főoldal

egyesület
sajtóvisszhang a weben
kapcsolat

2%
hírek
olvasmány környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hargita megyei védett növény- és állatfajok jegyzéke

hargita megye évszázados fáinak és arborétumainak jegyzéke

hargita megye hidrogeológiai védett övezetei és ásványvízforrásai

hargita megyei védett területek és természeti ritkaságok jegyzéke

természetvédelmi területek Hargita megyében - térkép

környezetvédelmi termékjelzések használata az EU-ban 


Fakitermelés vagy környezetpusztítás? – Tarolják Bálványosfürdő erdeit

10-20 éven belül válhat életvitellé a környezet-tudatosság

Pille hadművelet

Terepmotoros vandalizmus a nemzeti parkban

Kerékpározz, ha tudsz

Védtelen a védett Csihányos?

A tudatos vásárlásról

Hulladékteleppé züllesztették a Retyezátot

Hatalmas erdőirtásra készülnek

Problémák és valóság

Bajban a Medve-barlang
 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Online Users   

 
 

Egy fontos kérdés, amelyet állandóan szem előtt kell tartanod: közreműködsz egy probléma megoldásában, vagy része és oka vagy a problémának? Mert, aki nem része a megoldásnak, az szándéka ellenére is a probléma része.
(Harry Lorayne)

 
 
   
 


A Toronykövek a környék egyik legszebb kilátója, ahonnan nemcsak a fürdőváros és a sötét fenyvesekkel borított Vártető, a Szurdok és a Csomád kúpjai kerülnek szinte kézzelfogható közelségbe, hanem a Csukás - tó és a 15 km. hosszú Olt - szoros is teljes egészében látható Sepsibükszádig.

 
 


A projekt célja

Annak ellenére, hogy Tusnádfürdő elismert  turisztikai település, nagyon kevés jelzett turisztaösvénnyel rendelkezik, vagy ha ezek jelezve is vannak, nincsenek karbantartva. A településre érkező vendégek csupán a Szent-Anna tó, valamint  a Sólyomkő felé vezető jelzett ösvényen túrázhatnak biztonságosan. A  környék más túraösvényei, látványosságai csak a helyi lakosság egy része számára ismertek, mivel az ide vezető útvonalak jelzetlenek vagy esetenként hiányosak a jelzések.
 
Jelen projekt célja egy újabb, rendkívül látványos turistaösvény kiépítése  és népszerűsitése, amely Tusnádfürdőt köti össze a Toronykövek 953 méter magas andezit sziklaalakzataival.

Tevékenységek

 • az útvonal biztonságosan járhatóvá tétele, kidőlt fák eltávolítása, turistajelzés festése.
 • 1 pihenőhely kiépítése 1 asztallal, 2 paddal
 • irányjelző táblák kihelyezése
 • a sziklaalakzatok kitettebb részeinek védőkorlátokkal való ellátása -  kilátó építése.
 • a turistaút kiinduló pontján, illetve a Toronykövek kilátó pontján 2 ökoturisztikai információs tábla elhelyezése, amelyek tartalmazzák a környék térképét, a követendő turistajelzés leírását, a menetidőt, az út hosszát és szintkülönbségét. Az információs táblák úgyszintén tartalmazzák a környék látogatható turisztikai látványoságaira vonatkozó információkat, valamint a környék növény- és állatvilágára vonatkozó információkat.
 • szórólapok készítése, amelyek a kiépített ökoturisztikai útvonalat és a Toronykövek kilátót hívatottak népszerűsíteni a helységbe látogató turisták körében.

A tevékenységekről készült képek itt tekinthetők meg.

 
 
   
 • A Tusnádfürdő – Vártető útvonal turista jelzéseinek felújítása, az ösvényre dőlt fák eltávolítása.
 • A kék pont jelzés újrafestése a Vártető- nyereg – Vártető között
 • 2 kilátópont kiépítése a Vártetőn: egyik északi irányba, a Felcsíki-medence felé, a második dél-nyugati irányba, Tusnádfürdő felé. Pihenőpadok kiépítése. A kilátást akadályozó bozót kivágása.
 • Járható ösvény kiépítése a hajdani várfal mentén, a kék pont turista jelzés folytatásaként, amely érinti a két kilátópontot is
 • 4 darab, egyenként 125 x 125 cm méretű tájékoztató fémtábla elhelyezése az útvonal kiinduló pontján ( a volt 5-ös étterem környékén), a Vártetőn a 2 kilátópontnál, valamint a Csomád-nyeregben. A tájékoztató fémtáblákon fel van tüntetve a környék térképe és turista útvonalai, a követendő útvonal, a vár térképe, a vár történetének rövid leírása, a vár GPS koordinátái, valamint a finanszírozó és a kivitelező intézmények megnevezése. A táblák felíratai román, magyar és angol nyelvűek lesznek
 • 4 fémoszlop és felíratozott irányjelző fémtáblák elhelyezése az útvonal kiinduló pontján ( a volt 5-ös étterem környékén), a Vártető-nyeregben, a Vártető-nyereg utáni elágazásnál, valamint a Csomád-nyeregben (felíratok és oszlopok méretei - H.G. 77/23-01-2003), amelyeken fel van tüntetve a követendő turistajelzés, a célpont, valamint a menetidő, román, magyar és angol nyelven

Az elvégzett munkálatokról képek és leírás itt található!

 
 

 

Hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése a Háromkút – Kis Békás régióban, a Nagyhagymás – Békás–szoros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis Békás – szoros ökológiai rehabilitálása, a biodivezitás megőrzése

A Hargita Öko Alpin Klub egy nagyszabású környezetvédő projektet indított útjára a Hargita és Neamt megyék határán található Háromkút – Kis Békás települések környékén, melynek célja a környék hulladékgazdálkodási rendszerének a kiépítése, ökológiai rehabilitálása, valamint a Kis Békás-szoros hulladékmentesítése és turisztikai kiépítése.

A projekt támogatását Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányai biztosítják az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa által

Média:

 

A környék, valamint a kialakult körülmények rövid ismertetése

A Kis Békás patak a Nagyhagymás-hegység déli részén, a Jávárdi-csúcs alatt ered. Innen a patak északi irányba folyik, áthalad Háromkút és Kis-Békás településeken, majd a Békás-szorosban, a Pokol Torkának nevezett részen egyesül a Békás folyóval. Az összefolyást megelőző utolsó 4 kilóméteren egy páratlan szépségű szorost alakított ki, melyet a névadó patak nyomán Kis Békás-szorosnak neveznek.

Háromkút és Kis-Békás településeken a szervezett hulladékgyűjtés semmilyen formája nem létezett, minek következtében a háztartási hulladék jelentős részét a helyi lakosság a patakba dobta. Mindezen hulladékot a patak a Kis Békás-szorosba sodorta, mely szoros a Nagyhagymás – Békás–szoros Nemzeti Park szerves része. A szorosban felhalmozódott háztartási hulladék – amelynek jelentős része fokozottan veszélyes a környezet szempontjából, mint például a rovarölő szereket tartalmazó spray-ek – azon túl, hogy alaposan lerontotta a környék turisztikai vonzerejét, hatványozott veszélyt jelentett a környék szigorúan védett növény- és állatvilága számára is.

A projekt fő célja az érintett önkormányzatok, illetve a helyi lakosság ráébresztése a kialakult helyzet tarthatatlanságára, valamint egy működőképes, a jelenlegi környezetvédelmi normáknak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése.

A projekt megkezdése előtti tényállás rövid bemutatása

Az utóbbi évek folyamán egyesületünk munkatársai folyamatosan figyelemmel kisérték a szennyezettségi szint alakulását a Kis Békás patak vízgyűjtő medencéjében. A megfigyelések eredményei egyértelműen bizonyítják a vízminőség folyamatos romlását ( kőolaj származékokkal, mosószerekkel való szennyezés), a növényzet, valamint a vízi élővilág egyre fokozódó pusztulását. Nem elhanyagolható szempont az évente több ezer látogató által felkeresett turistalátványosság fokozatos lepusztulása sem.

A patak medrét, akárcsak a környező patakpartot műanyagpalackok és dezodoros palackok ezrei, illetve használt gumiabroncsok, kőolajszármazékokat tartalmazó palackok, láb vagy fej nélküli babák, sörösdobozok, állattetemek lepik el. A hatalmas szeméttömeg nem csak a vízi állat- és növényvilág létét veszélyezteti, hanem veszélybe sodorja a vízmenti településeken élő lakosság egészségét is, mivel számos Moldvai helységben ívóvízként használják a Békás folyó vizét.

A projekt megvalósításának főbb irányvonalai

  1. Találkozók, megbeszélések szervezése az érintett önkormányzatok képviselőivel, melyek célja a községi hulladékgyűjtés és szállítás problémájának megoldása.
  2. A helyi lakosság környezetvédelmi felvilágosítása, hozzáállásának megváltoztatása, környezetvédelmi nevelése, személyes kapcsolatfelvétel, ismeretterjesztő szórólapok, plakátok, fotó és videó bemutatók segítségével.
  3. A helyi önkormányzatok által vállalt, a hulladékgyűjtési rendszer kialakítására vonatkozó kötelezettségek betartásának nyomon követése.
  4. Az érintett terület környezetvédelmi rehabilitálása – a Kis Békás szorosban, illetve Háromkút környékén felhalmozódott hulladék összegyűjtése, válogatása és elszállítása.
  5. Az esetleges újraszennyeződést megakadályozó védőrácsok felszerelése a szoros kezdeténél.
  6. A szoroson áthaladó turistaút kiépítése, turistajelzések felújítása, az áradások által elsodort pallók újjáépítése, kilátó- és pihenőhelyek kiépítése.

Partnerek

A projekt kivitelezésében egyesületünk partnere a gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Családsegítő Szolgálata.

A projekt életbeültetése a Békás- szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park, gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Szolgálat, Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, csíkszeredai "Kós Károly" Iskolaközpont, gyergyóditrói "Puskás Tivadar" Iskolaközpont segítségével történik.

A projekt kivitelezési ideje: 2009 november –  2010 július.

Bővebb információ: Pál István - projektfelelős, Hargita Öko Alpin Klub, Mobil: 0740-432385, E-mail: office@erdelyiturak.ro

 

 

 

Hivatalos információkat az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusáról a következő honlapon talál: http://www.eeagrants.org

Jelen honlap tartalma nem szükségszerűen egyezik az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus hívatalos álláspontjával.

Médiapartnerek

       

.......................................................................................................................................................

 

 
 

A 2010-es év kiemelt fontosságú tervei

...........................................................................................................................................................

Tönkretettük a Földet! Vagy mégsem?

Sajnálatát fejezte ki az ENSZ múlt héten egy hibás jelentést illetően: a szervezet klímaváltozást kutató bizottsága tévesen 2035-re prognosztizálta a Himalája gleccsereinek teljes olvadását. Felvetődik a kérdés: csupán egy egyszerű tévedés, vagy valóban eltúlzott az aggodalom az emberi tevékenység felelőssége és az éghajlatváltozás összefüggésében?
  
A vitatott, több száz oldalas ENSZ-tanulmányra reagálva, az indiai környezetvédelmi miniszter elmondta, bár az állandóan változó gleccserek – mint az éghajlatváltozás egyik legérzékenyebb mutatói – valóban veszítenek méretükből, az állítás, hogy 2035-re teljesen eltűnnének, a legcsekélyebb tudományos bizonyítékokat is nélkülözi.
  
A világszervezet 1988-ban létrejött illetékes, klímaváltozásért felelő bizottsága (IPCC) egy tudományos alapokon nyugvó, politikailag független szervezet. Legfőbb feladatai között olyan speciális jelentések készítése szerepel, melyek témáiban az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezményben foglalt célkitűzések minél sikeresebb megvalósítását segítik. A szervezet 2007-ben közzétett nyilatkozatában 90 százalékos valószínűséggel az emberiséget jelölte meg a globális felmelegedés felelőseként, elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok használata okán. tovább...

Legkorábban 10-20 éven belül éri utol a gyakorlat az elvet Romániában, és válhat életvitellé a környezettudatosság

Aggódunk az erdőirtás miatt, de ha tehetjük, megvesszük olcsóbban a gyanús eredetű tűzifát, építkezéshez a deszkát, gerendát, vagy a fenyőcsemetéket karácsonykor. Támogatjuk elvben a szelektív hulladékgyűjtést, ám a gyakorlatban mindez túl sok nyűggel járna, a kihelyezett, különböző típusú hulladéktárolókat pedig úgyis egy helyre ürítik. Szeretnénk, ha a település, ahol élünk, kevésbé lenne szennyezett, ám mi magunk is gyakrabban járunk autóval, mint biciklivel vagy tömegközlekedési eszközzel – esetleg pont azzal érvelve, hogy így kevésbé vagyunk kitéve a légszennyezés káros hatásainak. 

A fenti példák jól illusztrálják, mit jelent az, hogy Romániában a környezettel kapcsolatos társadalmi hit- és gyakorlatrendszer nem nevezhető koherensnek. Létezik és közvélemény-kutatások szintjén meg is jelenítődik a környezettudatos attitűd, ám a polgárok kevésbé hajlandók a cselekvés szintjén is környezettudatosnak mutatkozni, azaz tenni valamit vagy pénzt áldozni az elvben amúgy elfogadott célokért. tovább...

...........................................................................................................................................................

Pille hadművelet - Van egy autónyi műanyag hulladékunk. Mihez kezdjünk vele?

Egy hónapig gyűjtöttük a kidobásra ítélt műanyagokat, majd megpróbáltuk leadni egy hulladékgyűjtő központban. Csak részben sikerült.

Egy hónapig gyűjtjük az elhasznált műanyagokat – PET-palackot, műanyag csomagolást – majd elvisszük újrafelhasználni, és ebből milyen pompás kis anyag lesz. Körülbelül két hónapja így kezdődött az a munka, aminek során több tucat telefonbeszélgetést bonyolítottam, autókáztam körülbelül 20 kilométert, begyűjtöttem két hivatalos válaszlevelet – egyet a kolozsvári önkormányzattól, egyet pedig a környezetvédelmi minisztériumtól – a műanyag hulladékkal teletömött hátizsák pedig továbbra is itt rostokol a szerkesztőségben. Mert bár hivatalosan vannak műanyag hulladék begyűjtésével foglalkozó központok a városban, nekem csak egy ilyen telepet sikerült találnom: itt azonban csak PET-palackokat és fehér zacskókat gyűjtenek. tovább...

...........................................................................................................................................................

Közel félszáz résztvevővel negyedik alkalommal szerveztek szombaton Dénes István-emléktúrát a Vargyas-szorosban

A geológus, barlangkutató életéről Demeter Zoltán, a baróti Elveszett Világ Egyesület titkára és Dukrét Lajos, az EKE háromszéki vezetője beszélt az Orbán Balázs-barlang bejáratánál tartott megemlékezésen, majd később az érdeklődők egy jobbára a Vargyas-szorost bemutató fotókiállítás megnyitóján vettek részt a baróti művelődési házban (a tárlat november 13-ig látogatható). A 2005-ben elhunyt barlangkutató özvegye, Dénes Ildikó az Elveszett Világ Egyesület elnökeként úgy véli, az emléktúra lényege, hogy mindazok, akiknek jelent valamit a Vargyas-szoros, illetve azok a fiatalok, akik megismernék ezt a helyet, töltsenek együtt egy kellemes napot túrázva, jókedvvel, úgy, ahogyan Dénes Istvánnal is tették volna.2009 október 28.

...........................................................................................................................................................

Ismeretlen tettesek rongálták meg a szeptemberben kijelölt “Zeroo” nevet viselő kerékpárutat jelző táblákat. Mint ismeretes, a kerékpárút a Mobilitás hetében,  2009. szeptember 18-án került kijelölésre a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Hegyimentő Szolgálat és a Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ szervezésében.

A terepkerékpárút ötlete 2007-ből származik, megnevezése arra utal, hogy Kovászna megyében – és talán az országban is – ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Célja mozgásra buzdítani a környék lakóit, ugyanakkor biztonságossá, szervezetté tenni a kikapcsolódást szolgáló hegyi kerékpározást. A kerékpárút a Sugásfürdő fele vezető út melletti „Honvéd kút”-tól indul, a sárga pont jelzést követve vezet fel a Baróti hegység gerincére, ahol a kék sáv jelzést követi a Vadas tetőig. Eddig az út hossza 14,9 km. Innen a kerékpáros tetszés szerint beereszkedhet Sepsikőröspatakra vagy Középajtára (7,5, illetve 11 km). 

Az út kijelölése 3 nap munkába telt és önkéntesek végezték. A három nap alatt 13 útjelző táblát és 2 kezdőpontot jelölő táblát helyeztek ki. A munka menete egyszerűnek tűnhet és a számok sem nagyok, de ha elképzeljük, hogy ezt a terepet autóval kevésbé, vagy nem is lehet megközelíteni, rögtön megnő az értéke. Egy tábla 70 cm mély beton alapba van helyezve. A betonba fém csap van beleöntve, ehhez csavarral rögzül a síléc, melynek felső végére kerültek a műanyag alapra nyomtatott irányítótáblák. Az építőanyag (szárazbeton, víz, vasak, oszlopok) kihordása után kezdődött az építkezés. Egy-egy gödör kiásása 30-60 percig tartott a talajtól függően és ezt követte a szerelés (fúrás, csavarozás). A munka tehát nem volt egyszerű. 

Ezt az erőfeszítést semmisítették meg rövid időre a megvalósítás után. Egy héttel a megnyitót követően kezdtek szállingózni a hírek az összetört táblákról. Nem megélhetési lopásról beszélünk. Egyszerű rosszindulatú rongálásról, amit egy felbőszült angol focidrukker csapat sem tud jobban végrehajtani. A múlt hét egyenlege: 13-ból 6 tábla áll, 7-et pusztítottak el. A táblák egy részét összetörve találtuk, oszlopait kicsavarva. Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Hegyimentőszolgálat munkatársai megerősítették, hogy hamarosan kicserélik a megrongált táblákat. 

...........................................................................................................................................................

A Tusnád Ásványvíz RT és a tusnádfürdői Hargita Öko Alpin Klub 2009 október 3-án egy figyelemfelkeltő-takarítási akciót szervezett a Békási szorosnál, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjainak részvételével. 

Az akció célja a Kis Békás patak völgynek megtakarítása a felgyülemlett fa és hulladéktorlaszoktól, ahová egy turistaösvény kialakítását tervezi a közeljövőben a Hargita Öko Alpin Klub. Az egyesület tagjai már jövőben megkezdik több átkelőhely építését a Kis Békás patakán. Így ez a rendkívüli természeti adottságokkal rendelkező hely könnyebben látogathatóvá válhat a turisták, természetjárók számára. 

A borús, esős időjárás ellenére 30 diák gondolta úgy, hogy fontos számára a környezetvédelem és kemény munkával tenni is fog ennek érdekében. Ők tanáraikkal együtt egész szombatjukat erre a célra áldoztak. Munkájuk eredményes volt: a szervezők irányításával két nagyobb torlasz felszámolását sikerült megvalósítani, amelynek során közel 3 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. 

„Azt szeretnénk, ha folyóink, patakjaink partjain nem lenne szemét, ha mindenki jobban odafigyelne élettere tisztántartására, a természeti értékek megóvására. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet ezzel a környezetvédelmi akciónkkal. Köszönjük a diákoknak és tanáraiknak a részvételt. Bár az ilyenszerű akciók nem teljesen sikereresek, hiszen sajnos mindig újraképződnek a szeméthegyek és torlaszok, – bízunk benne, hogy minél több akciót szervezünk egyre eredményesebb lesz a figyelemfelkeltés a lakosság körében”.

Voloncs Csaba, a Tusnád Ásványvíz RT Környezetvédelmi felelőse. 

Nem mindegy hogyan vásárolunk!

Minden vásárláskor a pénzeddel szavazol! Te döntöd el, mit teszel a kosaradba. Te döntöd el, mit és kit támogatsz a pénzeddel. Ha kínai fokhagymát vásárolsz, ahelyett, hogy a helyben megtermeltet választanád, 2,5 kg széndioxidkibocsájtást támogatsz a pénzeddel. Ennyi széndioxidkibocsájtást okoz egyetlen kilogramm áru Kínából Romániába szállítása. A joghurtot a műanyag pohárból elfogyasztod öt perc alatt, de a természetnek több ezer évre van szüksége, hogy lebontsa azt a műanyagpoharat. Minden háztartásban a hulladékmennyiség 1/3-át a csomagolások teszik ki: nejlon és -papírzacskó, karton dobozok, különböző flakonok, üvegek, műanyag poharak, konzervdobozok, kozmetikai csomagolások stb. 2005-ben 1.140.844 tonna hulladék keletkezett Romániában, csak a csomagolóanyagokból! Figyelem! Nemcsak a termék, de a csomagolás előállítási, szállítási, és tárolási költségeit is mind-mind mi a fogyasztók fizetjük meg. Európában évente 85 milliárd euró értékű csomagoló anyagot állítanak elő! Érdekes adatok ugye? Változtass! Sok kicsi, sokra megy.

Összeállítottuk számodra a környezettudatos vásárló tízparancsolatát, amelyet betartva Te is környezettudatos tagja lehetsz fogyasztói társadalmunknak.

...........................................................................................................................................................

A Szent Anna-tó környéki turistajelzések felújítása, irányjelző táblák kihelyezése, pihenőhely kialakítása - 2009 július-augusztus

...........................................................................................................................................................

Kis Békás-szoros 2009 - meder takarítás,
pallók újjáépítése, az újraszennyeződés megakadályozása

Egyesületünk számára a 2009 év egyik kiemelt fontosságú terve a Kis Békás-szoros megtisztítása, turisztikai létesítményeinek újjáépítése, valamint az újraszennyeződés megakadályozása.

A begyűjtött hulladék elszállításában és újrahasznosításában partnerünk a Solaris Trade

Sajtóvisszhang:

A Kis Békás-patak vízgyűjtő medencéjét alig pár száz ember lakja, turizmusról pedig csak idézőjelben lehet beszélni, mivel a "nagy szomszédok", a Békás-szoros és a Nagyhagymás gerince mellett turista csak elvétve vetődik arra. Annál inkább látogatott a Kis Békás szorosa, ahol évente több száz, zömében külföldi turista fordul meg.

Médiapartnerek:

 
 
Anyagi támogatónk: A&A Baustar Gyergyószentmiklós, Gábor Áron út, 1/A.
 

A felső részeken vízbe dobott szemét nagyon nagy százalékban a szorosban akad meg, kivétel az a mennyiség, amelyet a víz továbbsodor a Békás-folyóba, majd onnan a Besztercébe. A felhalmozódott szemét bizonyíthatóan háztartási eredetű, így ellentétben a Békás-szorossal, semmi szín alatt nem írható a turisták számlájára. Talán fölösleges is hangsúlyozni, ilyen "díszlet" mellett - helyi lakosként, természetjáróként, ahelyett hogy büszkék lehetnénk a természeti adottságainkra - mennyire nehéz az itt túrázók szemébe nézni.

A szoros része a Nagyhagymás Nemzeti Parknak, de ez a statútum, sajnos, nem menti meg a helyi lakosság azon minősíthetetlen szokásától, hogy a szemetet a patakba kell üríteni, az majd megoldja a szemétszállítás kellemetlen problémáját.

Az alábbi két fotóalbum híven tükrözi a különbséget a múlt század '70-es évei és napjaink között.

A szoros és környékének rehabilitálását három lépcsőben valósítjuk meg :

 • meder takarítás
 • a további szemét besodródását megakadályozó védőhálók felszerelése a szoros bejáratánál
 • a szoros felső és alsó részén, az elmúlt évek áradásai által elsodort pallók ujjáépítése

Az első nagyszabású takarítási akció május 16.-án, szombaton volt, közösen a gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont diákjaival. Képes beszámoló itt, vagy kattints az alábbi képek egyikére. A második akcióra május 23-24 került sor. A további akciókat az egész nyár folyamán, hétvégeken fogjuk megszervezni.

Továbbra is számítunk minden olyan természetjáró, természetkedvelő részvételére, aki szívügyének tekinti a Kis Békás-szoros sorsát. Jelentkezni, a programmal kapcsolatos információt kérni az office@erdelyiturak.ro e-mail címen lehet.

 

Természetvédelmi patthelyzet


Natura 2000-es területek: a senki földje?


Négy évbe is telhet, amíg gazdája akad a Natura 2000-es természetvédelmi területeknek. A védett állatok és növények nem biztos, hogy kihúzzák addig. Az újonnan alakult Védett Területek Országos Ügynökségének feladata volna a jelenleg gazdátlan Natura 2000-es területek kezelése – azonban az intézmény jelenleg nem rendelkezik személyzettel, így csupán 2012-re várható, hogy hatékonyan elkezdheti működését.

Szemétgondok a Székelyföldön


Az önkormányzatoknak kell majd kifizetniük azokat a hatalmas bírságokat, amelyek Romániát fenyegetik, ha nem sikerül eleget tenni a hulladékgazdálkodás terén vállalt kötelezettségeknek – jelentette be tegnap Kolozsváron Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter. Kifejtette, a helyi önkormányzatoknak dönteniük kell a hulladéktárolók helyszínére vonatkozóan.

Zöld gondolatok


Hódolok a szokásnak, miszerint a Föld napja táján illik zöld témákról beszélgetni, holott a környezetvédelem nem egy-egy naphoz kötötten kellene közszájon forogjon, hanem a mindennapi élet része kellene legyen. Az is tény, hogy – mint általában mindenben – a szélsőségeket e téren sem szeretem, a „sötétzöld” megnyilvánulások inkább irritálnak, mint meghatnak, a kirakat- környezetvédők pedig, akik egy-egy fénykép és újságcikk kedvéért tetszelegnek a zöld színekben, egyenesen bosszantanak.

 

...........................................................................................................................................................

Tiszta Buli - Olt "nagytakarítás" - ahogyan mi láttuk

Kezdjük talán azzal, hogy az Oltot képtelenség kitakarítani. A folyó környékét szemlélve, Mircea Dinescu kortárs román költő kijelentése jut eszembe, amely valahogy így szólt: szép ország Románia, kár hogy lakott! Bármennyire is nem tetszik, ez a kijelentés a székelyekre is vonatkozik. Kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy a csíki székely (mások is, de ez nem jelen írás tárgya) maradéktalanul alkalmazkodott a balkáni színvonalhoz. És miért állítom, hogy ezt a folyót lehetetlen kitakarítani? Azért, mert ottlétünk alatt több úszó szemét érkezett a víz hátán, mint amennyit sikerült kihalászni. folytatás

 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.