Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
       
   
   
   
   
   
   
   


Anda Pension and Restaurant


   
       
Keleti Kárpátok
   
   
       
   
Déli Kárpátok
   
   
   
   

     
   
   
   
   

       
   
   
   

       
   
   
   
   
   
   
   
   

IP 

>
 

 

english română magyar
 
 

 

"A természetjárás kellemes fogság és szabadság is egyben. Amikor az ember egy turistakalauzt böngészget, bebarangolja gondolatban a hegyeket, a fennsíkokat, a zúgó patakokat, és olyan titkok tudója lesz, amely nem adatik meg mindenkinek. Ilyenkor arra is rádöbbenünk, milyen türelmes velünk szemben a természet, még akkor is, amikor tiszteletlenül közeledünk hozzá. Ellene nagyon sokan hadba vonultak már, de az igazi győzelem mindig azoké lett, akik hittek a természet legyőzhetetlenségében. Úgy járjuk hegyeinket, hogy közben segíthessünk megőrizni eredeti formáit, színeit, tisztaságát. Hiszen mindezt magunkért tesszük! Mert sehol nem lehet a hétköznapok feszültségeit tökéletesebben feloldani, mint épp a természetben! Az élményt, amit túráinkon megszerzünk, semmi pénzzel nem lehet megfizetni. A hegyen, a sivatagban vagy a dzsungelben nincs alá- és fölérendeltség. Itt eltörpül minden nemzetiségi, faji vagy vallási különbség, s a bajtársi összetartozást csak erősítik a nehézségek és a veszélyek. A kaland és a szépség sóvárgása mellett az a mély, emberi ösztön is vonzóvá teszi a természetjárást, hogy tiszta érték szerint egyenlőek lehessünk másokkal. Ugyanazt az élményt birtokoljuk." Zsigmond Enikő

 

 

Az itt bemutatott túrák télen-nyáron egyaránt bejárhatóak, nem igényelnek különösebb fizikai felkészültséget, a kiindulási hely gépkocsival megközelíthető, az útvonal pedig visszatér a kiindulási pontra. A túrák nincsenek időponthoz vagy szezonhoz kötve, előzetes egyeztetés alapján, a túravezetők lekötöttségétől függően, igény szerint bármikor megszervezhetők.

 

Gálkút - Terkő-nyereg - Öcsém-tető - Egyeskő - Balánbánya

Túránk a Naskalat völgyén indul, majd néhány 1oo m megtétele után balra tér el. Erdei úton kapaszkodunk tovább a Terkő-nyereg felé, amelytől nem messze bővizű forrást találunk. Itt tanácsos is feltölteni a készleteinket, mivel a menedékház közvetlen szomszédságáig nem találunk más forrást.

A nyeregből balra térünk, elhaladunk a Terkő-tető mögött, majd emelkedők-ereszkedők, havasi legelők váltogatják egymást. Hófehér karsztkibukkanások, sziklák, fenyvesek kisérik utunkat. Az indulástól számítva kb. 3 óra múlva elérjük az Öcsém-tető 17o7 méteres csúcsát. Páratlan kilátás fogad. Körben egyaránt láthatjuk a Tarkő vonulatát, a Csíki-havasokat, a Gyimes völgyét, a Csalhót, ellenkező irányban a Csíki- és a Gyergyói-medencét, háttérben a Hargita és a Görgényi-havasok vonulatával.

Innen kb. 4o perc alatt érjük el az Egyeskő menedéházat, majd egy jól megérdemelt kaja, sör, stb. szünet után újabb 1,5 óra alatt érkezünk meg Balánbányára, ahol túránk is végződik.

 

Pongrác-tető - Fehér-mező - Nagyhagymás ( 1796 m) - Egyeskő mh.

Ez a túra a Hagymás-hegység észak-déli gerinctúrájának egy része. Előnye, hogy a Pongrác-tető gépkocsival megközelíthető, így 1255 m magasról indulhatunk. A kilátás már itt fennséges, a Gyilkostó szikláitól a Hargita tömbjéig, tiszta időben akár sokkal távolabb is. A továbbiakban a Meggyes-puszta, Ló-havas, Cofránka útvonalon, végig vízválasztón haladunk, a kilátás természetesen továbbra is gyönyörű.

A Fehér-mezőt nagyjából 2,5 óra után érjük el. A név a fennsíkot borító mészkőszikláktól, kőkibukkanásoktól származik. Pásztortanyák, legelésző állatok, tiszta vizű forrás, balról a Patkókő sziklaormai, jobbról a Nagyhagymás majdnem 18oo m-es tömbje. Egyszóval jó pihenőhely, jó fotótémákkal.

A Fehér-mezőt elhagyva a Nagy-Teleki csúcs irányába haladunk, majd a jelzett útvonalról letérve megmásszuk a Nagyhagymás csúcsot. A csúcsról visszatérve az Egyeskő menedékház fele indulunk, amellyet újabb 1 óra alatt érünk el. Itt kiadósabb pihenés, étkezés, sörözés következhet, ha pedig maradt még erő, vastag kábelekkel biztosított, via ferrata szerű útvonalon megmászható az Egyeskő sziklatömbje is. A menedékháztól Balánbányáig újabb 1,5 órás ereszkedéssel kell számolnunk. Összeségében a környék egyik legszebb, közepes nehézségű egész napos túráját tettük meg.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 30 EUR/fő. 16 év alatt 25 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 120 EUR. Tartalmazza a túravezetést, valamint a Pongrác-tetőre, illetve Balánbányáról a csapat szálláshelyéig való visszaszállítást. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

 

 

Pongrác-tető - Fehér-mező - Juh-patak - Gyilkostó

A Pongrác-tető - Egyeskő túrának kb. fele, úgy távolságban, mint a szükséges erőfeszítésben. Nagyrészt ereszkedik az útvonal, kevés köztes emelkedővel, a Fehér-mezőig megegyezik a fennti túra leírásával. Innen már folyamatosan ereszkedünk Gyilkostó felé, előbb sűrű fenyvesek között, később havasi-legelők, tanyák, hétvégi házak között. Hangulatos, látványos útvonal, a környék legkönnyebb túrája. Összmenetidő 4-5 óra, beleértve a pihenőket, fotószüneteket is.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

Balánbánya - Egyeskő-menedékház (1470 m) - Öcsém-tető (1707 m)

 
 

Balánbányán, a templom melletti parkolóban hagyjuk a gépkocsit, és a Kovácsok-pataka mentén vágunk neki az összességében kb. 850 m szint legyőzésének. Utunk előbb a bányaváros egyik utcáján vezet, majd elhaladunk a Hagymás Nemzeti Park bejáratát jelző tájékoztató tábla mellett. Az innen kezdődő ösvény előbb meredekebben, majd megszelídülve kapaszkodik a Havas-láb mentén. A fenyves ritkulásával egyidőben, a kilátás is egyre jobb lesz a tőlünk keletre elhelyezkedő Öcsém-tető irányába. Kibontakoznak a népiesen Ördögmalmoknak is nevezett kőgörgetegek, fölöttünk a Vigyázókő tornyosúl, a távolban pedig a Csíki-havasok határhegysége, a Naskalat látható.
Kb. egy órás kapaszkodó után érjük el a Nyíres-sarkat, ahol ösvényünk balra kanyarodik, és egy fenyves, kőgörgeteges, néhol sáros, források szabdalta hegyoldalban halad tovább. Innen már látható a túránk elsődleges célpontja, az 1530 m magas Egyeskő sziklaorma.
Rövid pihenő és hűs, kristálytiszta forrásvíz kortyolgatása után, nekivágunk a menedékház felé vezető utolsó emelkedőnek, amely egy hajdani meredek sípálya nyomvonalán vezet.

A menedékház előtti padokra telepedve, ki-ki vérmérséklete és fizikai képessége szerint választhat, hogy pihenni szeretne néhány percet, esetleg a magával hozott elemózsiából fogyasztana, vagy inkább megmászná az Egyeskő sziklapillérét. Úgyszintén lehetőség van a fölöslegesnek itélt túrakellékek itthagyására, hiszen az Öcsém-tető megmászása után, utunk ide fog visszatérni.

A háztól az Egyeskő falai alatt, fenyőerdőben indulunk az Öcsém-tető megmászására. Hamarosan egy forrás mellett haladunk el, jobbról az Öcsém kőgörgetegei látszanak, balra nézve a távolban a Csalhó-hegység ormai bontakoznak ki. A lápos, vizenyős tisztáson átkelve, jobbra fordulunk, és a Pásztorkő alatt emelkedésbe kezdünk.

Viszonylag rövid emelkedő után újabb tisztás következik, majd gyér fenyőerdőben haladva az Öcsém csúcsplatójára érkezünk. Az 1707 m-es csúcs elérése innen már csak egy kellemes séta, mivel mindvégig csaknem szintben haladunk.A menedékházhoz való visszatérés egyaránt lehetséges a feljövet már megismert útvonalon, vagy "toronyiránt" a sziklák között, zergecsapásokon, kőgörgetegeken, a Vigyázókő kilátópont érintésével.

A menedékháztól Balánbányára a Szép-patak mentén, előbb fenyőerdőben, majd havasi legelőkön haladva fogunk visszatérni. A lemenő Nap fényében jobboldalt kibontakozó Nagyhagymás (1796 m) szinte függőleges falainak látványa méltó befejezése egy jól sikerült, élményekben gazdag túrának.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

Balánbánya - Egyeskő-menedékház (1470 m) - Nagyhagymás-csúcs (1796 m)
 

Az útvonal első része, az Egyeskő-menedékházig, megegyezik a fent leírtakkal. A menedékháztól rövid ereszkedővel a Kurmatura-nyeregbe jutunk, majd havasi legelőn, sziklakibukkanások között, felkapaszkodunk a Bárány-nyakra. Kissebb erdőfoltokon, legelőkön át érjük el a Nagyhagymás tömbjét. Itt letérünk az eddig követett csapásról, és sűrű borókásban, sziklaperemeken haladva, lélegzetelállító kilátás mellett érünk fel az 1796 m-es csúcsra, amely egyben az egész Hagymás-vonulat legmagasabb pontja is.

A lábunk alatt az itt születő Olt völgye terül el, jobbra tőlünk a Fehér-mező, a Patkókő, a Cofránka, valamint a Békási-szoros sziklavilága látható, előttünk távolabb a Hargita vonulata kéklik. Körbetekintve látható a Csalhó, a Kelemen-havasok, téli hideg, páramentes időben pedig a Radnai-havasok, a Fogarasi-havasok, a Bucsecs és a Királykő is.

 

Visszatekintve, páratlan kilátás nyílik az Egyeskőre és az Öcsém szikláira, valamint a Csíki-medencére, egészen a Szent-Anna-tavat rejtő Csomád kúpjáig.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 20 EUR/fő. 16 év alatt 15 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 80 EUR. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

Hagymás gerinctúra ( 2 nap)

A Hagymás-hegység a Keleti-Kárpátok egyik legismertebb és talán a leglátogatottabb tája. Sziklás bércei távolról magukra irányítják az arra járók figyelmét, ezért nevezik Csíki Alpoknak is. A Terkőtől a Vithavasig terjed, magába foglalva a Békás-szorost is. Összhosszúsága 70 km, szélessége 10-15 km. Nyugaton az Olt mély völgye, keleten a Kis Békás völgye határolja.

A gerinctúra a környék messzemenően legszebb túrája. A Csíki-havasokat a Hagymástól elválasztó Naskalat-völgyből indulunk, éa a Gyergyószentmiklóst Gyilkostóval összekötő úton, a Pongrác-tetőre érkezünk. Az első napi útvonal 5-6 órás, érinti a Terkő-nyergét, az Öcsém 17o7 m-eres csúcsát, majd az Egyeskő-menedékházhoz érkezik, ahol a bográcsos vacsora, hideg sör és az éjszakai pihenés vár ránk.

Másnap továbbindulunk a Kurmatura-nyereg és Nagyhagymás 1792 méteres csúcsa felé. Később érintjük a Fehér-mezőt, a Meggyes-mezőt, majd 5-6 óra túrázás után a Pongrác-tetőre érkezünk. Közepes nehézségű túra, de kitartó gyaloglást igényel. Igaz, a rengeteg szebbnél szebb látnivaló között nem sok idő marad a fáradtságon gondolkodni :) Általános tájékozódás végett érdemes a fenntebb leírtakat is átolvasni, mivel ott a gerinctúrát alkotó részútvonalak vannak leírva.

A túrára jelentkezni e-mailben az office@erdelyiturak.ro címen vagy a +40-740-432385 telefonszámon lehet. Túradíj: 55 EUR/fő. 16 év alatt 45 EUR/fő. Kevesebb, mint 4 felnőtt résztvevő esetében, összben 190 EUR. Tartalmazza a túravezetést, a kiindulő pontra való szállítást, a végpontról való visszaszállítást, a vacsorát és a szállást a menedékházban. Az összeg a túra végeztével, készpénzben kerül kifizetésre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
.:: copyright © 2004 -2011. www.transylvanian-adventures.com ::.