főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Kis Békás-szoros 2009 - Az első nekifutás

 

Az előzetes tervnek megfelelően május 16.-án, reggel 9 órakor minden beigérkezett résztvevő megjelent a Magyarok hídjának nevezett, a második világháború idejéből befejezetlenül maradt átkelőhelynél. A gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont részéről 17 diák és tanár, egyesületünk tagjaival és az üggyel szimpatizáló hegymászó kollégákkal együtt összesen 25 személy.

A szükséges kötelek, háló, műanyag zsákok, na és az elmaradhatatlan bogrács helyszínre szállítása után kezdődhetet a tulajdonképpeni munka. A csapat egy része a háló kifeszítéséhez fogott hozzá, amelynek a feladata a víz felszínén leúszó PET palackok, valamint az egyéb úszó szemét megállítása volt. A csapat másik része gumikesztyűkkel, zsákokkal, fejszékkel, gereblyékkel és egyéb szerszámokkal felfegyverkezve indult a szoros felső része felé. Tekintettel a rendkívül nehéz terepre, a teljes hulladék és szemétmennyiség zsákokba szedése és kézben kihordása gyakorlatilag lehetetlen feladat. Ezért úgy döntöttünk , hogy csak az kerül zsákba, ami nem úszik. Ami meg fizikai tulajdonságainál fogva a víz felszinén képes maradni, annak a leszállításánál igénybe vesszük a patak segítségét is. Magyarán minden műanyag palackot leúsztatunk a vízen, majd lenn a hálónál kiszedjük és zsákokba gyűjtjük.

A terv sajnos csak részben vált be, mivel az utóbbi évek felelőtlen erdőkitermelése révén rengeteg faág sodródott be a szorosba, amelyek számtalan gátat hoztak létre a patakmederben. Minden ilyen akadályon komoly erőfeszítésbe és időveszteségbe került a palackok átjuttatása, sok esetben derékig állva a jéghideg vízben.

A késő délutánig folytatott kitartó munka azonban így is meghozta a gyümölcsét. A szoros felső fele teljesen ki lett takarítva, ahonnan mintegy 4 köbméter szemét gyült össze.

A második nekifutás

A második akcióra május 23-24 került sor. Ezúttal a tét a faágakból és fatörzsekből kialakult gátaknál összetorlódott flakonok kiszedése és zsákokba rakása volt. Az összegyült mennyiség minden várakozást felülmult: szerény számítás szerint 30 köbméter műanyag palack, háztartási hulladék, gumicsizma, strandpapucs, Barbi-baba és számos egyéb, nem minden esetben azonosítható hulladék.

A szoros jelenleg - eltekintve az időközben besodródott néhány újabb flakontól - tisztának mondható. Mindeddig a magas vízállás nem tette lehetővé a fémhálók beszerelését, ezt az akciót június hónap folyamán tervezzük megvalósítani. Időközben természetesen nem ült tétlenül a csapat. Sikerült elbontanunk néhány ágakból kialakult gátat, és az átjáró pallók faanyagának nagy része is felhasználásra kész.

 

 

.
.Az első akció képekben: a csapat egy része bevetésre indul.

.Egy másik része haladéktalanul nekilát a krumplipaprikás elkészítésének.

.Ismét mások hálót feszítenek a patak fölé, amely az úszó hulladékot hívatott megállítani.

.Rövid pihenő egy küzdelmes szakasz után.

A patakpart nem mindenhol járható, ezért újra meg újra ki kell kapaszkodni a meredek oldalon, hogy aztán egy másik helyen .vissza lehessen ereszkedni a víz mellé.

.A helyi lakosság szerint a kopott gumiabroncs legmegfelelőbb helye is a Nagyhagymás Nemzeti Parkban van.

.Egy olyan rész, ahonnan már sikerült teljesen eltüntetni a szemetet.

.A következő lépés a hordalékgátak felszámolása lesz.

A következő képek a Kis Békás szorost eredeti szépségében mutatják be. Így mutatnak azok a részek, ahol már nincs szemét és hordalék. Ez az az állapot, amelyet meg szeretnénk őrizni.

 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.