Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A szemüvegről

A napfény lényegében egy elektromagnetikus pulzálás, amelynek a hullámhossza 180 és 1800 nanóméter között helyezkedik el. (1 nm=1/1 000 000 mm). A fehér fény a fényspektrum összes színéből tevődik össze, vagyis ibolyántúli + látható fény +  infravörös. Százalékban kifelyezve a napfény a következő képpen bontható le: ibolyántúli 5%, látható fény 39 %, infravörös 56 %. A spektrum egyik végletében tehát az ibolyántúli, a másikban az infravörös sugarak helyezkednek el, mindkettő ártalmas lévén az emberi szemre nézve, de nem egyforma mértékben.

Az emberi szem maximális érzékenysége 550 nm körül van, tehát valahol a sárga és a zöld szín tájékán, de az egyéni érzékenység ettől kissé eltérhet. Az ibolyántúli sugarak közül a legkárosabbak az un. UVA sugarak (315-380 nm). A kék-ibolya sugarak (380-500 nm) hasonlóan károsak, mint az UVA sugarak, de ezekre szüksége van az emberi szemnek a színes látáshoz. A zöld (500-600 nm) illetve a piros (600-780 nm) fény fotonjai nem rendelkeznek akkora energiatöltéssel, hogy károsak lehessenek a szemre. Végezetül, az infravörös sugarak (780 nm fölött) önmagukban nem károsak a látásunkra, de a belőlük felszabaduló hőenergia kellemetlen lehet a szemünknek.

A hó felülete hozzávetőlegesen 85 %-át veri vissza az UVA sugaraknak és ha figyelembe vesszük, hogy ezen sugarak intenzitása 10 %-kal nő minden függőlegesen számított 1000 m-rel, egyáltalán nem túlzás alaposan odafigyelni a jelenségre.

Európai szinten a napszemüveg lencsék 5 kategóriába vannak osztva,  ami a látható fény áteresztő képességüket illeti (S0-tól S4-ig - EN 1836). Ezen belül az S0 jelzésű lencsék színtelenek vagy enyhén színezettek és a látható fény 80-100 %-át engedig át, míg az S4 jelzésűek nagyon sötétek, a látható fény 3-8 %-át engedig át és maradéktalanul megfelelnek a ragyogó napsütésben gleccseren vagy havon járás követelményeinek. Jelen pillanatban a leghatékonyabbnak számító napszemüveg lencse a francia Pouilloux cég forgalmazta Polarlynx modell, amelyek az ismertebb Vuarnet néven kerülnek forgalomba.

Ezek csíszolt, optikai minőségű üveglencsék, amelyek adaptálhatók olyan személyek részére is, akik a hétköznapokban is szemüveget viselnek.
 
Egy másik lehetőség a CR-39 polikarbonátból készült műanyag lencsék használata. Kitűnő minőségük és csekély súlyuk mellett valószínűleg a legjobb kompromisszumot képviselik a minőség-ár viszonylatban.
 
Itt említenénk meg, hogy készülnek olyan modellek is, amellyek a hetköznapi szemüveg fölé vehetők fel, így oldva meg a látás-védelem kettős feladatát. Ne felejtsünk el figyelmet fordítani a párásodást gátló bevonatra, mert különben a sok 10000 Ft.-os szemüvegünk a végén használhatatlannak bizonyulhat.
 
És mivel a hamisítványok korát éljük, íme egy apró trükk. Ahhoz, hogy empírikus módszerekkel meggyőződhessünk egy lencse minőségéről, tegyük a következőket: fordítsuk a szemüveget a konvex, vagyis a külső oldalával az arcunk felé, attól kissé távolabb és nézzünk egy ablak felé, oly módon, hogy az tükröződjön benne. Ha az ablak képe deformálódott, de a széleinek a vonalai folyamatosak, a lencse minősége jó. Ha ugyanezen vonalak cikkcakkosak, semmi szín alatt ne vásároljok meg a terméket, mert ez már komoly optikai problémát takar, ami oda vezet, hogy ahelyett hogy védenénk a szemünket a káros napsugaraktól, előbb-utóbb a szemorvosnál fogunk kikötni.

 

Google
 

 

 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.