főoldal

egyesület
kapcsolat

2%
hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Online Users   

 
 
Környezettudatos vásárló

A globális felmelegedés és a klímaváltozás a világ legégetőbb problémái közé közé tartozik. Az időjárás mintha megbolondult volna. A tél rövidebb és langyosabb, a nyarat hosszan tartó szárazságok, kánikula és árvizeket okozó hirtelen, nagy esőzések jellemzik, miközben a tavasz és az ősz megszűnni látszik. Romániában egyre több ember szenved a hőhullámoktól, amely már halálos áldozatokat is szed, főleg az idősek körében. Az aszály a mezőgazdaságot veszélyezteti, az árvizek komoly anyagi károkat okoznak országszerte.

Úgy tűnik a világ gazdasági nagyhatalmai, a döntéshozók és a pénzvilági guruk még most sem veszik elég komolyan a globális felmelegedést. Cselekvés helyett a tagadást, cáfolást, elkerülést választják, pedig a globális felmelegedést már a bőrünkön érezzük, nap mint nap.

Közben gazdasági válság gyűrűzik az országban. Megszorító intézkedésekről, munkahelyek megszűnéséről, vállalatok kényszerszüneteiről és csődjéről, veszteségekről és külföldi kölcsönökről szólnak mindennapjaink. Mi köze a gazdasági válságnak az éghajlatváltozáshoz? Amíg a hétköznapi vásárlásaink során egyiptomi burgonyát, brazil csirkét, kínai fokhagymát, görög paradicsomot, svájci csokit, marokkói zöldpaprikát és argentin almát teszünk a kosarunkba, ne is várjunk el normális időjárást és működő gazdaságot. Egyrészt: a távoli országokból importált termékek a szállításuk során jelentős széndioxidkibocsájtást okoznak. Másrészt: a helyi gazdaság csak akkor működhet jól, ha termelünk is, nemcsak importálunk. Ha a termelőinket megnyomorítjuk és tönkretesszük, idegen országok és multinacionális vállalatok kiszolgáltatottjaivá válunk. Ha nincs helyi termelés, nincs munkahely, nincs pénz.

Mi az a globális felmelegedés?

05_uveghazhatas.jpgAz atmoszférában lévő úgynevezett üvegházgázok elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő sugarakat, ezáltal visszatartják a hőt. Normális esetben egyfajta természetes takaróként működnek, lehetővé téve a földi életet. A legfontosabb üvegházgáz a CO2 (szén-dioxid), amely leginkább a fosszilis tüzelőanyagok (kőolaj, földgáz, szén) égetéséből kerül a légkörbe. Az emberi tevékenységeknek köszönhetően az üvegházgázok nagyon feldúsultak a légkörben. A légköri CO2 koncentráció 650 ezer éve nem volt ilyen magas a Földön. Mindennapi tevékenységeink következtében fejenként mintegy 9 tonna szén-dioxidot juttatunk a légkörbe minden évben!

Nem várhatunk tovább, eljött a cselekvés ideje.

A Zöld Erdély Egyesület - partnerségben számos civil szervezettel és médiaorgánummal - egy átfogó erdélyi kampányba kezdett, amely a globális felmelegedés problémáját a fogyasztói magatartás szemszögéből közelíti meg. A Környezettudatos Vásárló című kampányunk olyan, mindenki számára elérhető, gyakorlatias praktikákat közvetít, amelyek alkalmazásával minimalizálhatjuk üvegházgáz-kibocsájtásunkat és hozzájárulásunkat a globális felmelegedéshez.

Mindennapi szükségleteink és igényeink kielégítéséhez elkerülhetetlenül vásárolnunk kell. Többségünk vásárlással szerzi be a mindennapi élelmet, italt, tisztálkodási és háztartási eszközöket és sorolhatnánk tovább.

Nem mindegy hogyan vásárolunk!

Minden vásárláskor a pénzeddel szavazol! Te döntöd el, mit teszel a kosaradba. Te döntöd el, mit és kit támogatsz a pénzeddel. Ha kínai fokhagymát vásárolsz, ahelyett, hogy a helyben megtermeltet választanád, 2,5 kg széndioxidkibocsájtást támogatsz a pénzeddel. Ennyi széndioxidkibocsájtást okoz egyetlen kilogramm áru Kínából Romániába szállítása. A joghurtot a műanyag pohárból elfogyasztod öt perc alatt, de a természetnek több ezer évre van szüksége, hogy lebontsa azt a műanyagpoharat. Minden háztartásban a hulladékmennyiség 1/3-át a csomagolások teszik ki: nejlon és -papírzacskó, karton dobozok, különböző flakonok, üvegek, műanyag poharak, konzervdobozok, kozmetikai csomagolások stb. 2005-ben 1.140.844 tonna hulladék keletkezett Romániában, csak a csomagolóanyagokból! Figyelem! Nemcsak a termék, de a csomagolás előállítási, szállítási, és tárolási költségeit is mind-mind mi a fogyasztók fizetjük meg. Európában évente 85 milliárd euró értékű csomagoló anyagot állítanak elő! Érdekes adatok ugye? Változtass! Sok kicsi, sokra megy.

Összeállítottuk számodra a környezettudatos vásárló tízparancsolatát, amelyet betartva Te is környezettudatos tagja lehetsz fogyasztói társadalmunknak.

...........................................................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.