Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A főzőkészletről

 

Túrafőzők:
 
A legtöbb modern túrafőző folyékony, vagy nagynyomású gáz üzemanyaggal működik. Mindkét típus gáz halmazállapotban égeti el az üzemanyagot. A folyékony üzemanyaggal működő főzők a folyékony állapotban tárolt anyagot közvetlenül az égés előtt alakítják gázneművé. A nagynyomású gázt szintén folyékony állapotban tárolják (a túlnyomásos palack magas nyomása miatt), de mihelyt felszabadulnak, gázként jutnak ki a főzőből.

A hely és a súly megtakarítása érdekében olyan főzőt keress, amely levehető az üzemanyagtartályáról.Sok főző leszerelhető a külső üzemanyagtartályról, így könnyebb elcsomagolni a hátizsákban és kisebb a sérülés valószínűsége.
Becsukható / összehajtható - A könnyebb csomagolás érdekében sok túrafőző lába, kitámasztója, edénytartója összehajtható vagy lecsukható.
Beleilleszthető az edénykészletbe - Néhány főzőt úgy terveztek, hogy belecsomagolható a leginkább elterjedt edénykészletekbe. Ezzel sok helyet takaríthatunk meg (legyen nálad egy műanyag tok, amibe beleteszed a főzőt, nehogy a kiszivárgó üzemanyag az edényeidbe kerüljön).

A túrafőzők számtalan alakban, méretben és kivitelben kaphatóak. Ha kiválasztottad a megfelelő méretet és üzemanyag típust, nézd végig a kínálatot és tedd fel az alábbi kérdéseket:
Mennyire egyszerű a főző összerakása? Minden egyes használat előtt össze kell szerelni? Ha igen, ez könnyű vagy bonyolult művelet?

Masszív a főző? Stabilan áll az egyenetlen talajon? Mennyire nehéz az edényt ráhelyezni?
Ha gázpalackkal működik, könnyű azt a főzőhöz erősíteni és levenni? Le lehet venni, mielőtt teljesen kifogyott?
Mennyire könnyű a főzőt begyújtani? Szükség van-e előmelegítésre? Ha igen, lehet-e a saját üzemanyagával?
Mennyire könnyű a főzőt szabályozni? Könnyen állítható az erőssége? Lehet-e rajta lassan főzni?
Mennyire egyszerű a karbantartása? Útközben, saját magad meg tudod-e javítani?

Ötletek a főző teljesítményének fokozásához:

  • főzésnél használj fedőt
  • használj szélfogót
  • az előmelegítésre használj szeszt (ez megakadályozza a kormosodást)
  • tanuld meg, hogyan tudod megfelelően tisztítani és karbantartani a főződet
  • használat előtt kávé-filterrel mindig szűrj át minden folyékony üzemanyagot.

Edénykészlet:

Rövid túrákra és egyszerű ételekhez csak az alapdolgokra  van szükséged. Hosszabb utazáshoz és nagyobb társasághoz valószínűleg egy kicsit több kell majd.

Ha edényeid és evőeszközeid darabjait egyesével gyűjtöd össze, akkor megmarad az a szabadság, hogy pontosan olyat veszel mindenből, amilyet akarsz. Használhatod az otthoni dolgaidat, egyes darabokat elkérhetsz a barátaidtól, vagy beszerezheted alkalmi vételekként.
 
A túra-edénykészlet megvásárlásával azonban helyet, súlyt és időt takaríthatsz meg. Az edénykészleteket -amely általában lábasokból, serpenyőkből és fedőkből állnak - úgy tervezték, hogy egymásba "illeszthetők", így az egész készlet annyi helyet foglal, mint a legnagyobb edény.
 
A még nagyobb helykihasználás érdekében sok edénykészletet úgy terveztek, hogy egy főző (vagy más eszköz) is belefér. Mivel alapvetően outdoor (pl. hátizsákos túra) tevékenységekhez készültek, a legtöbbjük anyaga könnyű és tartós, azaz kicsi a súlyuk és több idényt végigszolgálnak.

Az edény mérete - A készlet legnagyobb darabjába fejenként körülbelül fél liter folyadék férjen. A kisebb edények pontosan illeszkedjenek a nagyobbakba.
 
Az edények száma - Egy edény általában 1 vagy 2 embernek elég (különösen ha két fedő van, ami tányérként funkcionálhat). Egy háromedényes készlet elég kell legyen egy 5 fős társaságnak, hacsak nem tervezel bonyolult főzőcskéket.Fedők - A fedők megrövidítik a főzési időt és üzemanyagot takarítanak meg. Tányérként, vagy akár serpenyőként is használhatóak. Győződj meg róla, hogy a fedő pontosan illik az edényre, és könnyen levehető. A készleted minden edényéhez legyen fedő.
 
Fogantyúk - Győződj meg róla, hogy meg tudod fogni az edényedet és a fedődet. A drót fülek és a lehajtható fogók kényelmesek, de letörhetnek és/vagy felforrósodhatnak. Az edényfogók tartósak és használatuk egyszerű. De ne felejtsd el elpakolni!
 
Kiegészítők - Néhány edénykészlet plusz darabokkal egészül ki (bögre, evőeszközök, tányér). Gondold át, hogy tényleg szükséged van-e rájuk, és ne feledd, hogy ezek legtöbbje külön is kapható, többnyire olcsóbban.

 

 

Google
 
 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.