főoldal

egyesület
kapcsolat

2%
hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek



 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Online Users  



 

 
 

A Szent Anna-tó környéki turistajelzések felújítása, irányjelző táblák kihelyezése, pihenőhely kialakítása

Néhány hónappal ezelőtt az Erdélyi Gyopár egyik számában találtunk egy túraleírást, amelyben a szerző egy kidőlt irányjelző oszlopot említett a Szent Anna-tó felé vezető turistaút mentén. A szóban forgó oszlopot egyesületünk állította néhány évvel ezelőtt.

Rögtön tudtuk, hogy minél hamarabb cselekednünk kell, mivel az említett helyszín több turista útvonal találkozásánál van, és az irányjelző táblák hiánya jó néhány esetben vezetett már eltévedéshez. Odaérkezésünkkor sajnálattal kellett megtapasztalnunk, hogy nemcsak a kidőlt oszlop nem létezik már, hanem nyomuk veszett az irányjelző tábláknak is. A helyszíni szemle után egyértelműen arra a következtetésre jutottunk, hogy valaki vagy valakik nemes egyszerűséggel eltüzelték az oszlopot is és a táblákat is. A teljesen értelmetlen rombolás, mások jóindulatú, önzetlen munkája eredményének tönkretevése mindig kihozott a sodromból, de sajnos el kell fogadni a tényt, hogy a hegyi ösvényeken sem kizárólag békés turisták járnak, hanem szép számmal akadnak eszementek is.

A tények ismeretében úgy döntöttünk, hogy a turistajelzések újrafestése az akció második felére napolódik, elsőként a hiányzó eligazító oszlop pótlására, valamint egy pihenőhely kialakítására fogunk összpontosítani. A közeli erdőben bőséggel találni csontszáraz, vékonyabb vagy vastagabb fenyőtörzseket, így a faanyag kérdése helyben megoldódott. A szükséges szerszámok és az irányjelző táblák helyszínre szállítása után, július 25-én kezdtük el a munkát. Elsőként az új oszlop került a helyére, majd elkészült az asztal és az egyik pad. Ezután következett a táblák felíratozása, amelyek így már az új asztal felületén készülhettek el.

Egy, a Fogarasi-havasokban eltöltött hétvége után, augusztus 8.-án tértünk vissza a helyszínre. Ezúttal a cél a második pad elkészítése, a még hiányzó táblák pótlása, tűzhely kiépítése, valamint a pusztáról kiinduló turista jelzéseket takaró, benőtt faágak eltávolítása volt. Bár többször alaposan beborult az ég, végül mégis kitartott a jó idő, így késő délutánra minden aznapra beütemezett feladatot sikeresen elvégeztünk. Kérdéses maradt egy-két szemetes kihelyezése, mivel ennek csak akkor látjuk értelmét, ha a Szent Anna-tó környékén szolgálatot teljesítő parkörséggel sikerül egyességre jutnunk a megtelt zsákok időszakos elszállítását illetően.

A következő feladat a Szent Anna-tó - Vár-tető útvonal turistajelzéseinek teljes felújítása, illetve az ösvényre dőlt fatörzsek eltávolítása lesz. Jelen akciót egyféle gyorssegélynek szánjuk, mivel a valódi megoldást a környék teljes turisztikai rehabilitálása fogja jelenteni, melynek előkészítésén már most dolgozunk: az összes környékbeli turistajelzés felújítása, fémből készült irányjelző nyilak kihelyezése, a fa oszlopok fémre való cserélése, tájékoztató jellegű, térképpel ellátott panók kihelyezése.

Pál István - egyesületi elnök
Hargita Öko Alpin Klub

 

 

 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.