Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Sítúrák

Az utóbbi évek szeszélyes időjárásából kifolyólag elég nehéz eltalálni a sítúrázásra megfelelő hóviszonyokat. Általános szabályként elfogadható, hogy a biztonságosabb hóviszonyokat kínáló hegységek a 2000 m-nél magasabb vonulatok, ahol egyrészt jóval hamarabb lehull az első hóréteg, másrészt pedig kevésbé kitett a mind gyakoribbá váló hirtelen felmelegedések okozta olvadásnak.
 
A legjobb feltételeket kínáló hegységek között emlithetjük a Radnai-havasokat, a Kelemen-havasokat, a Bucsecs hegységet, de nagyon szép túrákat tehetünk a Hargita vagy a Hagymás gerincén is. A túraszezon többnyire novembertől március-áprilisig tart, de mint már említettük, ezt nagyban befolyásolja a mindenkori időjárás. A legbiztosabb, ha minden esetben elöbb küldtök egy e-mailt, hogy merre szeretnétek túrázni, és mi a legrövidebb időn belül értesítünk az éppen aktuális körülményeket illetően.

BUCSECS HEGYSÉG SÍTÚRA


SZINAJA - PIATRA ARSA MENEDÉKHÁZ- BABELE - OMUL - IALOMITA-VÖLGY - PESTERA -MENEDÉKHÁZ - BABELE - SINAJA Menetidő: 3 nap. Közepes nehézségű, többnyire lankás hegyhátakon haladó, rendkívül látványos sítúra.

Szinaja üdülőtelepről indulunk kabinos felvonóval, majd kb. 25 perc után érkezünk meg a felső állomáshoz, a Miorita-menedékház közelébe. Innen északi irányba, a 2103 m-es Furnica-csúcs felé indulunk, elhaladunk a Piatra-Arsa menedékház mellett, és kb. 3 órás látványsízés után megérkezünk aznapi szálláshelyünkre, a Babele-menedékházhoz. Amennyiben az idő nem túl előrehaladott, illetve a csapat jól bírja erőnléttel, sötétedésig még meglátogatjuk a Caraiman-csúcsot, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Prahova-völgyére, valamint az észak-nyugati irányban elhelyezkedő Kárpát-kanyar hegytömbjeire.

Másnap az Omul-csúcs irányába indulunk, utunk alig észrevetően emelkedik a 2507 m magas csúcs felé. Elhaladunk a La Ceardac sziklaképződményei alatt, megcsodáljuk a Molnár-gerinc csipkézett sziklataraját, majd a Bucura-csúcs alatt harántozva megérkezünk a csúcsra. Pihenés, uzsonnázás után indulunk visszafelé, rövid ideig az idefelé megtett uton ereszkedünk, majd a Gavanele-csúcs mellett a Ialomita-folyó forrásvidéke felé vesszük az irányt. Elhaladunk a Ialomita látványos vízesése mellett, és folyamatosan ereszkedve, estefelé érkezünk meg második szálláshelyünkre, a Pestera-menedékházhoz.

Reggel a Babele- menedékház felé indulunk, majd tovább az első nap megtett út egy részén, visszaérkezünk a kabinos felvonó állomásához, ahonnan visszatérünk Sinaja városba.

Szállás  menedékházban. Túradíj: 150 euro/fő. Kevesebb, mint 3 résztvevő esetében, összben 400 euro. Az ár tartalmazza a két éjszakai szállást menedékházban, két meleg vacsorát, a felvonó díját, a túravezetést, tolmácsolást és az ügyintézést. A túrára íratkozni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre a Kapcsolat lapon megadott bankszámlára, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki. Bővebb infó e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen.

HAGYMÁS-HEGYSÉG SÍTÚRA

COFRÁNKA-LÓHAVAS-FEHÉR-MEZŐ-EGYESKŐ-MENEDÉKHÁZ-BALÁNBÁNYA. kb.30km, szintkülönbség 430 m, 9-10 óra. Jellegét tekintve közepes nehézségú sítúra, de az egy napban való bejárása kitűnő fizikai erőnlétet követel. Megoldásként kínálkozik a két napban bejárás, ebben az esetben elkerülhetetlen a téli körülmények közötti sátorban éjszakázás.

Túránk kiinduló pontja a Gyergószentmiklóst Gyilkostó-üdülőteleppel összekötő Pongrác-tető. Enyhén emelkedő, sítúrázáshoz kiválóan alkalmas erdei uton haladunk, kiterjedt legelőkön, kissebb erdőfoltoltokon vágunk át. Szép időben csodálatos látvány kiséri utunk, a Gyilkostó sziklavilágától a távoli Bucsecs tömbjéig. Elhaladunk a Cofránka sziklatűi alatt, átvágunk a csodálatos karsztképződményeiről nevezetes Fehér-mezőn, majd felkapaszkodunk az 1796 m magas Nagyhagymás oldalába. Innen oda-vissza kb. 1 órás kitérővel meglátogatható a páratlan kilátással rendelkező csúcs is.

Innen kezdve utunk folyamatosan lejt a Curmatura-nyeregig, ahonnan majd rövid kapaszkodón jutunk ki az Egyeskő-menedékházhoz. A ház előtti rövid ereszkedő után meredeken lejtünk Balánbánya irányába, majd enyhébb lejtésű kaszálókon siklunk be az első házak közé.

Túradíj: 30 euro/fő. Kevesebb, mint 3 résztvevő esetében, összben 100 euro. Az ár a túravezetést tartalmazza. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre a Kapcsolat lapon megadott bankszámlára, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki. Bővebb infó e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen.

MADARASI-HARGITA SÍTÚRA 

Útvonal: Csíkmadaras-Madarasi-Hargita(1801 m)-Hargitafürdő. Menetidő: 2 nap

Madaras községből indulunk, majd a festői szépségű Kis-Madaras-patak, illetve a Szökő-patak mentén, többnyire szánok által letaposott erdei úton, csodálatos fenyvesek között haladunk. Az erdőhatár közelében, nagyjából 1700 m magasságban érkezünk meg a Szökő-patak nyáron lápos, most befagyott, legtöbbször 1-2 méter vastagságú hótakaróval borított forrásvidékére, majd innen kapaszkodunk ki az 1801 m magas Madarasi-Hargita-csúcsra.

A semmihez sem fogható panorámában való gyönyörködésnek rendszerint a metsző szél vet véget, így hát egy jól sikerült túranap tudatában vesszük az irányt a menedékház felé, ahol kellemes környezetben vár ránk a jól megérdemelt vacsoránk és az éjszakai szállásunk.

A második nap reggelén, rövid emelkedőn kapaszkodunk vissza a tegnap már meglátogatott nyeregbe, majd egy hosszú, lankás ereszkedőn indulunk el Hargitafürdő irányába. Érintetlen hóval borított havasi legelőkön haladunk, ősfenyveseken vágjuk át magunkat, vulkanikus eredetű sziklakibukkanásokat kerülgetünk, mígnem a Rákosi-, Madéfalvi-, Csicsói-Hargita csúcsok érintésével megérkezünk Hargitafürdőre.

Eddigi vendégeink egybehangzó véleménye volt, hogy túl hamar végetért ez a két nap, és hogy jövőre föltétlen visszatérnek, lehetőleg hosszabb időt szakítva a Hargita gerincének teljes bejárására.

Szállás menedékházban. Túraköltség: 80 euro/fő. Magába foglalja a szállást, egy vacsorát és egy reggelit, a teljes körű ügyintézést és a túravezetést. Kevesebb, mint 3 résztvevő esetében, összben 200 euro. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre a Kapcsolat lapon megadott bankszámlára, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki. Bővebb infó e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen.

 

 

 

Google
 

 

 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.