Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A hágóvasról

 

A hágóvasaknak 3 típusa létezik:
 
Csuklós - A csuklós hágóvasak a gleccserekre és havas helyek mászására a legalkalmasabbak.
A csukló lehetővé teszi gyaloglás közben a láb szabadabb mozgását. A csuklós hágóvasak egyik legnagyobb előnye, hogy műanyag bakancsokra ugyanúgy felszerelhetők, mint a peremes talpú bőr hegymászó bakancsokra. Kellően merev talpú bakanccsal a csuklós hágóvas még függőleges jégen is működik. Ha csak 1 pár hágóvasat akarsz venni, de többféle mászást tervezel, akkor számodra ez a megfelelő típus.

Félmerev - A félmerev hágóvasak nagyobb tartást biztosítanak az esetenkénti függőleges jégen, például egy alpesi mászás során. Némelyik típusnál a talp első része alatt lemez van, és a teljes hosszon merevítő fut végig. Mások csuklósak, a csuklópont állítható és rögzíthető.
 
Merev - A merev hágóvasak a leginkább technikai eszközök. Elsősorban függőleges jégfalakon használják őket. Merev kiképzésük nemcsak az első karmok használatához nyújt megfelelő támaszt, de a csuklós típusokhoz képest sokkal kevésbé vibrálnak - ami nem elhanyagolható előny vékony vagy törékeny jégen. A merev hágóvasak a gleccsertúrázásnál  kényelmetlenek, mivel gátolják a lábat a természetes mozgásában.
 
A hágóvasak vízszintes vagy függőleges kerettel készülnek. Általában lapos fémcsíkokból készítik, ez képezi a talp megtámasztását. Bakancsod vagy ezeknek a fémcsíkoknak a felszínére fekszik fel, vagy a 90 fokban elforgatott csíkok peremén támaszkodik. A keret irányultsága határozza meg a különböző hó- és jégviszonyok közötti teljesítményt.
 
A lapos keretet általában havas terepen használják, mivel  könnyebb benne a gyalog- lás.Ez a konstrukció megakadályozza a talp alatt a hólabda kialakulását. A könnyebb kihúzás miatt az elülső karmok is jellemzően vízszintesek akár gleccsertúrához, akár elülső karmos technikához alkalmas hágóvasról legyen szó. A csuklós hágóvasak vízszintes kerettel készülnek.

A függőleges beállítású keret merev. Éppen ezért meredek jéghez, elülső karmos technikához használják. Kerete a legkeményebb jégbe is hatékonyan, vibrálás nélkül belekap, merev talpa pedig lassítja a láb fáradását. A függőleges irányultságú elülső karmok becsúsznak a jégcsapok közé és a keményebb részbe állnak bele. Ennek a konstrukciónak a hátránya, hogy a keret "pogácsaszaggató" alakja remekül összegyűjti a havat.
 
A hágóvasakat 3 féle módon rögzíthetik: hevederrel, gyorscsattal és a kettő kombinációjával.
 
Hevederes rögzítés - Ez a rendszer hágóvasanként két hevedert tartalmaz. Az egyik a lábfejet tartja, a másik a boka körül fut. A hevederes rögzítés igen sokoldalú, mivel nem szükséges hozzá speciális talpperem vagy bakancs kiképzés. Legnagyobb hátránya, hogy időbe telik a fel- és leszerelése. Gyakran alkalmazzák 10 vagy 12 fogú csuklós hágóvasaknál. Ebbe a csoportba tartozik a CAMP új műanyag kosaras kialakítása, amely minimálisra csökkenti a lógó hevedereket és egyszerűsíti a fel- és levételt.
 
Gyorscsatos rögzítés - Egyszerűségének és gyors felszerelhetőségének köszönhetően nagyon népszerű rögzítési rendszer. A láb orránál egy drót fut a bakancs peremén, a sarok drótot pedig egy feszítőkar pattintja a bakancs hátsó peremére. A rendszer jellemző eleme még a bokaheveder. Olyan műanyag bakancsokon és műanyag talpú bőrbakancsokon ad teljesen biztos rögzítést, melyeken az orrnál és a saroknál legalább félcentis bevágás van. Megfelelő bakancs hiányában azonban fennáll a veszélye, hogy mászás közben egyszerűen elveszíted a hágóvasaidat. A helyes felszerelés gyors és egyszerű.
 
Kombinált rögzítés - A kombinált rögzítés egyszerű és hatékony. A sarok a gyorscsatos rendszerhez hasonló műanyag feszítővel rögzíthető, a láb első része pedig hevederrel. Mivel ez a rendszer nem igényel a bakancs orr-részén nagyobb bevágást, könnyebb hegymászó bakancsokra is felszerelhető. A kombinált kötés a csuklós, fél-merev és merev hágóvasak esetén is megtalálható.
 
Fogak száma - A legtöbb hágóvas 12-fogú: 10 fog lefelé, 2 előre áll.  A 10-fogú hágóvasak mérsékelt meredekségű, havas gyaloglásra alkalmasak, fogaik az átlagos hágóvasénál rövidebbek és kevésbé élesek. Olyan hátizsákos túrákra vagy egynapos kirándulásokra használhatók, ahol előfordulhat kemény hó keresztezése.
 
A kezdő mászók által elkövetett leggyakoribb hiba, hogy könnyű túracipőjükre próbálják felcsatolni a hágóvasat.
 
Noha a hevederes hágóvasak rövidebb ideig valószínűleg működni fognak, a legtöbb túracipőnek a talpa nem elég merev ahhoz, hogy biztonságosan tartsa a hágóvasat. Ráadásul a bakancs puha bőr vagy textil felsőjét a hevederek könnyen összenyomják, így kényelmetlenséget és hideg lábakat eredményeznek. Ha rövid, havas csapások keresztezésén kívül is szükséged van hágóvasakra, akkor mindenképpen szerezz be egy háromnegyedes, de inkább teljes magasszárú bakancsot, vastag bőr vagy műanyag felsőrésszel, mely biztosítja a kellő tartást és merevséget. A gyorscsatos hágóvashoz bakancsodon legyen vastag perem, vagy még jobb, ha erre a célra elől és hátul bevágás van rajta. A legokosabb, amit tehetsz, ha a hágóvas vásárlásához magaddal viszed a bakancsodat, így biztosan jól fog rá illeszkedni.
 
A hevederes hágóvas a hevederek befűzése nélkül is rajta kell maradjon a bakancson, ha megemeled.
 
A gyorscsatos hágóvas kiválasztásánál győződj meg róla, hogy az elülső drót alakja jól illeszkedik a bakancsod orrához, és a sarok drót biztonsággal tartsa a bakancs sarkát. A legtöbb gyorscsatos hágóvasnál a sarokdrót állítható.
 
Minden hágóvas elülső karma körülbelül 1,5-2,5 cm-rel álljon ki.

Hólemez - Ezek a lemezek megakadályozzák a hágóvas fogait használhatatlanná tevő hólabda kialakulását. Általában latexből, vagy valamilyen gumiból készül, és a hágóvas aljához kell csatolni.A tapadásgátló lemez viszonylag új találmány, melyet a legtöbb gyártó csak mostanában kezd kínálni.

Tartalék alkatrészek - Jó, ha van nálad tartalék csavar és merevítő rúd, különösen, ha hosszabb túrán veszel részt.
Hágóvas tok és fogvédő - Megvédenek téged és csomagodat a hágóvas éles fogaitól. A gumi fogvédő olcsó, bár a 24 különálló gumisapka le-fel rakása fárasztó lehet, ha többször kell a hágóvasakat fel- és levenned. A másik lehetőség a hágóvas tok. Ezeket jellemzően kemény, a szúrásnak ellenálló nejlonból készítik. Gyors és egyszerű tárolási mód, de egy kicsit drágább és nagyobb, mint a gumi fogvédő.

A hágóvasakat úgy tervezték, hogy havon és jégen biztonságot nyújtsanak, és évekig tartó intenzív használat se károsítsa. A tipikus mászások során azonban a sziklán történő gyaloglás és mászás sokat ront rajtuk. Ezen ok miatt érdemes minden utazás előtt átvizsgálni a hágóvasaidat. Ellenőrizd a fogakat, a rögzítést, és a csavarokat, amik az egészet egyben tartják. Nem a meredek lejtő a legalkalmasabb hely, hogy észrevedd, ha javításra szorulnak!
 
Legyenek a fogak élesek! - Tartsd a fogakat élesen - ehhez a kézi reszelő a legalkalmasabb eszköz. Ne használj köszörűt, ami felforrósíthatja a fémet és ezzel károsíthatja a hőkezelését.

 

 

Google
 
 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.