Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A jégcsákányról

 

A jégcsákány az alpesi mászók megszokott eszköze. Fő feladata, hogy mászás közben az esés megakadályozása érdekében támasztékul szolgáljon, esés esetén pedig az önfékezés eszköze. Általában önmagában használják mérsékelt és meredek gleccser vagy hómászáskor.

A jégcsákányok hossza 60-85 cm-ig terjed. A megfelelő méret kiválasztásához fogd meg a jégcsákány fejét, és lógasd a karod az oldalad mellett. A hegy éppen csak érje el a bokádat.
 
A túl hosszú jégcsákány ugyan egyenes terepen gyalogláshoz kényelmes, de önfékezés esetén nehéz irányítani. Könnyebb terepeken sok mászó túrabotot használ az egyensúly megtartására, és csak a meredekebb lejtőn váltanak jégcsákányra.
 
Egyenletesen meredek terep mászásakor a kicsit rövidebb jégcsákány a megfelelő, melyet könnyű kihúzni a hóból és menet közben újra leszúrni. Hosszabb csákány használatakor magasabbra kell emelned a kezedet, ami hamarabb elfáraszt.
 
Néhány jégcsákány nyele gumi bevonatú, mely elnyeli a kezet gyorsan kifárasztó vibrációt és megakadályozza, hogy a fém nyél csúszkáljon, elforogjon a kezedben. A bevonat ráadásul melegen tartja a kezedet, amikor a nyelénél fogod. A gumírozott nyélnek egyetlen hátránya van: önbiztosításnál vagy standkészítésnél valamivel nehezebb függőlegesen beszúrni a hóba.
 
A jégcsákányok fejének közepén található egy lyuk, melybe hóstand építésénél karabinert vagy hevedert fűzhetsz. Ugyancsak ezt a lyukat használják a csuklóheveder rögzítésére. A jégcsákányok csőrének alakja szinte kivétel nélkül domború, azaz a csőr vége enyhébb vagy erősebb ívben lefelé görbül.

A csuklóheveder használatával elkerülheted jégcsákányod elvesztését. A legtöbb jégcsákányt gyárilag, csúszógyűrűs csuklópánttal látják el, mely kényelmes és gyors lehetőséget bíztosít a fejrész és nyél közötti biztonságos fogásváltásra. Persze utólag is szerelhetsz fel rá fix rögzítésü csuklóhevedert, melynek hosszát igényeidnek megfelelően állíthatod be.

Van, aki hosszan szereti, így felfelé menet - függetlenül attól, hogy szerpentinezés közben melyik kezében van a csákány - mindig ugyanarra a csuklójára van erősítve. Mások jobban kedvelik a rövidebb csuklóhevedert, és ha kezet váltanak, a hevedert is átakasztják. Megint mások egyáltalán nem használják a csuklóhevedert, mert úgy gondolják, hogy ha esés közben elejtik a jégcsákányt, a heveder miatt annak hegyes, éles részei a testük közelében repkednek.(Természetesen fenn a hegyen a jégcsákány elvesztése semmiképpen nem kívánatos!)

Próbáld ki a különböző lehetőségeket, és válaszd a számodra legkedvezőbbet!

 

 

Google
 
 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.