Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A derékaljról

 

A derékaljak hasonló módon szigetelnek, mint a hálózsákok vagy a ruhák. Körbezárják és nem engedik ki a levegőt, mely tested és a hideg (ebben az esetben a talaj) között található. Tested fokozatosan felmelegíti ezt a levegő réteget, ami így hőszigetelővé válik. A derékaljak szigetelő teljesítménye attól függ, mennyi levegőt képesek benntartani.

Ha általában jó időben táborozol, akkor a kényelem valószínűleg fontosabb szempont, mint a hőszigetelés. De ha kedveled a kora tavaszi, késő őszi, vagy téli túrákat akkor olyan derékaljat válassz, mely megfelelő védelmet nyújt a hideg ellen.
 
Van aki egy  egyszerű derékalj választásával spórol pénzt, terjedelmet és súlyt, míg mások inkább költenek (és cipelnek) egy kicsivel többet, de túrájuk során a lehetőségekhez képest a legkényelmesebb alvást szeretnék.
 
A vastagabb, kényelmesebb derékaljak többnyire nehezebbek, ami egy hosszú túra során már gondot jelenthet. Ha teljes felszereléseddel a hátizsákodban túrázol, egy könnyű, kicsire összecsomagolható matrac a legmegfelelőbb megoldás. Legtanácsosabb azonban, ha a minél  szorosabban összecsavart derékaljat a hátizsákod külső oldalára rögzíted az ott található hevederek segítségével. Ez esetben viszont használj védő huzatot, amely megakadályozza az átnedvesedést, illetve a faágak, sziklaélek okozta szakadásokat, sérüléseket.
  • A derékaljak különböző típusban, alakban és méretben kaphatók. Próbálj ki több különböző modellt.  A választásban az alábbiak segíthetnek:
  • Milyen puhaságra van szükséged ahhoz, hogy kényelmesnek érezd?
  • Milyen hosszú vagy széles matracot szeretnél (a súly és a helyigény miatt sok modellt rövidre készítenek)?
  • Milyen könnyen lehet felfújni, leengedni vagy összecsomagolni?

Téli, havas körülmények közti sátrazásnál számítsunk arra, hogy bármennyire jól szellőző sátorral rendelkezünk, a hideg sátoralj és a derékaljunk között a kicsapódó párától kondenz fog képződni, amit a polifoam matracok részben felszívnak. Itt a tökéletes megoldás csakis a felfújható derékalj lehet, ha vállaljuk a többletsúly okozta kényelmetlenséget.
 
Az egyik oldalukon alumínium fólia bevonattal rendelkező polifoam derékaljak esetében a bevonattal rendelkező oldalt felfelé, vagyis a testünk felé forditva használjuk, mivel ennek a lényege éppen a kiáramló hő visszaverése.

 

Google
 
 

 
 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.