Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A túrabakancsról

 

 
A teljes túrázó felszerelés egyik legfontosabb darabja. Van, aki kitart a jó öreg bőrbakancsa mellett, a gond csak az, hogy rengeteg ápolást igényel, ha pedig elázik, nehéz és természetesen kellemetlen. A modern, lélegző anyagok megjelenésével ezek a problémák megoldottnak látszanak. Ne sajnáljunk időt és pénzt fordítani egy megfelelő minőségű Gore-tex, Sympatex vagy más membránnal ellátott túrabakancs kiválasztására.

A szakboltok komoly árúkínálattal rendelkeznek, a legtöbb esetben az elárúsítók maguk is tapasztalt "hegyi medvék". Kérjük ki bátran a véleményüket, tanulmányozzunk termékkalauzokat, vigyük el hegyen edzett barátainkat a vásárlásra. Mindez természetesen igaz a megvásárolandó felszerelésünk többi darabjára is. Tény, hogy minél több év van mögöttünk a hegyek havas-sziklás útjain, annál biztosabb szimattal fogjuk kiválasztani a számunkra árban és minőségben egyaránt megfelelő darabot.

Bármennyire kényelmesnek tűnik a boltban a frissen vásárolt bakancsunk, soha ne indúljunk komolyabb túrára anélkül, hogy néhány napig, otthon vagy az utcán, alaposan bejáratnánk. Az igazán jól megválasztott lábbeli nagyon gyorsan a lábunk után alakúl és jó néhány évig hűségesen fog szolgálni túráinkon.

Túra közben, ha érezzük, hogy bármilyen keveset is sért a bakancsunk, ne habozzunk azonnal megállni, megállapítani, hogy mi okozza a problémát és a sérült részt ragtapasszal leragasztani, esetleg befáslizni. Soha ne mondjuk, hogy"majd megnézem az ebédszünetben vagy este a menedékházban", mert akkor már késő lehet és egy-két komolyabb horzsolás esetleg a túra feladására kényszeríthet.
 
Vigyázzunk a méretre: elözzük meg a körömágy problémákat, esetleg a fagyásokat. A lábujjaknak szabadon kell mozogniuk, de befűzött bakancsban a sarok nem szabad felemelkedjen.
 
Bakancsot délután vagy este vásároljunk. Napközben a lábunk kb. fél számot dagad, akárcsak terhelés alatt a túráinkon.
 
Mindig teljesen befűzött állapotban próbáljunk, ha a nyelven van akasztó, ezt is beleértve.

 

 

Google
 
 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.