Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
       
   
   
   
   
   
   
   


Anda Pension and Restaurant


   
       
Keleti Kárpátok
   
   
       
   
Déli Kárpátok
   
   
   
   

     
   
   
   
   

       
   
   
   

       
   
   
   
   
   
   
   
   

IP 

Online Users


 


 

 

 

english română magyar

 
 
 
 

A Homoródalmási barlangrendszer

Orbán Balázs - A Székelyföld leírása - Az almási barlang szorosa

A gépkocsit a Vargyas-patak partján hagyjuk, és széles szekérúton, enyhe emelkedőn indulunk az előttünk magasodó Felső Mál tető irányába. 1,5 km megtétele után, az utat elhagyva, jobbra térünk, és a szorossal párhuzamosan haladunk tovább. Bal kéz felől a Tatár-kápolna (XI. század) romjai láthatók, előttünk széles, ugyanabból a korból származó gyepű, a Tatársánc húzódik. Egy forrás mellett haladunk el, majd meredek ereszkedő kezdődik a Vargyas-patak völgye felé. Az ösvény a meredek szurdok falát követi, míg le nem ér a mélyben rohanó patak szintjére. A kilátás mindvégig páratlan, sziklafalak, barlangok, ritka növények látványában gyönyörködhetünk.

A szemközti oldalon a Csala-tornya tűnik fel, alatta a Hotel Spelaeus-nak nevezett barlang bejáratával. Itt keskeny palló vezet a patak túloldalára, amelyen mi magunk is át fogunk kelni, az Orbán Balázs barlang meglátogatása után.

Az egykoriban befalazott bejárathoz lépcsőkön lehet feljutni. A barlang nyílása a Csudálókő északi oldalában van. 1931-től az Orbán Balázs nevet viseli. A barlang fő részei: Bejárati terem (jól látszanak az egykor összefüggő falrész nyomai), Ablak, Szuszékok, Csala sírja, Kápolna- és Márványterem, Újkijáró, Függőkő, Nagyterem, Karzat, Pokol, Kutyalika, Medvebarlang, Jordán kútja, Emeleti terem. A vízfolyás hiánya a barlang idős voltát húzza alá. Jelentősége: a felső paleolitikumtól kezdve a középkor végéig emberi településül szolgált.

Az ember jelenléte a barlangban 7-8000 évre visszamenőleg igazolt. Eddig 9 Homo sapiens - emberi - csontlelet tártak fel. A csiszolt kor kőszerszámai andezitből és gejzeritből készültek. A kerámiatöredékek az erősdi kultúrát, a péterfalvi és a boian-i kultúrát képviselik. A középkort a zöld kerámia képviseli. Előkerültek: Ursus speleus (barlangi medve) csontok, a Kolozskorpád II. - Witenberg jellegű bronzkori edénytöredékek, kőfejsze, réz karkötő, bronz karperec, agyagedények.

A barlanglátogatás után átkelünk a Vargyas-patak földrajzi jobb partjára, majd rövid gyaloglás után, egy újabb függőhídon vissza az ellentétes oldalra. Hatalmas mészkőfalakban, kőgörgetegekben, barlangszájakban gyönyörködhetünk, mígnem elérjük a szoros alsó végét, a Vízkeletnek nevezett hely közelében. Innen a Kőcsűr-, majd a Farkas-ösvényen térünk vissza a Kőmezőre. Akinek kedve és ereje engedi, túravezetőnk segítségével megmászhatja a Felső Mál tetőt, egy egyedien látványos sziklaél mentén. Ettől a ponttól számítva, kb. fél órás gyaloglással jutunk vissza a patak partján hagyott gépkocsinkhoz.

 

 

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre. Tartalmazza a belépési engedélyt, túravezetést, védősisakot és lámpát.

 

 

 

 
.:: copyright © 2004 -2015. www.transylvanian-adventures.com ::.