főoldal

egyesulet
kapcsolat

2%
hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Online Users   

 
 

A Kis-Békás-szoros állapota 2009.április.18-án

 

 

 
Az "emberi" felelőtlenség iskolapéldája! A fenti képen látható patak a Kis-Békás egyik mellékága, közvetlenül a szoros bejárata fölött. A közvetlen környék gyakorlatilag lakatlan, a patak partján mindössze két elhagyott parasztház található, ahová a gazdák többnyire csak kaszálni járnak ki. A patakba dobált szemét tehát bizonyíthatóan ennek az 1-2 embernek a műve.
 

 
A Kis-Békás vízgyüjtő területén a hivatalos adatok szerint körülbelöl 200 személy lakik, melyből 175 személy Háromkút szorványtelepülésen. Ellentétben a felkapott Békás-szorossal, ez a terület gyakorlatilag ismeretlen a tömegturizmus számára, így az itt felgyülemlett szemét kizáró jelleggel a helyi csángó lakosság felelőtlenségének számlájára írható.
 

 
A takarítási akciót nagyban megnehezíti a patakvölgy szurdok jellege. A fenti képen látható szemétkupacok csak hegymászókötélen beereszkedve, vagy neoprén öltözetben a jéghideg vízben úszva közelíthetők meg.
 

 
A felgyülemlett PET palackok között szép számmal találni rovarirtószereket is, valamint egyéb, rendkívül veszélyes anyagokat tartalmazó spray palackokat. Egyetlen ilyen palack kilyukadása és tartalmának a vízbe kerülése több száz, a patakban őshonos pisztráng, illetve egyéb élőlény azonnali pusztulását okozhatja.
 

.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.