Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
       
   
   
   
   
   
   
   


Anda Pension and Restaurant


   
       
Keleti Kárpátok
   
   
       
   
Déli Kárpátok
   
   
   
   

     
   
   
   
   

       
   
   
   

       
   
   
   
   
   
   
   
   

IP 

Online Users


 


 

 

 

english română magyar
 

 

"A természetjárás kellemes fogság és szabadság is egyben. Amikor az ember egy turistakalauzt böngészget, bebarangolja gondolatban a hegyeket, a fennsíkokat, a zúgó patakokat, és olyan titkok tudója lesz, amely nem adatik meg mindenkinek. Ilyenkor arra is rádöbbenünk, milyen türelmes velünk szemben a természet, még akkor is, amikor tiszteletlenül közeledünk hozzá. Ellene nagyon sokan hadba vonultak már, de az igazi győzelem mindig azoké lett, akik hittek a természet legyőzhetetlenségében. Úgy járjuk hegyeinket, hogy közben segíthessünk megőrizni eredeti formáit, színeit, tisztaságát. Hiszen mindezt magunkért tesszük! Mert sehol nem lehet a hétköznapok feszültségeit tökéletesebben feloldani, mint épp a természetben! Az élményt, amit túráinkon megszerzünk, semmi pénzzel nem lehet megfizetni. A hegyen, a sivatagban vagy a dzsungelben nincs alá- és fölérendeltség. Itt eltörpül minden nemzetiségi, faji vagy vallási különbség, s a bajtársi összetartozást csak erősítik a nehézségek és a veszélyek. A kaland és a szépség sóvárgása mellett az a mély, emberi ösztön is vonzóvá teszi a természetjárást, hogy tiszta érték szerint egyenlőek lehessünk másokkal. Ugyanazt az élményt birtokoljuk." Zsigmond Enikő

 

 

Az itt bemutatott túrák télen-nyáron egyaránt bejárhatóak, nem igényelnek különösebb fizikai felkészültséget, a kiindulási hely gépkocsival megközelíthető, az útvonal pedig visszatér a kiindulási pontra. A túrák nincsenek időponthoz vagy szezonhoz kötve, előzetes egyeztetés alapján, a túravezetők lekötöttségétől függően, igény szerint bármikor megszervezhetők.

Túránk Békásszoros faluból indul, ahonnan a Glod-kő keleti oldalán haladó szekérútat követve kapaszkodunk fel a barlangot rejtő sziklateraszra. A barlang bejáratától 12 méterre kezdődik a Nagy-terem, melynek mérete hozzávetőlegesen 30x40 méter és cseppkőoszlop csoportok, valamint beomlott tömbök több részre osztják. A sűrű sztalaktit és anemolit képződményekkel díszített menyezetet kb. 250 igen változatos alakú cseppkőoszlop kapcsolja össze a Nagy-terem aljával. A barlang délkeleti csücskében találjuk a Tündérek-tavát, ettől 35 m távolságra fekszik a Medvetemető.

A barlangban tett látogatásunk után felkapaszkodunk a Glod-kő sziklás, csodálatos kilátást nyújtó gerincére, majd a szomszédos völgybe érve, ereszkedni kezdünk a Sugó-szoros felé. A Sugó-patak a Glod-kő mészkő küszöbét vágta át, egy közel 350 méteres szudokvölgyet kialakítva, mely a Békás-szoros vidékének egyik legszebb karsztképződményei közé sorolható.

A fokozottan védett területre való tekintettel, jelentkezőket csak korlátozott számban fogadunk. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

A Békás-szoros és környéke nem csak aszfaltból, bazárokból, erőszakos árusokból és irdatlan gépkocsi forgalomból áll! Ez a túra, akárcsak a Mária-kő túra, azoknak a természetjáróknak szól, akik nem elégednek meg az ipari turizmus nyújtotta "csodákkal". Az Erdélybe látogatók zömének úgy tűnik maradéktalanul megfelel az utazási irodák kínálatában szereplő "Erdélyi Kalandtúra", amelyben kötelező módon szerepel a Gyilkos-tó Békás-szoros összeállítás is, vagyis légkondis buszból le, bazárba be, taplósapka, fotó, 5 perc tülekedés aszfalton több száz gépkocsi között, buszba vissza és nyomás, mert várnak az ebéddel! Közületek is már biztosan sokan jártak a Békás-szorosban, megcsodálták a hatalmas falakat és esetleg azon is elgondolkodtak, vajon milyen kilátásban lehet részük a sziklamászóknak.

Ezekkel a túrákkal éppen ezt szeretnénk megmutatni nektek. Alkalmatok lesz eljutni oda, ahová különben csak a legelszántabb sziklamászók jutnak el, és látni azt, ami csak nagyon keveseknek adatik meg. És mindezt biztonságosan, anélkül, hogy ténylegesen sziklát kellene másznotok és bonyolult kötélmanővereket kellene végrehajtanotok. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy túravezetőink ismernek minden rejtett zugot, ösvényt, zergecsapást, (és az ezek rejtette veszélyeket is!), így probléma nélkül kalauzolnak el olyan helyekre, ahová önerőből nehéz és veszélyes lenne eljutni. És még nem is szóltunk azokról a fotókról, videókról, amelyeket itt készíthetsz, és amelyekkel majd otthon ámulatba ejtheted a családodat, barátaidat, ismerőseidet!

Gyilkostó üdülőtelep központjából indulunk, és a gépkocsiktól, tömegtől fokozatosan távolodva, megérkezünk a Vereskő nyeregbe, ahol letérünk az ide vezető földútról és a Csíki-Bükk sziklás oldalában alig kivehető csapáson kezdünk emelkedni. Alattunk lassan kitárulkozik az üdülőtelep látképe, átellenben pedig a Kis-Cohárd, a Tündérkert, majd később az Oltárkő sziklaorma fog elbűvölni. Erdős, áfonyás részek váltakoznak hófehér sziklakibukkanásokkal, mígnem kb. 20-30 perc elteltével elérjük a Csíki-Bükk Déli kilátóját. A látóhatár a Dancurás-csúcstól egész a távoli Csalhó hegységig terjed, az alattunk 200-250 méterrel meghúzódó műúton pedig parányi méretűnek látszanak az elhaladó járművek.

Innen továbbindulva sűrű fenyvesen, bozótoson átvágva érjük el a nyugati fal legmagasabb pontját, ahonnan páratlan kilátás nyílik a kevesek által ismert és látogatott kisbékási tanyavilágra, valamint a láthatárig terjedő Keleti Kárpátok hegyláncára.

Innen utunk már lefele vezet, hangulatos, árnyas erdőben 30 perc alatt érjük el a Cifra-nyerget, majd a Mária-kő falai alatt haladva, újabb fél óra múlva a műúthoz érkezünk, ahol aznapi túránk végetér.

A fokozottan védett területre való tekintettel, jelentkezőket csak korlátozott számban fogadunk. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

Túránk onnan indul, ahol a Csíki-Bükk túra véget ér, vagyis a Cifra-nyeregből. Bórókás, törpesásos erdőben kapaszkodunk fel a Mária-kő déli oldalán, majd balra térve kb. 20 perc múlva érkezünk meg az első kilátóhoz, a Mária-kő főcsúcsára (1125 m). A mélyen alattunk dübörgő Békás-folyó, a szemközt emelkedő Oltárkő, valamint a sok kisebb-nagyobb csúcs páratlan látványt biztosít.

 

Innen árnyas, hangulatos erdei csapáson ereszkedünk le a Dél-keleti fal kilátójához, ahol a Kisbékás völgyének elszórt tanyavilága, valamint a mélyben rohanó Kis-Békás-patak látványa fog lebilincselni. Továbbra is csodálatos erdei ösvényen haladva, újabb 20-30 perc alatt érjük el az Észak-keleti kilátót, ahol az erdőből kibukkanva egy 300 méter magas, függöleges sziklafal tetején találjuk magunkat. Lábunk alatt a Kis-Békás vize tajtékzik, szemközt pedig a Pokol-torkában kígyózó műút látható, parányi autókkal és még parányibb emberekkel. Távolabb a Munticsel Tájvédelmi Parknak otthont adó hegyláb látszik, amelyik egy újabb felejthetelen túra helyszíne lehet.

A kilátótól utunk meredeken kezd ereszkedni az Észak-keleti hegylábon. Kidőlt fák, sziklaormok, földcsuszamlások nyomai között ereszkedünk a Kis-Békás völgye felé, ahol majd választhatunk, hogy a Fekete-torony alatt térünk vissza a civilizációba, vagy felfelé gyalogolva a patakvölgyön, Gyilkostó központjába érkezünk.

A fokozottan védett területre való tekintettel, jelentkezőket csak korlátozott számban fogadunk. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

 

Balánbányán, a templom melletti parkolóban hagyjuk a gépkocsit, és a Kovácsok-pataka mentén vágunk neki az összességében kb. 1000 m szint legyőzésének. Utunk előbb a bányaváros egyik utcáján vezet, majd elhaladunk a Hagymás Nemzeti Park bejáratát jelző tájékoztató tábla mellett. Az innen kezdődő ösvény előbb meredekebben, majd megszelídülve kapaszkodik a Havas-láb mentén. A fenyves ritkulásával egyidőben, a kilátás is egyre jobb lesz a tőlünk keletre elhelyezkedő Öcsém-tető irányába. Kibontakoznak a népiesen Ördögmalmoknak is nevezett kőgörgetegek, fölöttünk a Vigyázókő tornyosúl, a távolban pedig a Csíki-havasok határhegysége, a Naskalat látható.
Kb. egy órás kapaszkodó után érjük el a Nyíres-sarkat, ahol ösvényünk balra kanyarodik, és egy fenyves, kőgörgeteges, néhol sáros, források szabdalta hegyoldalban halad tovább. Innen már látható a túránk elsődleges célpontja, az 1530 m magas Egyeskő sziklaorma.
Rövid pihenő és hűs, kristálytiszta forrásvíz kortyolgatása után, nekivágunk a menedékház felé vezető utolsó emelkedőnek, amely egy hajdani meredek sípálya nyomvonalán vezet.

A menedékház előtti padokra telepedve, ki-ki vérmérséklete és fizikai képessége szerint választhat, hogy pihenni szeretne néhány percet, esetleg a magával hozott elemózsiából fogyasztana, vagy inkább megmászná az Egyeskő sziklapillérét. Úgyszintén lehetőség van a fölöslegesnek itélt túrakellékek itthagyására, hiszen az Öcsém-tető megmászása után, utunk ide fog visszatérni.

A háztól az Egyeskő falai alatt, fenyőerdőben indulunk az Öcsém-tető megmászására. Hamarosan egy forrás mellett haladunk el, jobbról az Öcsém kőgörgetegei látszanak, balra nézve a távolban a Csalhó-hegység ormai bontakoznak ki. A lápos, vizenyős tisztáson átkelve, jobbra fordulunk, és a Pásztorkő alatt emelkedésbe kezdünk.

Viszonylag rövid emelkedő után újabb tisztás következik, majd gyér fenyőerdőben haladva az Öcsém csúcsplatójára érkezünk. Az 1707 m-es csúcs elérése innen már csak egy kellemes séta, mivel mindvégig csaknem szintben haladunk.A menedékházhoz való visszatérés egyaránt lehetséges a feljövet már megismert útvonalon, vagy "toronyiránt" a sziklák között, zergecsapásokon, kőgörgetegeken, a Vigyázókő kilátópont érintésével.

A menedékháztól Balánbányára a Szép-patak mentén, előbb fenyőerdőben, majd havasi legelőkön haladva fogunk visszatérni. A lemenő Nap fényében jobboldalt kibontakozó Nagyhagymás (1796 m) szinte függőleges falainak látványa méltó befejezése egy jól sikerült, élményekben gazdag túrának.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 100 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

Az útvonal első része, az Egyeskő-menedékházig, megegyezik a fent leírtakkal. A menedékháztól rövid ereszkedővel a Kurmatura-nyeregbe jutunk, majd havasi legelőn, sziklakibukkanások között, felkapaszkodunk a Bárány-nyakra. Kissebb erdőfoltokon, legelőkön át érjük el a Nagyhagymás tömbjét. Itt letérünk az eddig követett csapásról, és sűrű borókásban, sziklaperemeken haladva, lélegzetelállító kilátás mellett érünk fel az 1796 m-es csúcsra, amely egyben az egész Hagymás-vonulat legmagasabb pontja is.

A lábunk alatt az itt születő Olt völgye terül el, jobbra tőlünk a Fehér-mező, a Patkókő, a Cofránka, valamint a Békási-szoros sziklavilága látható, előttünk távolabb a Hargita vonulata kéklik. Körbetekintve látható a Csalhó, a Kelemen-havasok, téli hideg, páramentes időben pedig a Radnai-havasok, a Fogarasi-havasok, a Bucsecs és a Királykő is.

 

Visszatekintve, páratlan kilátás nyílik az Egyeskőre és az Öcsém szikláira, valamint a Csíki-medencére, egészen a Szent-Anna-tavat rejtő Csomád kúpjáig.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 100 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.


Orbán Balázs - A Székelyföld leírása - Az almási barlang szorosa

Vargyas-patak-Kőmező-Vargyas-szoros-Orbán Balázs-barlang-Kőalja-Farkasok ösvénye-Vargyas-patak
Táv: Kb. 8 km. 5-6 óra.

A barlang meglátogatásához föltétlen szükséges az egyéni, jó minőségű elemlámpa. Ajánlott a csereöltözet. A lámpával nem rendelkezők számára tudunk világítóeszközt biztosítani, az ezirányú igényeket legkésőbb egy nappal a tervezett indulás előtt közölni kell a túravezetővel.

A tájvédelmi körzet területe 800 hektár. 1980-ban nyilvánították védetté és a homoródalmási Tanács kezelésében van. Szabadon látogatható. Homoródalmásról a Szármány alatt nyíló Barák utcáján felfelé, illetve az Almás pataka mentén haladva közelíthető meg. A Vargyas-patak szurdokvölgye Homoródalmástól keletre, tőle 9 km-re terül el. Keletről a Felső Mál (936 m), nyugatról az Alsó Mál (935 m) magas mészkőszirtje fogja közre a mély szurdokvölgyet. A Vargyas vize mészkőszurdoka az északi bejárattól, a Kőmező patak beömlésétől a Vízkeletig tart. A Vargyas vize tulajdonképpen a homoródalmási mészkőrögbe mélyült és alakította ki az észak-déli lefutású szurdokvölgyet. A festői völgyszoros, szurdokvölgy az Északi-Persány-hegység jura mészkövében alakult ki, mintegy 4 km hosszúságban. Klasszikus karsztvidéken járunk. A felszíni és a mélységi karszt valamennyi formája megtekinthető. A Vargyas vize egy részének a szikla alá merülésének helyét (ahol búvópatakká alakul) Víznyugatnak, majd a szoros kijáratánál „az újra megjelenés helyét" Vízkeletnek nevezte el a helyi lakosság.

A gépkocsit a Vargyas-patak partján hagyjuk, és széles szekérúton, enyhe emelkedőn indulunk az előttünk magasodó Felső Mál tető irányába. 1,5 km megtétele után, az utat elhagyva, jobbra térünk, és a szorossal párhúzamosan haladunk tovább. Bal kéz felől a Tatár-kápolna (XI. század) romjai láthatók, előttünk széles, ugyanabból a korból származó gyepű, a Tatársánc húzódik. Egy forrás mellett haladunk el, majd meredek ereszkedő kezdődik a Vargyas-patak völgye felé. Az ösvény a meredek szurdok falát követi, míg le nem ér a mélyben rohanó patak szintjére. A kilátás mindvégig páratlan, sziklafalak, barlangok, ritka növények látványában gyönyörködhetünk.

A szemközti oldalon a Csala-tornya tűnik fel, alatta a Hotel Spelaeus-nak nevezett barlang bejáratával. Itt keskeny palló vezet a patak túloldalára, amelyen mi magunk is át fogunk kelni, az Orbán Balázs barlang meglátogatása után.

Az egykoriban befalazott bejárathoz lépcsőkön lehet feljutni. A barlang nyílása a Csudálókő északi oldalában van. 1931-től az Orbán Balázs nevet viseli. A barlang fő részei: Bejárati terem (jól látszanak az egykor összefüggő falrész nyomai), Ablak, Szuszékok, Csala sírja, Kápolna- és Márványterem, Újkijáró, Függőkő, Nagyterem, Karzat, Pokol, Kutyalika, Medvebarlang, Jordán kútja, Emeleti terem. A vízfolyás hiánya a barlang idős voltát húzza alá. Jelentősége: a felső paleolitikumtól kezdve a középkor végéig emberi településül szolgált.

Az ember jelenléte a barlangban 7-8000 évre visszamenőleg igazolt. Eddig 9 Homo sapiens - emberi - csontlelet tártak fel. A csiszolt kor kőszerszámai andezitből és gejzeritből készültek. A kerámiatöredékek az erősdi kultúrát, a péterfalvi és a boian-i kultúrát képviselik. A középkort a zöld kerámia képviseli. Előkerültek: Ursus speleus (barlangi medve) csontok, a Kolozskorpád II. - Witenberg jellegű bronzkori edénytöredékek, kőfejsze, réz karkötő, bronz karperec, agyagedények.

A barlang bejárása természetesen nem kötelező, de a páratlan élmény kihagyására csak a klausztrofóbia lehet elegendő indok. Azok akik mégis így döntenének, bevárhatják a csapat többi részét akár a patak partján elterülő kis tisztáson, akár a csodálatos kilátást biztosító barlang bejáratban.

A barlanglátogatás után átkelünk a Vargyas-patak földrajzi jobb partjára, majd rövid gyaloglás után, egy újabb függőhídon vissza az ellentétes oldalra.

Hatalmas mészkőfalakban, kőgörgetegekben, barlangszájakban gyönyörködhetünk, mígnem elérjük a szoros alsó végét, a Vízkeletnek nevezett hely közelében.

Innen a Kőcsűr-, majd a Farkas-ösvényen térünk vissza a Kőmezőre. Akinek kedve és ereje engedi, túravezetőnk segítségével megmászhatja a Felső Mál tetőt, egy egyedien látványos sziklaél mentén. Ettől a ponttól számítva, kb. fél órás gyaloglással jutunk vissza a patak partján hagyott gépkocsinkhoz.

A fokozottan védett területre való tekintettel, jelentkezőket csak korlátozott számban fogadunk. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 100 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

A gépkocsikat a Silva-szálló előtti parkolóban hagyva, kabinos felvonóba szállunk, és kb. 20 perces utazás után, ami a csodálatosan szép Jepii-völgy fölött teszünk meg, megérkezünk a Babele-menedékház melletti végállomáshoz.

Továbbindulunk a Babele (jelentése - vénasszonyok) irányába, ahol a környék nevezetes sziklaalakzatait fogjuk megtekinteni, a Sfinx-et, és a Babele-sziklákat.

További útunk kiterjedt füves hátakon halad, alig észrevehetően emelkedve a 2507 m magas Omul-csúcs irányába. Balra tőlünk a Ialomita forrásvidékének völgye terül el, jobbra a Prahova-völgye, illetve a Baiului-hegység alacsonyabb gerince látható. Előttünk a láthatárt a Moraru (Molnár)-gerinc uralja.

Kb. 1,5-2 órás gyaloglással érjük el az Omul-csúcsot, amely a maga 2507 méterével nemcsak a Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsa, hanem az egész Erdélyi-Kárpátok egyik legmagasabb pontja is.

Pihenő és ebédszünet után indulunk vissza a Babele-menedékház felé, ahonnan a felvonóval fogunk Bustenibe ereszkedni.

Túradíj: 40 euro/fő. Kevesebb, mint 4 résztvevő esetében, összben 160 euro. Az ár tartalmazza a felvonó díját, a túravezetést és a tolmácsolást. A túrára jelenkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg a túra előtt, készpénzben kerül kifizetésre.

Gépkocsival vagy vonattal megyünk a malomdombi-menedékházig ( Brassótól 12 km), majd gyalog folytatjuk útunkat a Sipoly-patak mentén. Az útvonal előbb erdei úton, majd széles ösvényen, gyönyörű lombhullató erdőben folytatódik.

1-1,5 órás könnyű gyaloglás után érkezünk meg a vízesés alá. A Hét-létra tulajdonképpen egy vízesés-sorozat, mely egy keskeny és meredek mészkő­szurdokban zubog alá. Nevét onnan kapta, hogy a közlekedést a szűk és meredek szurdokban hét meredek vaslétra teszi lehetségessé.

A létrákon a közlekedés kicsit fárasztó, de veszélytelen; csak időnként a vízesések hideg vize fröccsenhet a nyakunkba.Végigjárjuk és megcsodájuk a hét vízesést, majd felkapaszkodunk egy oldalgerincen és a szomszédos völgyben ereszkedünk vissza a Sipoly-patak völgyébe. Táv: 9 km, szint fel: 550 m, le: 550 m, menetidő: 2-3 óra.

A túrára jelenkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 euro/fő. 16 év alatt 15 euro/fő. Kevesebb, mint 5 felnőtt résztvevő esetében, összben 120 euro. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

Az Istenszéke a Kelemen-vonulat legnyugatibb része. Bárhonnan is nézzük, délről, vagy nyugatról, kellő távlatban, mint hatalmas szék tűnik a szemünkbe. Közvetlenül alatta, a lábánál azonban megszűnik ez a látszat, nyugati és keleti oldalán merőlegesen eső falai úgy tűnnek fel, mint valami várromok, a déli oldala pedig többszörösen betörve mered elénk.

Dédabisztra helységből indulunk az Ursu-patak mentén, majd árnyas bükkerdőben kapaszkodunk ki a gerincre. Utunk kisebb-nagyobb emelkedőkkel, néhány helyen szintben haladva közelíti meg az 1382 m magas sziklás-erdős fennsíkot. Pihenés. étkezés után meglátogatjuk a keleti, majd az északnyugati, lélegzetelállító kilátást biztosító kilátókat. A visszatérés a Hídas-patak vadregényes völgyén történik, amely kb. 2 óra gyaloglás után eléri a Bisztra-patak mentén haladó, gépkocsival is járható földutat. Az útvonal nem mondható megeröltetőnek, de hosszúságából kifolyólag jó fizikai erőnlétet igényel. Menetidő 6-8 óra.

A túrára jelenkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 euro/fő. 16 év alatt 15 euro/fő. Kevesebb, mint 5 felnőtt résztvevő esetében, összben 120 euro. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre. Csoportkedvezménnyel: 1o személy fölött 12 euro/fő, 1o személy alatt 15 euro/fő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
.:: copyright © 2004 -2011. www.transylvanian-adventures.com ::.