Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A sátorról

A magashegységekben nagyon gyakoriak a villámlástól, megydörgéstől kisért rendkívül heves záporok, zivatarok. A Fogarasi-havasok egyik fő jellemzője a nyári hónapokban az északi oldalon a délelőtt folyamán felnyomuló, konvekciós eredetű páratömeg, amely a délutáni órákra hatalmas zivatarokban nyílvánulhat meg, de éppúgy előfordulhat a több napos derült eget követő mediterrán eredetű éjszakai égzengés, amely komoly próba elé állítja a táborozó felszerelésünket.

Gondolunk itt nem csak a jónak hitt sátrunkban a teljes elázásra, hanem esetenként a teljes sátor darabokra szakadására is, a záporokat kisérő néha orkán erejű szél "jóvoltából". Biztonságot csak egy jónevű cég jó minőségű sátra jelenthet. Részesítsük előnyben azokat a termékeket, amelynek a külső ponyvája 3000-5000 mm vízoszlopnak is ellenáll, a sátoralj esetében ez az érték pedig valahol 7000 - 10000 mm körül legyen. Az állóképesség szempontjából inkább a 8,5-9,5 mm vastagságú alumínium rúdakra voksoljunk, mint a vékonyabb üvegszálasokra, mivel ezen utóbbiak minden reklám ellenére nagy erejű szélben darabokra törhetnek, szétszakítva a sátorponyvát is.

Idevág még az egymást keresztező tartórúdak száma is: több rúd többszörös keresztezése egyenlő több stabilitás.

Szólnunk kell még a sátor szellőzéséről: lehetőleg több hálós felület a belső ponyván és belűlről állítható szellőző nyílás a külső ponyván. Itt elsősorban nem a télen az életünket megkeserítő kondenzre gondolunk, hanem a főzésnél, ruhaszárításnál fellépő párásodásra. Egy nem megfelelő szellőzéssel ellátott sátorban nem csak hogy a fejünkre fog csöpögni a párából származó nedvesség, de a ruhaszárítás is képtelenség: olyan "ködöt" fogunk produkálni, hogy nem látjuk egymást a sátorban, de a ruhánk nem fog megszáradni.
 
És még mindig nem szóltunk a külső ponyva u.n. "hószoknyájáról": ha nem is szándékozunk télen sátrazni, az erős szelek elleni egyetlen védekezési mód a sátor ponnyvájának kövekkel való leszorítása, ellenkező esetben az alája bebúvó szél szabályosan felrobbanthatja az egész "garniszállót".

Az eddig emlitetteket figyelembe véve, ha magashegységben szándékozunk túrázni, vásároljunk egy jó minőségű három- vagy négyévszakos sátrat és hosszú évekig nem lesz problémánk.

 

Google
 

 

 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.