Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Téli túrák

"A téli hegyjárás az első, komoly havak érkeztével, novembertől veheti kezdetét  és a hosszan megmaradó hóban májusig is tarthat. A legkedvezőbb hóminőségre januárban és februárban számíthatunk. Az alacsonyabb hegységek téli túrái nagyszerű középhegységi havas vándorlások, de hótalp vagy sítúra-felszerelés nélkül gyakran csak hosszú küszködéssel lehet a derékig érő hóban előrejutni.
 
A nagyobb résztvevő-létszám még sível haladva is jelentősen könnyíti a túrát, mert az alacsonyabb területeken, völgyekben a nyom kialakítása a téli haladás legfontosabb feltétele.
 
A téli kárpáti túrázás természetesen teljesen más jellegű erőfeszítést igényel mint a nyári vándorlás, bármennyire hihetetlen, a magasabb övezetekben igen komoly, alpesi nehézségekkel kell esetenként szembenéznünk. Embert próbáló, veszélyes kihívás, ahol a ritka levegőn és a gleccserhasadékokon kívül minden magashegyi veszéllyel számolnunk kell. A vadabb, magasabb vonulatok (Királykő, Fogarasi-havasok) túrái csak a hegymászó alapok ismeretével rendelkezőknek javasolhatók.
 
A magasabb vonulatok főgerincein a nyári gerinctúra-útvonalak igen gyakran nem a gerincvonalon haladnak, hanem kényelmesen oldalaznak a tetők és csúcsok lejtőin és főként az enyhébb kitettségű, D-i hegyoldalakon. A túlnyomó részben nyáron járt és esetleg oszlopokkal is jelzett ösvények télen nagy veszélyt rejthetnek, mert az oldalazások a lavinák kialakulására kedvező lejtőket keresztezik. Nagyon fontos tehát, hogy ne kövessük a nyári jelzéseket ilyen helyeken."

Nagy Balázs-Gerinctúrák a Kárpátokban

Nagyhagymás túra

Balánbánya - Nyíres-sarok-Egyeskő-menedékház (1470 m)-Nagyhagymás-csúcs (1796 m)-Balánbánya.
Táv: kb. 10 km. 6-7 óra.

 

Balánbányán, a templom melletti parkolóban hagyjuk a gépkocsit, és a Kovácsok-pataka mentén vágunk neki az összességében kb. 1000 m szint legyőzésének. Utunk előbb a bányaváros egyik utcáján vezet, majd elhaladunk a Hagymás Nemzeti Park bejáratát jelző tájékoztató tábla mellett. Az innen kezdődő ösvény előbb meredekebben, majd megszelídülve kapaszkodik a Havas-láb mentén. A fenyves ritkulásával egyidőben, a kilátás is egyre jobb lesz a tőlünk keletre elhelyezkedő Öcsém-tető irányába. Kibontakoznak a népiesen Ördögmalmoknak is nevezett kőgörgetegek, fölöttünk a Vigyázókő tornyosul, a távolban pedig a Csíki-havasok határhegysége, a Naskalat látható.

Kb. egy órás kapaszkodó után érjük el a Nyíres-sarkat, ahol ösvényünk balra kanyarodik, és egy fenyves, kőgörgeteges, néhol jeges, források szabdalta hegyoldalban halad tovább. Innen már látható a túránk elsődleges célpontja, az 1530 m magas Egyeskő sziklaorma.
Rövid pihenő és hűs, kristálytiszta forrásvíz kortyolgatása után, nekivágunk a menedékház felé vezető utólsó emelkedőnek, amely egy hajdani meredek sípálya nyomvonalán vezet.

Online Users  

Szeretnél több információt? Miről olvasnál szívesen? Több túraleírást, térképet, fotót szeretnél látni a lapon?

VÁRJUK VÉLEMÉNYETEK, ÉSZREVÉTELEITEK
e-mailben vagy a VENDÉGOLDAL-on .A menedékházhoz érve, ki-ki maga választhat, hogy pihenni szeretne néhány percet, vagy inkább a magával hozott elemózsiából fogyasztana. Úgyszintén lehetőség van a fölöslegesnek itélt túrakellékek itthagyására, hiszen a Nagyhagymás-tető megmászása után, útunk ide fog visszatérni.

A menedékháztól rövid ereszkedővel a Kurmatura-nyeregbe jutunk, majd havasi legelőn, sziklakibukkanások között, felkapaszkodunk a Bárány-nyakra. Kissebb erdőfoltokon, legelőkön át érjük el a Nagyhagymás tömbjét. Itt letérünk az eddig követett csapásról, és sűrű borókásban, sziklaperemeken haladva, lélegzetelállító kilátás mellett érünk fel az 1796 m-es csúcsra, amely egyben az egész Hagymás-vonulat legmagasabb pontja is.

A lábunk alatt az itt születő Olt völgye terül el, jobbra tőlünk a Fehér-mező, a Patkókő, a Cofránka, valamint a Békási-szoros sziklavilága látható, előttünk távolabb a Hargita vonulata kéklik. Körbetekintve látható a Csalhó, a Kelemen-havasok, hideg, páramentes időben pedig a Radnai-havasok, a Fogarasi-havasok, a Bucsecs és a Királykő is.

Visszatekintve, páratlan kilátás nyílik az Egyeskőre és az Öcsém szikláira, valamint a Csíki-medencére, egészen a Szent-Anna-tavat rejtő Csomád kúpjáig.

Ha a túrát két-, vagy több naposra tervezzük, lehetőség van a teljes hegység bejárására, ideértve az Öcsém-tetőt, ellenkező irányban pedig a Fehér-mezőt, a Cofránkát, a Lóhavast, vagy éppen a Gyilkos-tó-Békási-szoros környékét is.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 15 euro/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 60 euro/főt. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.


Hargita túra 

Útvonal: Csíkmadaras-Madarasi-Hargita(1801 m)-Hargitafürdő. Menetidő: 2 nap

Madaras községből indulunk, majd a festői szépségű Kis-Madaras-patak, illetve a Szökő-patak mentén, többnyire szánok által letaposott erdei úton, csodálatos fenyvesek között haladunk. Az erdőhatár közelében, nagyjából 1700 m magasságban érkezünk meg a Szökő-patak nyáron lápos, most befagyott, legtöbbször 1-2 méter vastagságú hótakaróval borított forrásvidékére, majd innen kapaszkodunk ki az 1801 m magas Madarasi-Hargita-csúcsra.

A semmihez sem fogható panorámában való gyönyörködésnek rendszerint a metsző szél vet véget, így hát egy jól sikerült túranap tudatában vesszük az irányt a menedékház felé, ahol kellemes környezetben vár ránk a jól megérdemelt vacsoránk és az éjszakai szállásunk.

A második nap reggelén, rövid emelkedőn kapaszkodunk vissza a tegnap már meglátogatott nyeregbe, majd egy hosszú, lankás ereszkedőn indulunk el Hargitafürdő irányába. Érintetlen hóval borított havasi legelőkön haladunk, ősfenyveseken vágjuk át magunkat, vulkanikus eredetű sziklakibukkanásokat kerülgetünk, mígnem a Rákosi-, Madéfalvi-, Csicsói-Hargita csúcsok érintésével megérkezünk Hargitafürdőre.

Szállás menedékházban.
Túraköltség: 80 euro/fő. Magába foglalja a szállást, egy vacsorát és egy reggelit, a teljes körű ügyintézést és a túravezetést. Kevesebb, mint 3 résztvevő esetében, összben 200 euro. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre a Kapcsolat lapon megadott bankszámlára, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki.
A hóviszonyoktól függően, sítúra felszerelés vagy hótalp szükséges lehet!


Bucsecs-hegység túra

Első nap: Busteni helység - Jepii-völgy - Caraiman-menedékház
Második nap: Caraiman - menedékház - Babele-Sfinx (sziklagombák) - Omul-csúcs (menedékház) - Malaesti-menedékház
Harmadik nap: Malaesti-menedékház - Tiganesti-gerinc - Clincea-gerinc - Törcsvár

A régi papírgyár mellől indulunk, majd elhaladunk a Silva-szálló mellett. Hamarosan elhagyjuk az utólsó házakat is, és sűrű fenyőerdőben kapaszkodunk felfelé. 1400-1500 m magasságtól véget ér az erdő, és szabadon gyönyörködhetünk a csodálatos sziklafalak látványában.

4 - 5 órai gyaloglás után érünk fel a Caraiman-menedékházhoz, ahol aznapi szálláshelyünk lesz. Amennyiben a csapat nem érzi fáradtnak magát, a délutáni programba beiktatható a Caraiman-kereszt- és kilátóhely meglátogatása is.

Reggel továbbindulunk a Babele (jelentése - vénasszonyok) irányába, ahol a környék nevezetes sziklaalakzatait fogjuk megtekinteni, a Sfinx-et, és a Babele-sziklákat.

További útunk kiterjedt havas hátakon halad, alig észrevehetően emelkedve a 2507 m magas Omul-csúcs irányába. Balra tőlünk a Ialomita forrásvidékének völgye terül el, jobbra a Prahova-völgye, illetve a Baiului-, és a Garbova-hegység alacsonyabb gerince látható. Előttünk a láthatárt a Moraru (Molnár)-gerinc uralja.

Kb. 2-3 órás gyaloglással érjük el az Omul-csúcsot, amely a maga 2507 méterével nemcsak a Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsa, hanem az egész Erdélyi-Kárpátok egyik legmagasabb pontja is.

Pihenő és ebédszünet után indulunk tovább az aznapi célunk felé, a Malaesti-menedékházhoz. Útba ejtjük a Malaesti-kéményeket, valamint a Malaesti-gleccservölgyet, miközben a Gaura-katlant és a Tiganesti-gerincet is megcsodálhatjuk.

Az Omul-csúcstól számítva, 1,5-2 óra alatt érkezünk meg aznapi szálláshelyünkre, a Malaesti-menedékházhoz.

Túránk harmadik, és egyben utólsó napján, áthaladunk a Padina Crucii-gerincen, elhaladunk a befagyott Tiganesti-tó mellett, majd a Clincea-gerincen fogunk beereszkedni Törcsvár-helységbe, ahol alkalmunk nyílik meglátogatni a méltán híres törcsvári kastélyt is.

Szállás  menedékházban. Túradíj: 100 euro/fő. Kevesebb, mint 3 résztvevő esetében, összben 300 euro. Az ár tartalmazza a két éjszakai szállást menedékházban, két meleg vacsorát, a törcsvári kastély látogatási díját, a túravezetést, tolmácsolást és az ügyintézést. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre a Kapcsolat lapon megadott bankszámlára, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki.


Kelemen-havasok túra

1. Maroshévíz - Rekettyés-tó - Rekettyés-meteoház - 20 km, 5-10 óra (az esetleges szállítójárművektől függően).
2. Rekettyés-meteoház-Pietrosz-csúcs - Rekettyés-meteoház, 18 km, 8-10 óra.
3. Rekettyés-meteoház - Palotailva, 23 km, 9-11 óra.

Maroshévízről fogunk indulni Borszék irányába, majd 9 km megtétele után, rátérünk a Lomás patak mellett haladó erdőkitermelő útra. A Mocsáros érintésével érjük el a Rekettyés-tavat, majd innen a Rekettyés-meteoházat, ahol első napi szállásunk lesz.

Második nap fogjuk meglátogatni a Kelemen-havasok fő csúcsait, a Kis-Kövest, a Magyar Negoit és végül a 2100 m magas Nagy-Köves csúcsot.

Harmadik nap a Köves patak, Ilva folyó mentén fogunk megérkezni Palotailva helységbe, ahol a túránk végetér.Az erdei utakon alkalmi szállító járművek segítségével próbálunk közlekedni, de számítani kell rá, hogy végig kell gyalogolni a teljes távot, mivel az utóbbi idők torrenciális jellegű esőzései miatt, az említett utak állapota annyira leromlott, hogy senki sem vállalja szívesen a fuvarozást.

Szállás  menedékházban. Túradíj: 80 euro/fő. Kevesebb, mint 4 résztvevő esetében, összben 210 euro. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre a Kapcsolat lapon megadott bankszámlára, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki.
A hóviszonyoktól függően, sítúra felszerelés vagy hótalp szükséges lehet!


Csukás-hegység túra

Első nap: érkezés, elszállásolás a Muntele Rosu- vagy a Silva menedékházban, rövid túra a környék megismerésére.
Második nap: Muntele Rosu-menedékház-Valea Berii-Csukás-menedékház-Csukás-csúcs (1954 m)-Bratocea-nyereg-Muntele Rosu-menedékház.
Harmadik nap: Muntele Rosu-menedékház-Gropsoarele-csúcs-Zaganu-csúcs-Cheia-üdülőtelep-Muntele Rosu-menedékház.

A hegység adottságaiból kiindulva, két egynapos körtúrával fogjuk bejárni a hegységet. Szükséges egy nappal korábban érkezni, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy 700-800 km-es utazás után senki nem vág neki egy egész napos túrának.

A menedékházban van étkezési és tisztálkodási lehetőség. Második nap a Berii-völgy, Csukás-menedékház, Tigaile-nyereg érintésével a hegység legmagasabb csúcsát, az 1954 m magas Csukás-csúcsot fogjuk meglátogatni, majd innen térünk vissza szálláshelyünkre. A harmadik napon a Zaganu-Gropsoarele gerincen fogunk végighaladni, amely a hegység talán egyik leglátványosabb része.

Szállás  menedékházban. Túradíj: 150 euro/fő. Kevesebb, mint 3 résztvevő esetében, összben 400 euro. Az ár tartalmazza a három éjszakai szállást és a vacsorát, a túravezetést, tolmácsolást és az ügyintézést. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Az összeg 40%-a előlegben kerül kifizetésre a Kapcsolat lapon megadott bankszámlára, a maradék 60% pedig a túra előtt, készpénzben fizetődik ki.


Retyezát csillagtúra

1. Carnic-menedékház (1005 m)-Pietrele-menedékház (1480 m)-Encián-menedékház (1670 m).
2. Encián-menedékház (1670 m)-Pietrele-völgy-Bukura-nyereg-Bukura-tó-Peleaga-csúcs(2509 m)-Bukura-tavi menedék.
3. Bukura-tavi menedék-Bukura I csúcs(2433 m)-Retyezát-csúcs (2482 m)-Bukura-tavi menedék.
4. Bukura-tavi menedék-Bukura-nyereg-Pietrele-menedékház (1480 m)-Carnic

Indulás a Carnic-menedékháztól, eddig földúton gépkocsival lehet közlekedni. Innen 2-3 órás gyaloglással érjük el az Encián-menedékházat, ahol a szállásunk is lesz.

Második nap a Pietrele-völgyön haladva, majd a Bukura-nyergen át megérkezünk a Bukura-tó partjára (a hegység legnagyobb kiterjedésű tava), ahol magashegyi menedékben lesz a szállásunk. Innen csak a legszükségesebb csomaggal felmászunk a 2509 m magas Peleaga-csúcsra, majd visszatérünk a tó partjára. Harmadik nap a Retyezát csúcsot fogjuk meglátogatni, ugyancsak könnyített felszereléssel, mivel szálláshelyünk továbbra is a Bukura-tó partján lesz. Negyedik nap visszatérünk a Carnic-menedékházhoz, ahol a gépkocsik maradtak, de igény szerint a Peleaga-rét, Butá-menedékház erintésével a Zsil-völgye felé is lehet ereszkedni. (Igény szerint mindvégig lehetséges a menedékházban éjszakázás, de számolni kell a hosszabb napi túraidővel, valamint a költségek is ennek függvényében változnak.)

Túradíj: 100 euro/fő. Magába foglalja az 1 éjszaka  szállást menedékházban, a teljes körű ügyintézést és a túravezetést. Bővebb infó e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen.

 

Google
 

 

 

 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2014. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.