Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A hálózsákról

 

A hálózsák minden egyéb felszerelésnél nagyobb helyet foglal a hátizsákban, ezért a várható körülményeknek leginkább megfelelő hálózsákok közül a legkönnyebbet és legkisebbre összecsomagolhatót válaszd.

A hálózsák "komfort" fokozata mutatja azt a hőmérséklet-intervallumot, melyben a zsák kellemes közérzetet biztosít.
Amikor a megfelelő komfort fokozatot akarod kiválasztani, kövesd az alábbi lépéseket:
Becsüld meg a várható éjszakai hőmérsékletet. A legtöbb szép időt kedvelő táborozó -5 és +10 °C között alszik. Ez persze változhat a klímától, évszaktól vagy tengerszint feletti magasságtól függően.
Kissé told el lefelé vagy felfelé a becsült sávot a személyes igényednek megfelelően aszerint, hogy inkább melegben vagy hűvösben szeretsz aludni.

Vesd össze az általad becsült hőmérsékleti intervallumot a gyártó által ajánlott komfort fokozattal. Ne feledd, hogy ezek az adatok csupán iránymutatók, valamelyest mégis behatárolják a neked való modellek kínálatát.
Tipp: érdemes egy-két fokkal - hölgyek 5-10 fokkal - inkább melegebb zsákot választani. Az éjszakai hidegérzet nagymértékben csökkenhet a fáradtságtól, éhségtől, emellett a használat rontja a zsák szigetelő képességét. Könnyebb kicipzározni a hálózsákot, hogy lehűtsd magad, mint felébredni az éjszaka közepén a hideg miatt, és még egy réteget felvenni.

A hálózsák töltete, hőszigetelése nagy mértékben befolyásolja, milyen nehéz a zsák és mekkora helyet foglal a hátizsákodban. A hálózsák élettartama ugyancsak ezen múlik. A sokféle töltet két fő csoportra osztható:
 
Természetes töltet (liba pehely):
 
Előnye: A legkönnyebb, leghatékonyabb, legjobban összenyomható és a leghosszabb élettartamú hőszigetelő anyag.
Hátránya: Nedvesen nem szigetel és sokáig tart, míg kiszárad. Nedves klímára, vagy nedves évszakban nem a legszerencsésebb választás. A pehely ráadásul jóval drágább, mint a szintetikus töltetek.

Szintetikus töltet:
 
Előnye: Nedvesen hatékonyabban szigetel, mint a pehely (így is csekély eredménnyel, de még mindig jobb, mint a semmi). Gyorsabban szárad, mint a pehely és olcsóbb.
Hátránya: Hideg, száraz körülmények között a szintetikus töltetet össze se lehet hasonlítani a pehellyel (bár némelyikük már egész jól megközelíti). Kevésbé tűnik tartósnak.
 
Ha kiválasztottál egy modellt, ugorj bele és próbáld ki, hogy a mérete megfelel-e. Legyen benne annyi hely, hogy kényelmesen mozoghass benne, ugyanakkor annyira testhezálló, hogy ne kelljen túl sok felesleges teret felmelegítened. Ellenőrizd a hosszát is! A legtöbb hálózsák általában két méretben készül: "általános", maximum 180 cm magas felnőttnek és "hosszú", kb. 200 cm-es magasságig. Léteznek azonban "extra-hosszú", valamint alacsony felnőttek vagy gyerekek méreteihez igazított hálózsákok is.

 

Google
 
 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.