Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A hátizsákról

...


"A hegymászók nagyon büszkék a hátizsákjukra. Míg egy síző hátizsákja szinte semmiség, egy darab vaksz meg egy tubus napkrém van benne, addig egy hegymászóé valóságos arzenál: mászókötelek és jégcsákányok, minden nagyságú, rendű és rangú sziklaszeg meg karabíner, egy nagyobbacska tartály benzin a főző számára, harminc méter zsineg és ugyanannyi kötszer, napszemüveg napsütéses és hálózsák viharos órákra, iránytű nappalra és gyertya éjszakára".

 
                                                      Wild Ferenc-Hegymászók könyve

Hogyan válasszunk? A hátizsákoknál, akárcsak a felszerelés többi tagja esetében, hatalmas kinálatba ütközünk egy magára valamit is adó szakboltban. Minden lehetséges méret, forma, anyag, szín és űrtartalom képviselve van és ez egyáltalán nem könnyíti meg a választást. Néhány tippet azért megkockáztatnánk, hátha valaki hasznát veszi, miközben elszántan keresi álmai hátizsákját.

Egy néhány napos túrára ruhával, sátorral, hálózsákkal, élelemmel és még vagy két tucat egyéb "aprósággal" megtömött zsákot egyáltalán nem könnyű cipelni. Ha még ráadásnak rosszul választottuk meg a zsák tipusát, méretét, anyagát és nem szakszerűen pakoltunk be, biztosak lehetünk, hogy senki sem fog irigykedni ránk.

Tehát, első és legfontosabb lépés a modell megválasztása. Rövid, egy-két napos túrákra megfelel a 35-40 l űrtartalmú, kis trekking zsák, több napos, alpesi jellegű túrákhoz viszont nélkülözhetetlen a nagy, 70-80 l-es túrazsák. Amíg a rövid, könnyebb túrákra való kis zsákoknál nem különösebb probléma a forma, zsebek száma, stb. addig a nagyméretű túrazsákok esetében ajánlott a minél egyszerübb, hengeres, magasított forma, lehetőleg külső, kiálló zsebek nélkül, amelyek a meredek, sziklás, néha kitett terepen komoly akadályt és egyben veszélyforrást jelentenek.

Fontos szerepük van a jégcsákány, túrabot, hágóvas, kulacs, stb, rögzítésére szolgáló hevedereknek. Fordítsunk figyelmet arra, hogy a választott modell minél pontosabban illeszkedjék a hátunk felépítéséhez és hosszúságához. Ez azért fontos, mert függetlenül attól, hogy a hátizsák háta állítható vagy sem, a derékhevedernek pontosan kell illeszkednie a csípőcsontunk középvonalához.

Egy hátizsákot mindig megtöltve kell próbálni, (megfelel a célnak néhány sátor is a szakbolt kínálatából) és ugyanolyan öltözetben, mint amilyent a túrán fogunk majd használni. Így tudhatjuk meg, hogy nem akadályoz-e mozgás közben vagy nem okoz-e egyéb problémát új szerzeményünk.

Ami a pakolást illeti, tegyük legalúl a hálózsákunkat, föléje, közel a hátunkhoz a nehezebb dolgokat, a hátizsák külső, hátunktól távolabb eső részébe és fölül pedig a könnyebb felszerelési tárgyakat. Így a zsák súlypontja megfelelően közel lesz a hátunkhoz és kellőképpen magasan ahhoz, hogy könnyen tudjuk vinni. Aranyszabály, hogy minél magasabban van a súlypontja, annál kényelmesebben lehet vinni, habár ha igen magasra kerül, könnyen kibillent egyensúlyunkból. Ezt hívatott megakadályozni a derékheveder, amely lehetőség szerint mindig legyen szorosra húzva, illetve összekapcsolva. Jó beállítás esetén nemcsak hogy jó egyensúlyi helyzetet biztosít, hanem a vállakra nehezedő súly egy tetemes részét is átviszi a csípőre, amit hosszabb túrák esetén vállaink ugyancsak meg fognak hálálni.

Ne feledkezzünk meg, hogy jó néhány nagynevű cég nők számára is gyárt hátizsákokat, amelyek az ergonómikus vállpántokban, mellek fölötti összekötő hevederekben, rövidebb, párnázott hátrészben és a széles, alacsony elhelyezésű hevederben különböznek a férfiak számára gyártott modellektől.

Végül a vízhatlanságról: habár a legtöbb gyártó úgy reklámozza termékét, hogy gyakorlatilag vízhatlan, valójában ez az erénye csak kis részüknek van meg. A legtöbb esetben számolnunk kell azzal, hogy esővédő huzatot kell beszereznünk ( ha nincs gyárilag mellékelve), ponchót használjunk vagy egyszerűen nejlonzacskóba csomagoljuk a ruhánkat, hálózsákunkat. - a lap tetejére -

A hátizsák terhelése és a hevederek beállítása

 

 

Mit hová tegyünk?

A hátizsák aljába a könnyű felszerelési tárgyakat tesszük - a hálózsákot és a nagyobb méretű ruhadarabokat. Következnek a nehezebb tárgyak, mint például a konzervek, elemek, akkumulátorok, gázpalackok, sziklaszegek, karabinerek. Ezeket tanácsos a hátunkhoz minél közelebb elhelyezni. A következő lépés a közepes súlyú használati tárgyak elhelyezése: kötél, nehezebb ruhadarabok, élelem. Az üresen maradt részeket apróbb tárgyakkal töltjük ki. Az utolsó "réteget" a könnyű felszerelési tárgyak képezik. Ajánlott, hogy a sérülékenyebb eszközeink, valamint az eső elleni ruházatunk a hátizsák legtetején legyenek elhelyezve. A zsák födelén található zsebbe olyan apróbb tárgyakat tegyünk, amelyek jó ha kéznél vannak, mint például a lámpa, zsebkés, személyes iratok, pénz, stb.

 

 
A nagyméretű hátizsákok esetében, a deréköv és a vállpántok közötti távolság állítható. A vállpántok magasságát tele hátizsákkal állítjuk be, oly módon hogy a deréköv a csipőcsont magasságában helyezkedjen el, a vállpántok jól illeszkedjenek a kulcscsont fölötti bemélyedésbe, és a hátpárnák födjék a lapockát.
 
 
A hátizsákot minden esetben a vállpántok fölött elhelyezkedő fogantyútól kell felemelni (ha nagyon súlyos, támasszuk előbb a térdünkre). Egyik kézzel emelve, a másikat a vállpántba dugva, egy lendületes félköríves mozdulattal emeljük a hátunkra, majd bedugjuk a másik kezünket is a vállpántba. Az aljától fogva enyhén megemelve és kissé előredőlve nemcsak jól elhelyezhető a vállakon és a háton, hanem a derékpánt is könnyebben összecsatolható. Soha ne próbáljuk a födelétől, pántoktól, rákötözött felszerelési tárgyaktól fogva felemelni, mert ezek előbb-utóbb le fognak szakadni.
 
 
A deréköv pontos beállításához előbb kapcsoljuk össze, majd mindkét oldalon egyenletesen húzva, addig feszítjük a hevedereket, míg érezzük hogy a súly jelentős része a medencénkre nehezedik.
 
 
Szorítsuk addig a vállpántokat, míg érezzük hogy a hátizsák jól fekszik a vállunkon. A vállpántok hosszának helyes beállítása esetén, a hátizsák felső része nem fog előre-hátra billegni.
 
 
A derékövön oldalt elhelyezkedő heveder segítségével igyekezünk a hátizsák alját minél szorosabban rögzíteni a hátunkhoz.
 
 
Állítsuk be a vállpánt felső részét a hátizsák tetejével összekötő hevedert oly módon, hogy ez a vízszinteshez viszonyítva 20-30 fokos szöget zárjon be. Így a hátizsák felső része közelebb fog kerülni a hátunkhoz. Ha a kialakult szög nem illeszkedik a fent leírt paraméterekbe, a hátrendszer magasságának beállítása nem megfelelő.
 
 

Kapcsoljuk össze a mellhevedereket, állítsuk be a megfelelő magasságot és húzzuk össze annyira, hogy a vállpántok jól illeszkedjenek a vállunkra. Túlzott összehúzás esetén viszont kellemetlenül fogja szorítani a mellünket és a légzést is fogja akadályozni.

Ha pontosan hajtottuk végre a felsorolt műveleteket, a hátizsákunk készen áll a használatra. - a lap tetejére -

 

 

Google
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.