Hargita Öko Alpin Klub - Kalandtúrák az Erdélyi Kárpátokban
Mi egy biztos kalandot nyújtunk Neked, biztonságos körülmények között!
 
 
 


főoldal

magunkról
rólatok
kapcsolat


partner
szálláshelyek

hírek
olvasmány
környezetünk
fotóalbumok
videók
térképek

hibajelentés


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Az alsórákosi bazaltoszlopok és a vulkáni salakbánya

 

A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál (Brassó megye) újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe (1,39 millió év). A bazalt kitermelését a Kissebesi Gránitkőbányák Rt. kezdte meg 1895-ben. Az egyik régebbi bányaudvar északi falában 10-12 m magas, függőleges bazaltoszlopokat tárt fel a kőbányászat.

Az oszlopok, a piroklasztit rétegre ráfolyt bazaltlávák kihülése során keletkeztek. A szürke, tömör bazalt helyenként zöld olivin kristályzárványokat tartalmaz, az oszlopok keresztmetszete öt- vagy hatszögű  A feltárás felső részén az oszlopok fölött lemezes elválás figyelhető meg. A bazalt rétegeket üledékek és talaj fedi (VADÁSZ, 1966).

A látványos feltárást 1954-ben nyilvánították védetté, területe 1,5 hektár. Országos jelentőségű védelmet élvez. Ezen a részen nem folytatták a bazalt bányászatát. A védettséget, a Román Akadémia Természetvédelmi Bizottsága által állított figyelmeztető tábla jelzi (BLEAHU, 1976). A védett földtani feltárás az alsórákosi vasútállomástól kb. 15 perc alatt elérhető. Érdemes, a bányavezetőségnek az engedélyével, a jelenleg is müködő bányafeltárásokat is megtekinteni, ahol nagyméretű szelvényekben lehet tanulmányozni a bazaltokat és a piroklasztit rétegeket, valamint ásványgyűjtésre is van lehetőség a kockakőfaragóknál. A védett területtől légvonalban 700 m-re, ÉK-i irányban, egy autóúton megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. A hatalmas udvarban, a csengő hangú salakból jellegzetes, csavart vulkáni bombákat, ”kenyérbombákat” és lávafoszlányokat gyűjthetünk.

Fontos: a honlapon található fényképek szabadon másolhatók és felhasználhatók, a forrás (www.erdelyiturak.ro) feltüntetésének kötelezettsége mellett. A képek felíratának letörlése, levágása tilos.

Ha valamelyik fénykép különös módon elnyerte a tetszésedet és szeretnéd teljes méretben viszontlátni a szobád vagy az irodád falán, rendeld meg az office@erdelyiturak.ro címen. A képeket postai utánvéttel, A4-es méretben, kifogástalan minőségben, feliratmentesen fogod megkapni. Ár: 3 euro/kép (vagy ennek megfelelő forint, lej, stb) + postaköltség. Több mint 3 kép rendelése esetén 20 %-os kedvezményben részesítünk!

 

 
 
 
.:: copyright © 2004 -2008. www.erdelyiturak.ro   All rights reserved ::.