Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
       
   
   
   
   
   
   
   


Anda Pension and Restaurant


   
       
Keleti Kárpátok
   
   
       
   
Déli Kárpátok
   
   
   
   

     
   
   
   
   

       
   
   
   

       
   
   
   
   
   
   
   
   

IP 

Online Users


 


 

 

 

english română magyar

A túrák nincsenek időponthoz kötve, előzetes egyeztetés alapján, a túravezetők lekötöttségétől függően, az általatok igényelt időpontban indulnak!


Tusnádfürdő - Vártető - Szent-Anna tó

Mindenki, aki a Székelyföldön megfordul, beiktatja a programjába a Szent-Anna tó meglátogatását is. Gépkocsival vagy busszal felmenni viszont nem ugyanaz az élmény, arról nem is beszélve, hogy nem a tó az egyetlen látnivaló a környéken. Az itt bemutatott túrát végigjárva viszont számos nagyon érdekes helyet lehet bejárni.

Útvonalunk Tusnádfürdő északi végétől, a sípályától nem messze kezdődik. Az utolsó házakat elhagyva, sűrű fenyőerdőben, hatalmas mohás kövek, sziklák között kapaszkodunk. A Vártető nyergét az indulástól számított egy órán belül érjük el. Innen balra térve hamarosan a régi vár romos falaihoz érünk. A történészek szerint Csík legnagyobb várromja. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosnak vehető, hogy még a szkíták idejövetele előtt, i.e. a -VII-VI. szazadban megerősítették a hegycsúcsot. A történetírás jelenlegi állása szerint a Vártető a székelyek legelső és legfontosabb erdélyi erőssége volt Attila halálát követően.

A várkaputól balra térünk és végigjárjuk a Tusnádfürdő fölé magasodó sziklás kilátókat. Biztosan állíthatjuk, hogy csodálatos látvány, ebből a szögből kevés embernek adatik meg, hogy láthassa Tusnádfürdőt és az Olt szorosát. Továbbmenve az általunk épített födött pihenőhelynél állunk meg, majd erőt gyűjtve indulunk tovább a Szent-Anna tó irányába. Előbb szintben, majd enyhe, de elég hosszú emelkedőn érjük el a Kis-Csomád nyerget ( pihenőhely), majd leereszkedünk a Szent-Anna menedékházhoz. Roston sült hús és hideg sör vár ránk. Ezután meglátogatjuk a krátertavat és a Mohos-tőzeglápot, majd gépkocsival térünk vissza Tusnádfürdőre.
Közepes nehézségű túra, időtartam 4-5 óra. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre. Nagyobb csoportok számára jelentős kedvezmény biztosítunk.


Szent-Anna tó - Buffogó-tőzegláp - Büdösbarlang - Bálványos

Túraelőzetésként bejárjuk a Mohos-tőzeglápot, majd széles legelőn, öles bükkfák árnyékában indulunk uticélunk felé. Egy ideig az út mellett haladunk, majd bükkösben haladó szekérútra térünk. Az indulástól számítva 1 - 1,5 óra alatt érjük el a Buffogó-tözeglápot.

A Buffogó vulkáni utóműködés következtében gázfeltörésekben gazdag, savanyúvizes ingóláp, amelyre vastag, süppedős tőzegmoha telepek jellemzők. A láp a tavacskákban folyamatosan feltörő és buffogó hangot kibocsátó szén-dioxid gázfeltörésekről kapta a nevét.
Újabb kb. 1 órás gyalogtúrával érkezünk meg a Büdösbarlanghoz. A név a kénhidrogénes kipárolgásból származik. A barlang a Büdös-hegy (1143 m) délkeleti oldalában, 1052 m magasan nyílik. Európa legerősebb kénhidrogénes mofettája. Egy felhagyott kénbánya kijárata lett kikövezve és látogathatóvá téve.

Innen már jórészt ereszkedve érjük el utunk végpontját, a hajdani tüdőszanatórium melletti parkolót.
Közepes nehézségű túra, komolyabb szintkülönbségek nélkül, időtartam 4-5 óra. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.rocímen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre. Nagyobb csoportok számára jelentős kedvezmény biztosítunk. A túra végén biztosítjuk a visszaszállítást a kiinduló pontra, vagy Tusnádfürdőre, igény szerint.


Tusnádfürdő - Sólyomkő - Toronykövek


A Sólyomkő és a Toronykövek a Dél-Hargita 2 legszebb kilátója, ahonnan nemcsak a fürdőváros és a sötét fenyvesekkel borított Vártető, a Szurdok és a Csomád kúpjai kerülnek szinte kézzelfogható közelségbe, hanem a Csukás - tó és a 15 km. hosszú Olt - szoros is teljes egészében látható Sepsibükszádig.

Tusnádfürdőn a focipálya közeléből indulunk, majd árnyas fenyvesben, számos szerpentinen kaptatunk fel a Sólyomkő tetejére. Pihenés, fotózás után járatlan csapásokon kezdünk ereszkedni a Bánya-patak völgye felé, majd kb. 4o perces emelkedéssel jutunk fel a Toronykövek kilátójához. Tusnádfürdőre kényelmes erdei úton, hozzávetőlegesen 1 óra alatt érünk vissza.

Közepes nehézségű túra, néhány komolyabb emelkedővel, időtartam 3-4 óra. A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre. Nagyobb csoportok számára jelentős kedvezmény biztosítunk. 

 

 
.:: copyright © 2004 -2011. www.transylvanian-adventures.com ::.