Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
       
   
   
   
   
   
   
   


Anda Pension and Restaurant


   
       
Keleti Kárpátok
   
   
       
   
Déli Kárpátok
   
   
   
   

     
   
   
   
   

       
   
   
   

       
   
   
   
   
   
   
   
   

IP 

Online Users


 


 

 

 

english română magyar

 

 

 

A hótalpazás a téli közlekedés legősibb formája, melyet az utóbbi években újra felfedeztek.

Könnyen elsajátítható
A hótalpazás valószínűleg a legegyszerűbb télisport, tekintve, hogy szinte semmiben nem különbözik a gyaloglómozgástól. Mindössze a hótalpakat kell lábunkra csatolni, és már indulhatunk is, mintha gyalogtúráznánk. Cipőnk - elsőre furcsa - toldaléka néhány perc alatt megszokható. Az előrehaladásban, a stabilitás megtartásában és a felfelé kapaszkodásban segítenek a síbotok, melyek használata szintén nem igényel rutint.

Minden tudásszinten élvezhető
A kezdők rövidebb távokon, enyhébb terepeken kóstolhatnak bele, míg a profik többnapos, magashegyi kalandtúrákat is tehetnek.

A természetbe visz
Valljuk be: a ratrakolt pályáknál és a felvonóknál közelebb is kerülhetünk a természethez, például ha hótalpakat csatolunk és hátat fordítunk az ember alkotta környezetnek, az egyéb módon megközelíthetetlen, érintetlen hóval betakart hegyoldal, hegycsúcs, vagy elzárt völgy felé véve az irányt.

Minden korosztály űzheti
Kellő állóképességgel és türelemmel már óvodáskorú gyerekek is csatlakozhatnak a felnőttekhez, illetve idősebbek is elkezdhetik a hótalpazást. Ma már külön gyártanak gyerek-, illetve női modelleket is. A család így együtt túrázhat, de az is megoldható, hogy a szülők síelnek, a nagyszülők pedig az unokákkal "hótalpalnak".

Fitté tesz
A hótalpazás kíméletesen, de alaposan átmozgatja a testet. Megdolgoztatja a lábakat és a botozás miatt a karokat és a törzs izmait is, és persze a szív- és érrendszert is erősíti. Mindezt csendben, nyugalomban, tiszta, hegyi levegőn; jóval izgalmasabb, mint például a nordic walking, így aki például szeret terepen futni, biztosan élvezni fogja.

Fehér-mező - Patkókő túra: túránk kiinduló pontja a Gyergószentmiklóst Gyilkostó-üdülőteleppel összekötő műút legmagasabb pontján található, 1255 m magas Pongrác-tető. Enyhén emelkedő, hótalpas túrázásra kiválóan alkalmas erdei uton haladunk, kiterjedt legelőkön, kissebb erdőfoltoltokon vágunk át. Szép időben csodálatos látvány kiséri utunk, a Gyilkostó sziklavilágától a távoli Bucsecs tömbjéig. Elhaladunk a Cofránka sziklatűi alatt, átvágunk a csodálatos karsztképződményeiről nevezetes Fehér-mezőn, majd a Patkó-kő alatt elhaladva, a Juh-patak mentén ereszkedünk be a Gyilkos-tóhoz vezető útra. Innen gépkocsival térünk vissza Gyergyószentmiklósra. Az út hossza: 6 km. Időtartam: 4-5 óra pihenőkkel. Ár: 30 euro/fő. Az ár tartalmazza a hótalpak és a túrabotok bérlési díját.

Egyeskő - Nagyhagymás csúcs túra: Balánbányáról a Kovácsok-pataka mentén vágunk neki a túrának. Utunk előbb a bányaváros egyik utcáján vezet, majd elhaladunk a Hagymás Nemzeti Park bejáratát jelző tájékoztató tábla mellett. Az innen kezdődő ösvény előbb meredekebben, majd megszelidülve kapaszkodik a Havas-láb mentén. A fenyves ritkulásával egyidőben, a kilátás is egyre jobb lesz a tőlünk keletre elhelyezkedő Öcsém-tető irányába. Kibontakoznak a népiesen Ördögmalmoknak is nevezett kőgörgetegek, fölöttünk a Vigyázókő tornyosul, a távolban pedig a Csíki-havasok határhegysége, a Naskalat látható.

Kb. egy órás kapaszkodó után érjük el a Nyíres-sarkat, ahol ösvényünk balra kanyarodik, és egy fenyves, kőgörgeteges, források szabdalta hegyoldalban halad tovább. Innen már látható a túránk elsődleges célpontja, az 1530 m magas Egyeskő sziklaorma. Rövid pihenő és hűs, kristálytiszta forrásvíz kortyolgatása után, nekivágunk a menedékház felé vezető utolsó emelkedőnek, amely egy hajdani sípálya nyomvonalán vezet.

A menedékháztól rövid ereszkedővel a Kurmatura-nyeregbe jutunk, majd havasi legelőn, sziklakibukkanások között, felkapaszkodunk a Bárány-nyakra. Ha eddig kitaposott ösvényen jöttünk, innen már rendszerint csak hótalp segítségével mehetünk tovább. Kissebb erdőfoltokon, legelőkön át érjük el a Nagyhagymás tömbjét. Itt letérünk az eddig követett csapásról, és sűrű borókásban, sziklaperemeken haladva, lélegzetelállító kilátás mellett érünk fel az 1796 m-es csúcsra, amely egyben az egész Hagymás-vonulat legmagasabb pontja is.

A lábunk alatt az itt születő Olt völgye terül el, jobbra tőlünk a Fehér-mező, a Patkókő, a Cofránka, valamint a Békási-szoros sziklavilága látható, előttünk távolabb a Hargita vonulata kéklik. Körbetekintve látható a Csalhó, a Kelemen-havasok, hideg, páramentes időben pedig a Radnai-havasok, a Fogarasi-havasok, a Bucsecs és a Királykő is. Visszatekintve, páratlan kilátás nyílik az Egyeskőre és az Öcsém szikláira, valamint a Csíki-medencére, egészen a Szent-Anna-tavat rejtő Csomád kúpjáig.
Az út hossza: 8 km. Időtartam: 5-6 óra pihenőkkel. Ár: 30 euro/fő.
Az ár tartalmazza a hótalpak és a túrabotok bérlési díját.

Bővebb info:  office@erdelyiturak.ro vagy +40-740-432385

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
.:: copyright © 2004 -2011. www.transylvanian-adventures.com ::.