Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Retyezát hegység

A Retyezát hegység vázát két, egymással csaknem párhuzamosan futó gerincvonulat képezi, melyeket középen egy 2,5 km hosszú gerinc kapcsol össze. Attól függõen azonban, hogy melyik oldaláról közelítjük meg a hegységet, az más és más arcát mutatja az arrajárónak.

A lefektetett H betüre emlékeztetõ alakzatot keleten, a Stâna de Râu felé vezetõ úton, a Râu Bãrbat vize mentén fedezhetjük fel a legkönnyebben: a Pãpusa és a Custura csúcsok által lezárt mély völgyet a hegység északi gerincének Lãncita nevû, illetve a déli gerinc Custura-Gruniu vonulata határolja.A hegység északi részére az egymással párhuzamosan futó, gleccserek által alakított, 4-6 km hosszú gerincek és völgyek a jellemzõk. A gleccserek domborzat- formáló hatásának legjobban kitett négy völgyet (ezek keletrõl nyugatra haladva a Galesu, Valea Rea, Pietrele, Stânisoara) az azonos nevû gerincek, valamint a Lolaia gerinc határolják. Az említett öt északi gerinc csoportja keleten és nyugaton egyaránt egy-egy hatalmas csúcsban (keleten a Vârful Mare-ban, nyugaton pedig a Retyezát csúcsban) ér véget.

Az északi fõgerinc nyugati részét szintén a jégkorszakok gleccserei alakították. Az északi vonulatoktól eltérõen azonban itt csak 1-2 km hosszú gerinceket találunk, meredek, a törpefenyõk és az erdõk világába hirtelen lerohanó völgyekkel. A gerinc északi oldala a Lolaia gerincnek a Retyezát csúcstól délre esõ részével együtt határolja az Akadémia Tudományos Rezervátumát, amely a Retyezát csúcs és a Radesu Mare közötti völgyet foglalja magába.

A Retyezát hegység központi része egy hatalmas, csupán délnyugati irányból, a Lãpusnicu Mare vize mentén nyitott amfiteátrumhoz hasonlítható. A Slãvei, Judele, Bucura, Pãpusa és Custura csúcsok láncolatának a közepén emelkedik a hegység legmagasabb csúcsa is, a 2509 méteres Peleaga. A Peleaga csúcs hatalmas tömege kettõbe osztja az óriási völgykatlant: a Bucura tó víztükre által uralt nyugati részre és az elõbbinél valamivel kisebb, a Pãpusa és a Peleaga csúcsok alatt meghúzódó keletire. A hegység déli részét alkotó Kis Retyezátnak sem földtanilag, sem pedig keletkezését tekintve nincs sok köze a gleccserek alakitotta "Nagy" Retyezáthoz. A mészkõben és ezáltal karsztjelenségekben is gazdag vidék a 2025 méter magas Stãnuletii Mari és az 1840 méteres Plesa csúcsok közötti gerincen húzódik, legnagyobb magasságát a 2081 méteres Piule csúcson érve el.
Meg kell még említeni a Tulisa hegységet is, amely a Râu Bãrbat és a Nyugati Zsil vize között, a Retyezát déli fõgerincének a meghosszabbításában található és legnagyobb magasságát a Tulisa csúcson, 1792 méteren éri el.

Menedékházak:

A Cirnic menedékház a Nucsoara patak mellett, a Pietre menedékházhoz vezetõ úton található. Az út autóval is járható, az Ohaba-i magánfuvarozók is idáig szállitják nyáron a turistákat.

A Pietrele menedékház a Stânisoara patak völgyének az alsó szakaszán helyezkedik el, ez a legnagyobb és legjobban ellátott menedékháza a hegységnek. Két nagyobb, emeletes épület (a fõépület és a "Stânisoara villa") valamint sok apró házikó alkotja a tulajdonképpeni menedékházat. Az északi völgyek és gerincutak túráinak a kiindulópontja, rossz idõ esetén pihenõ- és menedékhely a Retyezátban sátrazóknak.

A Gentiana (Encián) menedékház a Pietrele völgyben, az erdõhatár közelében található. Helyzeténél fogva kitünõ kiindulópontja lehetne a túrákna, de ha nincs elõre lefoglalva a szállásunk, akkor ne számítsunk rá, mert fõszezonban mindig túlzsúfolt.

A Buta az egyetlen menedékház a hegység déli gerince mentén. A régi épület 1999-ben leégett, helyén egy kisebb, szerényebb menedékház várja az arrajárókat. Ha a Kis Retyezát felfedezése a célunk, akkor nem hagyhatjuk ki.

A Baleia menedékház az északi fõgerinc legkeletibb részén helyezkedik el. Több éven át zárva tartott, ellenben 2002 nyarán már fogadta a vendégeket.

A Râusor a hegység északnyugati részében található, télen síelni is lehet a közelében. Autóval is járható út köti össze a Hátszegi medence falvaival.

A Gura Zlata menedékház a Râu Mare folyó mellett, a Tudományos Rezervátum nyugati csücskénél van. Forgalmas, autóval is jól megközelíthetõ helyen van, ezért nagyobb csoportokat nem mindig tud fogadni.

 

Google
 

 

 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.