Transylvanian Adventures Team - Carpathian Adventures
www.transylvanian-adventures.com - welcome to our web site
 
 
 


prima pagină
echipa

ture montane
mountain bike

rafting
parapantă

schi de tură
plimbări cu sănii trase de câini Husky
ture cu rachete de zăpadă
ture cu snowmobil-ul
escaladă pe gheaţă
airboarding



 

 

 

 

 

galerie foto
carte de impresii

închiriere de echipament


 

 


 

 

 

 

 

Pentru orice informaţii, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa de e-mail office @transylvanian-adventures.com
 

Online Users  

 

english română magyar
 

Ture montane în zona Hăşmaş, Cheile Virghişului, Cheile Bicazului, Calimani, Parcul Natural Munticel

Turele montane prezentate în această pagină pot fi parcurse atât vara cât şi în timpul iernii şi nu necesită o pregătire fizică deosebită. Majoritatea lor pot fi parcurse în câteva ore, iar cele mai lungi nu depăşesc durata unei singure zile. Sunaţi la 0740-432385 sau trimiteţi un e-mail la office@transylvanian-adventures.com pentru a vă rezerva o tură montană de neuitat.

Peştera Munticel - Parcul Natural Munticel
Distanta de parcurs: 4 km, Denivelare: 300 m, Timp necesar parcurgerii: 2-3 ore, cu timpi de odihna.

Pestera Munticelul, local cunoscuta ca Pestera Ghiocelul, este o descoperire relativ recenta in cuprinsul uriasului bloc calcaros Munticelul. Ea a fost descoperita intamplator in primavara anului 1973, de catre un grup de copii iesiti la cules de ghiocei, de unde si denumirea data de localnici. 

Traseul nostru porneste din dreptul localitatii Bicaz Chei. La inceput urmam un drum de caruta care urca pe sub peretele estic al Pietrei Glodului, apoi ne abatem catre stanga, continuand sa urcam de-a lungul unor pajisti alpine de o rara frumusete. Curand ajungem la un prag stancos inpadurit. Acesta este locul din care se deschide intrarea in pestera, bine ascunsa privirii de un portal de stanca aflat deasupra noastra. Patrundem in pestera printro deschizatura larga de circa 3 metri, apoi ajungem in sala mare, acoperita in intregime de formatiuni de stalactite si stalacmite de o frumusete izbitoare. Sala are aproximativ 30x40 metri. In partea sud-estica a pesterii descoperim Lacul Zanelor, iar la o distanta de circa 35 m ajungem in dreptul Cimitirului Ursilor. 

Dupa vizitarea pesterii, incepem ascensiunea spre creasta Pietrei Glodului. Urcusul este scurt si destul de usor, iar privelistea oferita de punctul de belvedere aflat pe muchia stancoasa poate fi catalogata pe drept una dintre cele mai frumoase din cadrul Carpatilor Orientali. Dupa un scurt popas pentru odihna si fotografii, incepem coborarea spre Cheile Sugaului. Aceste chei miniaturale au doar circa 80 de metrii lungime, care sunt insa de o rara frumusete si salbaticie. In cursul secolului trecut, de-a lungul lor s-a construit un pod de barne, aztazi disparut, care reprezenta singura cale de acces spre satul Barnad, aflat in amonte. 

Taxa de participare: 10 euro/persoana, sub 18 ani 8 euro/ persoana. In cazul in care participa mai putin de 4 persoane, taxa este de 40 euro per total. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane putem acorda o reducere de 10-15%.

Complexul alpin Fagetul Ciucului - Surduc - Circuitul Stancilor
Statiunea Lacu Rosu-Saua lui Tifrea- Peretele Vestic (punct de belvedere)-Peretele Nord-Estic (punct de belvedere) – Cheile Bicajelului - Statiunea Lacu Rosu Distanta: aproximativ 4 km. Timp necesar parcurgerii traseului: 3-4 ore, cu pauze de odihna.

Multi dintre Dvs. ati avut ocazia sa vizitati Cheile Bicazului, ati admirat peretii gigantici, si poate v-ati pus si urmatoarea intrebare: oare ce peisaje fantastice pot vedea alpinistii de acolo de sus? Este exact ceea ce ne-am propus sa va aratam. Veti avea ocazia sa ajungeti acolo unde numai cei mai buni alpinisti au ocazia sa ajunga, si sa vedeti peisaje pe care putini au avut ocazia sa le admire. Si toate acestea in maxima siguranta, fara sa fiti nevoiti sa va catarati pe stanci. Cum este posibil? Foarte simplu: ghizii nostri montani cunosc toate potecile ascunse, hatasurile de capre negre, orice coltisor cat de ascuns, avand toate calitatile sa va conduca in deplina siguranta in locuri in care singuri nu a-ti avea posibilitatea sa ajungeti. O sa aveti ocazia sa faceti fotografii sau filme absolut iesite din comun, care odata ajunsi acasa, vor starni admiratia familiei si prietenilor Dvs. 

Traseul nostru pleaca din Saua lui Tifrea, de unde pornim pe povarnisurile sudice ale Stancilor Mariei. Pe poteci ascunse de privirile turistilor obisnuiti, dupa aproximativ 20-30 de minute ajungem la primul punct de belvedere, deasupra Peretelui Maria, descrisa de maestrul emerit al sportului, alpinistul Mircea Noaghiu in cartea sa “Lacrima de Piatra”. Ne aflam la altitudinea de 1125 m, la aproximativ 250 de metri deasupra cheilor. In fata noastra se inalta Piatra Altarului, inconjurata de zeci de pereti si vai inguste, iar pe fundul vaii putem admira panglica subtire a drumului asfaltat, coborand in serpentine scurte spre Poarta Iadului. 

Ne continuam drumul pe poteci abia vizibile si in scurt timp ajungem la un al doilea punct de belvedere, de aceasta data pe flancul sud-estic al muntelui. Ne aflam deasupra Cheilor Bicajelului, de unde avem ocazia sa admiram peisaje de vis spre Muntii Tarcaului. Dupa alte 20-30 de minute ajungem la punctul de belvedere aflat deasupra peretelui nord-estic. Iesind din padure, ne trezim brusc pe buza unui abrupt de peste 300 de metri. Sub picioarele noastre se vad apele inspumate ale Bicajelului, iar in fata noastra se dechide una dintre cele mai fantastice peisaje de munte din tara noastra. Peretii de stanca ai Bardosului si ai Surducului abia daca lasa loc de trecere apelor unite ale Bicazului si Bicajelului, formand impreuna renumita portiune de chei Gatul Iadului. Privind de la inaltimea la care ne aflam, oamenii si masinile de pe sosea par a fi niste jucarii. 

Dupa ce am petrecut mai bine de un sfert de ora contempland mirificul peisaj, incepem o coborare accentuata de-a lungul piciorului nord-estic al muntelui. Trecem pe rand, nu fara o oaredare dificultate, de tancuri de stanca, povarnisuri, copaci doborati de vant, peste urmele unor alunecari de teren, coborand vertiginos spre Cheile Bicajelului. Ajunsi la albia paraului, avem de ales sa traversam apa sarind de pe o piatra pe alta, urmand sa ajungem la drumul national in apropierea Santinelei Gatul Iadului, sau revenim prin padure la punctul de pornire al traseului nostru din Saua lui Tifrea, iar de acolo in statiunea Lacu Rosu.

Taxa de participare: 10 euro/persoana, sub 18 ani 8 euro/ persoana. In cazul in care participa mai putin de 4 persoane, taxa este de 40 euro per total. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane putem acorda o reducere de 10-15%. 

Orasul Balan – Piatra Singuratica (1587 m) – Varful Ascutit (Ecem - 1707 m) – Orasul Balan
Distanta: 8 km, Timp de parcurs: 6-8 ore, incluzand timpii de odihna.

Urcand catre nord-est in lungul Paraului Fierarilor, parcurgem strada prin care iesim din oras. La capatul ei se infiripa poteca noastra, conturata intai in lungul vaii si apoi pe un picior de munte. Urcusul se desfasoara printro padure de molid, intrerupta din loc in loc de luminisuri, din care avem o frumoasa perspectiva spre Varful Ascutit, la poalele caruia se vad intinse campuri de grohotisuri. 

In ultima parte, poteca ne conduce de-a lungul unor pante inclinate, iesind uneori la locuri deschise de unde apare si silueta impunatoare a Pietrei Singuratice. Ajunsi la cabana, avem de ales intre o scurta repriza de odihna sau pentru cei mai temerari, ascensiunea pe tancul ascutit al Pietrei Singuratice. 

De aici pornim spre platoul carstic al Varfului Ascutit. Drumul ne este insotit de pajisti alpine, paduri de molid si izvoare cristaline. Varful in sine este chiar pe marginea peretelui vestic al masivului Hasmas, oferind privelisti de neuitat catre toate zarile. Privind in jur, spre nord observam silueta impunatoare a Ceahlaului, spre nord-vest se contureaza Muntii Calimani, iar in departare catre nord se inalta blocul masiv al Muntilor Rodnei. Spre vest vedem lantul vulcanic al Muntilor Harghitei, iar spre sud se inlantuie Ciucasul, Bucegii si Piatra Craiului. 

Intoarcerea se poate efectua pe traseul de urcare sau printre stancariile abruptului, pe carari batute numai de capre negre. De la cabana vom cobora de-a lungul Paraului Scaunului, ajungand in final in valea Oltului Superior, iar de aici inapoi la masinile lasate in parcarea din oras. Superba silueta a Hasmasului, scaldata de razele soarelui apune, ne va ramane intiparita pe retina mult timp de acum incolo.

Taxa de participare: 12 euro/persoana, sub 18 ani 10 euro/ persoana. In cazul in care participa mai putin de 4 persoane, taxa este de 48 euro per total. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane putem acorda o reducere de 10-15%.

Orasul Balan – Piatra Singuratica (1587 m) – Varful Hăşmaşul Mare
( 1796 m) – Orasul Balan

Distanta: 8 km, Timp de parcurs: 6-8 ore, incluzand timpii de odihna.

Prima parte a traseului, până la Piatra Singuratică, corepunde cu cele descrise mai sus. De la cabană coborâm în Şaua Curmătura, după care incepem să urcăm spre platoul înalt ce precede Vârful Hăşmas. Drumul nostru ne conduce când prin pâduri de molid, cănd pe marginea abruptului, oferindu-ne privelişti de o rară frumuseţe. Odată ajunşi pe vârf, privirea ne este atrasă de marea de munţi care ne înconjoară. Privind in jur, spre nord observam silueta impunatoare a Ceahlaului, spre nord-vest se contureaza Muntii Calimani, iar in departare catre nord se inalta blocul masiv al Muntilor Rodnei. Spre vest vedem lantul vulcanic al Muntilor Harghitei, iar spre sud se inlantuie Ciucasul, Bucegii si Piatra Craiului. 

Taxa de participare: 12 euro/persoana, sub 18 ani 10 euro/ persoana. In cazul in care participa mai putin de 4 persoane, taxa este de 48 euro per total. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane putem acorda o reducere de 10-15%.

 

Cheile Virghişului - Peştera Mereşti
Distanta: 8 km, Timp de parcurs: 6 ore, incluzand timpii de odihna.

Situat în partea sudica a Carpatilor Orientali, în zona de întâlnire a Muntilor Persani cu Muntii Harghita, Cheile Vârghisului reprezintă cel mai pitoresc defileu carstic din regiune. Accesul în zona este posibil din trei directii: dinspre comuna Meresti (6 km si 3 km pe jos), dinspre comuna Vârghis (9 km) ori de pe soseaua Odorheiu Secuiesc - Miercurea Ciuc prin Baile Chirui (15 km) sau prin Baile Selters (7 km). Rezervatia Cheile Vârghisului are o suprafata totala de 998 hectare si se întinde pe teritoriul administrativ a comunelor Meresti (711 hectare) si Vârghis (198 hectare).

De la mijlocul ultimei perioade glaciare pârâul Vârghis a format, prin erodare, patru sisteme-nivele de pesteri: cele 124 de pesteri mai mici (5-10 m) sau mai mari (10-1500 m) explorate pâna acum, însumeaza o lungime totala de aprox. 7410 m. Acestea ascund importante valori arheologice, speologice, paleontologice, care însa s-au pastrat în întregime, intacte doar în pesterile închise publicului larg, restul fiind în mare parte deteriorate. Dintre formatiunile geomorfologice a Cheilor Vârghisului cele mai importante sunt: pereti verticali, turnuri de calcar (Turnul Porumbeilor, Turnul Csala), creste de calcar, abriuri, martori de eroziune (Kocsur), doline, avene, grohotisuri. Cea mai mare pestera este pestera Orbán Balázs, lungimea totala a galeriilor fiind de 1527 m. Dintre urmele omului primitiv cele mai însemnate sunt cele ale omului de neanderthal. În timpul navalirii turcilor, tatarilor aceste pesteri ofereau adapost locuitorilor zonei. Au fost identificate si valori paleontologice: Ursus spelaeus, Hyaena spealaea. Pe pajistile si fânetele din rezervatie gasim fi tocenoze specifice carstului cu numeroase plante rare, endemite carpatice: bulbuci, tulichina, crin de padure, ceapa ursului, stânjenelul, gladiola, tisa.

Pesterile sunt deosebit de importante din punctual de vedere al liliecilor, deoarece din cele 30 de specii descrise în România, în Cheile Vârghisului au fost identificate 17 specii, de catre membrii Asociatiei pentru Protectia Liliecilor din România. În pestera Orbán Balázs au fost gasite 14 specii în diferitele perioade ale anului: în timpul verii ea adaposteste o colonie de reproducere a speciilor Myotis myotis/ Myotis blythii (~2000-2500 exemplare) iar în timpul iernii hiberneaza aici circa 1300 exemplare apartinând acelorasi specii (Myotis myotis/ Myotis blythi). Tot aceasta pestera adaposteste una dintre cele mai semnificative colonii de hibernare a speciei Rhinolophus hipposideros, numarul maxim al acestora fiind de 132 exemplare. În pesterile mai mici din chei pot fi observate într-un numar restrîns exemplare ale speciilor mai rezistente la frig: Barbastella barbastellus, Plecotus auritus, Eptesicus serotinus, Myotis nattereri etc. Cel mai mare numar de specii apare în perioada de împerechere, adica toamna ( a doua jumatate a lunii august, septembrie). Rezervatia naturala `Cheile Vârghisului si pesterile din chei` sunt principala atractie turistica a regiunii, `pestera Meresti` fiind cinoscuta si peste hotare.

Taxa de participare: 15 euro/persoana, sub 18 ani 10 euro/ persoana. In cazul in care participa mai putin de 4 persoane, taxa este de 60 euro per total. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane putem acorda o reducere de 10-15%.

Munţii Călimani : Scaunul Domnului

Drumul nostru porneşte din defileul Deda-Topliţa, în dreptul localităţii Deda-Bistra de pe D. N 15. Defileul Deda-Topliţa situat geografic în judeţul Mureş, este o regiune deosebit de pitorească şi atrăgătoare, cu un potenţial turistic extraordinar.

Cel mai cunoscut punct de atracţie al defileului îl reprezintă Vârful Scaunul Domnului (1381m). Platoul Scaunul Domnului poate fi admirat din depărtare atât de pe şosea cât şi din tren, din satele din apropierea comunei Deda. Acest loc minunat, ca o cetate, formată din zidurile stâncilor naturale, oferă o frumoasă panoramă spre crestele mai înalte ale Călimanilor. Din punctul de vedere al legendelor ce se ţes în jurul platoului, putem spune că turiştii urcă "Pe urmele vrăjitoarei din Funtunele", vârful inspirând cartea lui Wass Albert "Lângă Scaunul Domnului".

Taxa de participare: 20 euro/persoana, sub 18 ani 15 euro/ persoana. In cazul in care participa mai putin de 5 persoane, taxa este de 100 euro per total. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane putem acorda o reducere de 10-15%.

 

 

 

...................................................................................................................................

 

 

 
.:: copyright © 2004 -2009. www.transylvanian-adventures.com ::.