laica-nyereg - Jézer-csúcs (2417 m) - Zerge-tó (2230 m) - Balea-tó

A legkönnyebb módja, hogy egy kis izelítőt kaphassunk a Fogarasi-havasokból. A Balea-tó jó minőségű aszfaltúton közelíthető meg, így több mint 2ooo m-es magasságból indulhatunk gyalogtúránkra. Gyakorlatilag a Balea-tó gleccserek formálta katlanát járjuk körbe 3-4 órás túránk alatt.

Először a Laica-nyereg irányába indulunk, innen nagyon szép kilátásban lesz részünk egészen a Negoi tömbje által lezárt láthatárig. Innen balra térünk és látványos ösvényen harántozunk a Jézer-csúcs irányába. A csúcson kiadós pihenőt tartunk, majd a Zerge-tó irányába ereszkedünk. Innen hozzávetőlegesen 4o perc alatt térhetünk vissza a Balea-tó partján hagyott gépkocsinkhoz.

Túradíj: 25 euro/fő. Kevesebb, mint 5 résztvevő esetében, összben 120 euro. A túravezetésen kívül tartalmazza a túravezető oda- és visszautazási költségeit is. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet.


Bucsecs-hegység keresztezés: Caraiman-völgy - Omul-csúcs (2507 m) - Törcsvár

Első nap: Busteni helység - Caraiman-völgy - Caraiman-menedékház - Babele-menedékház

Második nap: Babele-menedékház - Babele-Sfinx (sziklagombák) - Omul-csúcs ( 2507 m) - Malaesti-menedékház

Harmadik nap: Malaesti-menedékház - Tiganesti-gerinc - Clincea-gerinc - Törcsvár

A túra nincs időponthoz kötve, előzetes egyeztetés alapján, a túravezetők lekötöttségétől függően, az általatok igényelt időpontban indul!

Amennyiben Busteni helységből kabinos felvonóval megyünk fel a Babele-menedékházig, a túra időtartama két napra csökkenthető, vagy más útvonal bejárása is lehetséges. Bár a Caraiman-völgy gyalogos megmászása viszonylag komoly erőfeszítést igényel, a bámulatos, egyedi látvány mindenért kárpótolni fog.

A régi papírgyár mellől indulunk, majd elhaladunk a Silva-szálló mellett. Hamarosan elhagyjuk az utólsó házakat is, és sűrű fenyőerdőben kapaszkodunk felfelé. Ösvényünk váltakozva halad a völgy jobb, illetve bal oldalán, a terep járhatóságának függvényében. 1400-1500 m magasságtól véget ér az erdő, és szabadon gyönyörködhetünk a csodálatos sziklafalak látványában.

3,5 - 4,5 órai gyaloglás után érünk fel a Caraiman-menedékházhoz, majd a Babele-menedékházhoz, ahol aznapi szálláshelyünk lesz. Amennyiben a csapat nem érzi túl fáradtnak magát és maradt elég idő, a délutáni-esti programba beiktatható a Caraiman-kereszt és kilátóhely meglátogatása is.

Reggel továbbindulunk a Babele (jelentése - vénasszonyok) irányába, ahol a környék nevezetes sziklaalakzatait fogjuk megtekinteni, a Sfinx-et, és a Babele-sziklákat. További útunk kiterjedt füves hátakon halad, alig észrevehetően emelkedve a 2507 m magas Omul-csúcs irányába. Balra tőlünk a Ialomita forrásvidékének völgye terül el, jobbra a Prahova-völgye, illetve a Baiului-hegység alacsonyabb gerince látható. Előttünk a láthatárt a Moraru (Molnár)-gerinc uralja.

Kb. 2,5-3 órás gyaloglással érjük el az Omul-csúcsot, amely a maga 2507 méterével nemcsak a Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsa, hanem az egész Erdélyi-Kárpátok egyik legmagasabb pontja is. Pihenő és ebédszünet után indulunk tovább az aznapi célunk felé, a Malaesti-menedékházhoz. Útba ejtjük a Malaesti-kéményeket, valamint a Malaesti-gleccservölgyet, miközben a Gaura-katlant és a Tiganesti-gerincet is megcsodálhatjuk. Az Omul-csúcstól számítva, 1,5-2 óra alatt érkezünk meg aznapi szálláshelyünkre, a Malaesti-menedékházhoz.

Túránk harmadik, és egyben utolsó napján, áthaladunk a Padina Crucii-gerincen, meglátogatjuk a Tiganesti-tavat és gerincet, majd a Clincea-gerincen fogunk beereszkedni Törcsvár-helységbe, ahol alkalmunk nyílik meglátogatni a méltán híres törcsvári kastélyt is.

Szállás  menedékházban. Mindkét menedékház rendelkezik vendéglővel, meleg étel rendelhető. Túradíj: 100 euro/fő. Kevesebb, mint 4 résztvevő esetében, összben 300 euro. Az ár tartalmazza a az előzetes ügyintézést, két éjszakai szállást menedékházban ( 4 - 12 személyes közös hálóban, 2 ágyas, fürdőszobás változatban plusz 15 euro/szoba), a Bucsecs natúrpark látogatási díját, túravezetést, tolmácsolást, ügyintézést. 6 - 1o fős csoportok számára jelentős árkedvezményt tudunk biztosítani.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki.


Csalhó körtúra: Izvorul Muntelui menedékház(797 m) - Dochia-menedékház - Duruitoarea-vízesés

Első nap: Békás-Izvorul Muntelui menedékház(797 m)-Piatra cu apa-Dochia-menedékház (1750 m).

Második nap: Dochia-menedékház (1750 m)-Duruitoarea-vízesés-Fintinele-menedékház-Caciula dorobantului-Panagia-Toaca (1900 m)-Dochia-menedékház

Harmadik nap: Dochia-menedékház-Nagy-Aklos-csúcs alatt-Poiana Maicilor-Békás

A túra nincs időponthoz kötve, előzetes egyeztetés alapján, a túravezetők lekötöttségétől függően, az általatok igényelt időpontban indul!

Túradíj: 100 euro/fő. Magába foglalja a kétszeri szállást menedékházban, a teljes körű ügyintézést és a túravezetést. A menedékház rendelkezik vendéglővel, villanyvilágítással és fürdővel.


Csukás-hegység körtúra: Csukás-csúcs (1954 m) - Zaganu-csúcs

Első nap: érkezés, elszállásolás a Muntele Rosu- vagy a Silva menedékházban, rövid túra a környék megismerésére.

Második nap: Muntele Rosu-menedékház-Valea Berii-Csukás-menedékház-Csukás-csúcs (1954 m)-Bratocea-nyereg-Muntele Rosu-menedékház.

Harmadik nap: Muntele Rosu-menedékház-Gropsoarele-csúcs-Zaganu-csúcs-Cheia-üdülőtelep-Muntele Rosu-menedékház.

A hegység adottságaiból kiindulva, két egynapos körtúrával fogjuk bejárni a hegységet. Szükséges egy nappal korábban érkezni, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy 700-800 km-es utazás után senki nem vág neki egy egész napos túrának. A menedékházban van étkezési és tisztálkodási lehetőség, de a sátorban alvásnak sincs semmi akadálya. Második nap a Berii-völgy, Csukás-menedékház, Tigaile-nyereg érintésével a hegység legmagasabb csúcsát, az 1954 m magas Csukás-csúcsot fogjuk meglátogatni, majd innen térünk vissza szálláshelyünkre. A harmadik napon a Zaganu-Gropsoarele gerincen fogunk végighaladni, amely a hegység talán egyik leglátványosabb része.

Túradíj: 120 euro/fő. Magába foglalja a kétszeri szállást menedékházban ( 2 ágyas szoba fürdővel), 2 reggelit, a teljes körű ügyintézést és a túravezetést. A menedékház rendelkezik vendéglővel, villanyvilágítással és fürdővel.


Retyezát csillagtúra: Bukura-tó - Peleaga-csúcs - Retyezát-csúcs - tavak körútja

1.Carnic-menedékház (1005 m)-Pietrele-menedékház (1480 m)-Encián-menedékház (1670 m).
2.Encián-menedékház (1670 m)-Pietrele-völgy-Bukura-nyereg-Bukura-tó-Peleaga-csúcs(2509 m)-Bukura-tavi menedék.
3.Bukura-tavi menedék-Bukura I csúcs(2433 m)-Retyezát-csúcs (2482 m)-Bukura-tavi menedék.
4.Bukura-tavi menedék-Bukura-nyereg-Pietrele-menedékház (1480 m)-Carnic

Indulás a Carnic-menedékháztól, eddig földúton gépkocsival lehet közlekedni. Innen 2-3 órás gyaloglással érjük el az Encián-menedékházat, ahol a szállásunk is lesz.

Második nap a Pietrele-völgyön haladva, majd a Bukura-nyergen át megérkezünk a Bukura-tó partjára (a hegység legnagyobb kiterjedésű tava), ahol sátorban lesz a szállásunk. Innen csak a legszükségesebb csomaggal felmászunk a 2509 m magas Peleaga-csúcsra, majd visszatérünk a tó partjára.

Harmadik nap a Retyezát csúcsot fogjuk meglátogatni, ugyancsak könnyített felszereléssel, mivel szálláshelyünk továbbra is a Bukura-tó partján lesz.

Negyedik nap visszatérünk a Carnic-menedékházhoz, ahol a gépkocsik maradtak. Lehetőség van egy plusz nap beiktatására is, ebben az esetben a Judele-csúcs - Zanoaga-tó útvonalat is bejárjuk.

Túradíj: 4 nap - 90 euro/fő, 5 nap - 110 euro/fő. Magába foglalja az 1 éjszaka  szállást menedékházban, a belépési engedélyt és a táborozási engedélyt a Nemzeti Parkban, a gépkocsi parkolási engedélyét, a teljes körű ügyintézést és a túravezetést. Bővebb infó e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen. Ajánlott létszám: 4 - 8 fő. Kevesebb mint 4 résztvevő esetén összben 270, illetve 3oo euro.


Hargita gerinctúra: Madarasi-Hargita(1801 m) - Kakukk-hegy - Tusnádfürdő

Útvonal: Csíkmadaras-Madarasi-Hargita(1801 m)-Hargitafürdő-Tolvajos-hágó-Lucs-tőzegláp-Kakukk-hegy-Tusnádfürdő

Madaras községből fogunk indulni, majd a Kis-Madaras-patak, illetve a Szökő-patak mentén kikapaszkodunk az 1801 m magas Madarasi-Hargita-csúcsra. Innen beereszkedünk a menedékházhoz, ahol éjszakai szállásunk lesz. Második nap a Rákosi-, Madéfalvi-,Csicsói-Hargita érintésével beereszkedünk Hargitafürdőre, majd innen a Tolvajos-hágóba, a Fenyőke-menedékházhoz. Harmadik napi túránk a Lucs-tőzegláp érintésével Szentimrefürdőre vezet, ahol szállásunk található. Negyedik nap a Kakukk-hegy, Mitács-hegy, Jáhoros-puszta érintésével érkezünk meg Tusnádfürdőre, ahol túránk is végződik.Szállás menedékházban és sátorban.
Túradíj
: 120 euro/fő. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki. Magába foglalja az egyszeri szállást és vacsorát menedékházban, 2 esti étkezést ( bogrács, vagy roston sült hús, kolbász, szalonna) a teljes körű ügyintézést és a túravezetést. Bővebb infó e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen. Ajánlott létszám: 4 - 8 fő.

 

 

Google
 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2014. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.